Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:15
Alim
Yönetici

Mahir iz (1895 – 1974) Kimdir?

Mahir iz (1895 – 1974) Kimdir?

Hoca
MAHİR İZ 1895 – 1974 HAYATI

Abdullah Mahir İz 28 Ocak 1895’te İstanbul’da doğdu. Babası Külhâni zâdeler diye anılan bir ilmiye ailesinden, Medine ve Ankara kadılıklarında bulunmuş Seyyid İsmail Abdülhalim Efendi, annesi alimler yetiştiren aileye mensup Rafie Hanımdır. Babasının devlette görev alması sebebiyle eğitimi farklı yerlerde sürmüştür.

Okudunuz mu?  Bir Mikroskobu oluşturan parçalar nelerdir?

Mahir İz’in eğitimine özel bir itina gösteren babası kendisi için özel hoca tutmuştur. Saraybosna’lı Müderrisi Mahmut Naci Efendi’nin bu amaçla görevlendirildiğini görmekteyiz. Mahir İz Medine’den döndükten sonra eğitimini bir süre Vefa İdadi’ sinde sürdürdü. Babasının Ankara’ya tayini çıktığı için sultani’den mezun oldu. Aynı okulda 1916 yılında Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı.

Okudunuz mu?  Cin yakma

Öğretmenliği esnasında aynı zamanda TBMM’de zabıt katibi olarak görev yaptı. Burada Mehmet Akif Ersoy ve Ferid Kâm’la tanıştı ve onlardan faydalandı. 1924’de Ankara’dan ayrılarak İstanbul İmam Hatip Mektebinde Tarih öğretmeni olarak göreve başladı.

Eğitime büyük önem veren Mahir İz Hoca, üniversite tahsil hayatını sürdürmek istedi. Bu amaçla değişik zamanlarda değişik fakültelerde öğrencilik yaptı. Ancak hiçbirinden mezun olmadı. En son 1938 yılında Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Öğretmenlik hayatı Çamlıca Kız Lisesi Edebiyat öğretmeni iken emeklilikle sona erdi (1960), ancak emekliliğin rehavetine kapılanlardan olmadı. Nitekim kısa bir süre sonra İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nde göreve başladı ve burada İslami Edebiyat dersi yanında tasavvuf tarihi ve hitabet dersleri okuttu.

Okudunuz mu?  Üç Aylar Nelerdir, Üç Ayların Adları İsimleri Nedir

Hoca, öğretmenliği o kadar sevmişti ki, mezar taşını "Muallim Mahir İz olarak yazdırdı. Mahir İz, çok yönlü bir kişiliğe sahip olup, İslâmî ilimlere vakıf idi. Bu cümleden olarak 1960 ihtilalinden sonra, Kur’an’ın Lâtin harfleri ile bası lması projesi kapsamında Diyanet işleri tarafından Ankara’ya davet edildi. Burada, heyette bulunan kişileri, bu işin yanlış olduğuna ikna etmeyi başardı ve böylece bu proje devreye sokulmadı. Hoca iyi bir şairdi de.. Bilinen adının dışında müstear isimler de kullanmıştır. Yazıları Diyanet Gazetesi, Sa’y, Sebilürreşad, İslâm Düşüncesi, Oku, Tohum, Hilal, Yeni İstiklâl, Bugün ve Asya gibi gazete ve dergilerde yayınlanmıştır.

Okudunuz mu?  Süleyman Hilmi Tunahan

Bunun yanında "Din ve Cemiyet", "Tasavvuf" ve "Yılların İzi" isimli kitapları da mevcuttur. Bilge bir kişiliğe sahipti.

Güzel ahlâkı ile öğrencileri ve çevresine örnek olmuş, dinamik bir hayat içinde bulunmuştur. Bulunduğu tüm ortamlarda dinimizi hâl ve kâl diliyle anlatmıştır.

Bu manada şu cümlesi manidardır: "Allah’ın ve Rasulünün istediği müslüman cami içinde anlaşılmaz. Cami cemaati veya Arafat’taki cemaat Allah’ın binbir emrinden sadece ikisini yerine getirendir. Müslümanın hakiki ölçüsü cami dışındaki, muamelatından, işlerinden meydana çıkar…"

Okudunuz mu?  Mücedditlik Silsilesi

Sevilen bir sohbet adamı ve iyi bir hatipti. Sohbetleri büyük haz verirdi. Nitekim hoca sohbetlerle yetiştiğini ve o sohbetlerin tadını hasretle andığını "Yılların İzi" isimli hatıratında nakleder.

Hoca gençliğe ve dolayısıyla da öğrencilerine çok büyük önem vermiştir. Halkın devamlı içinde olmuş, pek çok cemiyet ve vakfın kuruluşuna öncülük etmiştir. Bu manada da hoca, Ali şeriati’nin "aydın" tanımına uyar…

Okudunuz mu?  Eşime cin çarptı

Teorik ders bilgileriyle yetinmemiş, öğrencilerine içinde bulundukları dünyanın problemleriyle yüzleşmelerini istemiştir.

09 Temmuz 1974’de ölen hoca’nın talebelerinden Yaşar Fersahoğlu’nun dizeleri herhalde O’nu en iyi ve en kısa anlatan bir beyandır:

"İrşad" a "Mahir"di / Davada "İz"di/ Ne mutlu bize ki/ Rehberimizdi!!!

Rahmetullahi aleyh.

Okudunuz mu?  Cinler insan bedenine girer mi

İsa HEMİŞ


mahir iz, mahir iz kimdir, Mahir hoca kimdir

Bu kategoride yer alan Şeyh Seyyid Selahaddin El-Haleli (k.s) hz.lerinin hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mahir iz (1895 – 1974) Kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.