Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:15
Alim
Yönetici

Musa Topbaş Kimdir?

Musa Topbaş Kimdir?

Hoca
MUSA TOPBAŞ
İlim ve Alim – Musa Topbaş

Hizmetle Geçen Bir Ömür: Musa TOPBAŞ

Bu yazımızda ömrü hizmetle geçen ve cömert, zarif ve mütevazı kişiliğiyle pek çok hayırlı hizmetin öncüsü olan bir örnek şahsiyetten bahsedeceğiz. Merhum Musa Topbaş Hoca Efendi…

1917 yılında Konya’nın Kadınhanı ilçesinde dünyaya gelen Topbaş Efendi, babası Ahmed Hamdi Efendi’nin işi nedeniyle İstanbul’a yerleşti. Çeşitli okullarda okuduktan sonra Elmalılı M. Hamdi Yazır’dan Kur’an ve din dersleri okudu. Beş yıl kadar özel Fransızca dersleri aldı ve Fransızcasını bu dilden tercüme yapacak seviyeye getirdi.

Okudunuz mu?  Müslümanları hicret etmeye yönlendiren sebepler nelerdir?

Hüsn-i hatta meraklı olan Topbaş, Hattat Hamid Aytaç’tan hat dersleri aldı. Ticaret ve sanayi ile uğraşan Musa Topbaş Hocaefendi’nin ailesi, ülkemizin sıkıntılı dönemlerinde dinî ve ilmî hizmetlerin en önemli destekçilerinden biri oldu. Topbaş ailesi, o dönemde Elmalılı M. Hamdi Yazır gibi pek çok âlime maaş tahsis ederek onların sıkıntılarını gidermeye çalıştı. Daha sonraki dönemlerde ise İlim Yayma Cemiyeti gibi birçok vakıf ve derneğin kuruluşunda ve hizmetlerinin devamında önemli rol oynadı.

Okudunuz mu?  Şeytanla ilgili sözler

Musa Efendi, gençlik yıllarında Ömer Nasuhi Bilmen ve Bediuzzaman Said Nursî gibi devrin önemli âlimleri ile görüşür ve onların ziyaretlerine giderdi. Musa Efendi’nin hayatının dönüm noktası 1950 yılında Ramazanoğlu Mahmud Sami Efendi ile tanışmasıdır. Bu tanışmadan altı yıl sonra ona intisap etti. Sami Efendi’yi tanıdıktan sonra hizmete bakışı daha derin bir anlam kazandı. Musa Efendi 1980 yılında Erkam Yayınları’nın kurulmasına öncülük etti. 1986 yılında da Altınoluk dergisinin çıkarılmasına ön ayak oldu. Aynı yıl Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın kuruluşuna maddî ve manevî yönden destek oldu.

Okudunuz mu?  Şeytan cennete ve Hz. Nuhun gemisine nasıl girdi?

Musa Topbaş Efendi’nin bütün eserleri, Erkam Yayınları tarafından ve Sâdık Dânâ müstear ismiyle yayınlanmıştır. Aynı şekilde Altınoluk dergisinde aynı isimle yazılar yazmıştır. Bazı eserleri şunlardır:

İslâm Kahramanları, Altınoluk Sohbetleri (5 cilt), Sultânü’l-arifîn eş-Şeyh Mahmut Sami

Ramazanoğlu, Allah Dostunun Dünyasından.

Musa Efendi, başlı başına bir müessese ve vakıf gibiydi. Hizmetlerinde harcamak için ayırdığı bir fonu vardı. Bu fondan kitap, yetimler, hastalar, cami ve okul yapımı için infakta bulunurdu. Kitap fonunu kitap almaya mali gücü olmayan, okumaya meraklı kişilerle pek çok insanın yararlanabileceği kütüphaneler için kullandırırdı. Yetimler fonunu anne-babasından birini kaybetmiş okumaya istekli ve kabiliyetli, bilhassa hafız gençler için tahsis ederdi.

Okudunuz mu?  İsmid Sürme Taşı ve Faydaları

Hasta ve ilaç fonunu ise hastanelerde parası olmayan hastalara ilaç, ameliyat ve tedavi masraflarına katkıda bulunmak üzere sarf ettirirdi. Cami ve okul inşaatı için de özel bir fonu bulunur, bunu da camisi ve okulu bulunmayan yer ve yöreler için ayırırdı. Gençlerin ilim öğrenmesi ve okuması için pek çok kurs, okul, yurt ve kütüphane yapılmasını teşvik etmiş ve kendisi de bu kurumlara büyük destekler vermiştir. Güzel ahlakı, ilme merakı ve hizmet aşkı ile örnek bir Müslüman olan Musa Topbaş Hocaefendi’nin açmış olduğu hizmet kervanı bugün Anadolu’dan Orta Asya’ya, Balkanlardan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada gönüller kazanmaya devam etmektedir.

Okudunuz mu?  Bayram namazı hutbesinin hükmü nedir

Âlim ve fâzıl kişiliğiyle tam bir cemiyet adamı olan Musa Efendi, sohbetlerinde daima Peygamberimizin ashab-ı kirama sorduğu Bugün Allah için bir yetim başı okşadın mı? Bir hasta ziyaretine gittin mi? Bir cenaze teşyiinde bulundun mu? hadisini sık sık gündeme getirirdi. Her sene âdet haline getirdiği toplu düğünlerde birçok gencin mutlu bir aile yuvası kurmasına vesile olur, bu gençlere maddi olarak da yardımda bulunurdu. Ayrıca hem Türkiye’de hem de Medine’de Ramazan aylarında iftar sofraları kurdurur, iftar sevincini Müslümanlarla paylaşırdı.

Okudunuz mu?  Bulaşıcı hastalıklarla ilgili genel bilgiler

Bazı Sözleri:

– Hizmetle yorulan hizmetle dinlenir.

– Ömrüm boyunca hep Allah’a kul olmaya çalıştım. Mümine yakışan, ‘kaliteli kul’ olmasıdır.

– Her şey boş; Allah’a kulluktan başka…

– Dünya misafirhanesinde, her dünyaya gelen, Cenab-ı Hakk’ın kendisine tahsis ettiği müddet miktarınca yaşar; sonra ahirete intikal eder (canı alınır). Bu zamanı değerlendirebiline ne mutlu!

Okudunuz mu?  Üç harfliler nedir? kısaca

Musa Topbaş Efendi, 16 Temmuz 1999 Cuma günü Cuma ezanları okunurken Hakk’ın rahmetine kavuştu. Ve sevenlerinin gözyaşları ve duaları eşliğinde Sahrayıcedit Mezarlığına defnedildi.[1] Rahmetullahi aleyh… Ahmet YAPICI


musa topbaş, musa topbaş kimdir, osman nuri topbaş kimdir

Bu kategoride yer alan Mahir iz (1895 - 1974) Kimdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Musa Topbaş Kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.