Anasayfa
21 Ağustos 2023, 13:01
sizden7
Abone

İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu?

İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu?

qwert12380
Yanlışlıkla ağzımızdan küfür çıktı ve dinden çıktık.Ama hemen şahadet getirdik.Bu durumda nikah bozulur mu? Nikah tazelemek gerekir mi?


Cevap: İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu?

muvaffak
Ağzından küfür çıkan biri doğal olarak İslam dairesinden çıkar. Hatasını farkedip, kelime-i şehadet getiren kişi İslam’a döner. Küfür lafzı din dairesinden çıkardığından İslam akdi ile bağlanmış olan nikah da düşer. Çift nikahını yenilemeli, tecdidi nikah yapmalıdır. Bu küfür lafızlarının sürekli olmamasına dikkat edilmeli, Müslüman kişinin hatasından ders alan kişi olduğu unutulmamalıdır.


Cevap: İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu?

qwert12380
Yok, ben evli değilim.Ama merak ettim.Dinden yanlışlıkla bile çıkınca nikah düşüyorsa Türkiye’deki evli çiftlerin %99’unun nikahları düşmüştür.Nikah tazeleyeni görmedim ben.


Cevap: İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu?

umutlucan
el fazı küfür sözlere dikkat etmek gerekir.


qwert12380
< el fazı küfür sözlere dikkat etmek gerekir. >
Tamam, dikkat etmek gerekir de nikah düşerse evli çift kalmaz.İnsan bu, ister istemez çıkıyor ağızdan.Gerçekten nikah düşüyorsa dediğim gibi şu anda evli çiftlerin %99’unun nikahları yok.

Okudunuz mu?  Okuldaki kızlar bana sataşıyor

umutlucan
bir nevi haklısınız ne halt yicekler blmem ama bu konuda haklısınız kndi aile içniizde bile duyuyurmusunuz ?

bu konuyu araştırmak gerekir

ALLAH gaffurdur.


qwert12380
Bilgisi olmadan bir konu hakkında yorum yapıp dinden çıkanları çok görüyorum.Tabi doğruyu öğrenince hemen şahadet getiriyorlar.Ama nikah düşüyorsa çok kötü olur.Kimsenin nikah yenilemeyle uğraşacağını sanmıyorum.Ayrıca vesveseli tipler de 3 günde 1 nikah yenilerler artık.


qKn.
< Bilgisi olmadan bir konu hakkında yorum yapıp dinden çıkanları çok görüyorum.Tabi doğruyu öğrenince hemen şahadet getiriyorlar.Ama nikah düşüyorsa çok kötü olur.Kimsenin nikah yenilemeyle uğraşacağını sanmıyorum.Ayrıca vesveseli tipler de 3 günde 1 nikah yenilerler artık. >
yaptıkları ne kadar caiz olur ki yukarıda paylaştığım yazıda aynı kadının en fazla 3 kere nikahlanabildiği yazıyordu konuda bilgim var fakat detaylı değil paylaşmak istemiyorum önceden okumuş olduğum o yazıyı bulabilseydim keşke faydası dokunurdu diye düşünüyorum.


qwert12380
Herkesin başına gelebilir.Bazen insanın kafasına küfürlü vesveseler gelir.İstemeden diliyle bunu söyler.Hemen şahadet getirir.Çoğu insanın başına gelir bu durum.Her böyle oluşta yeniden mi nikah kıydırmak gerek?

Okudunuz mu?  İnsanlar neden dünyaya gönderildi?

qKn.
< Herkesin başına gelebilir.Bazen insanın kafasına küfürlü vesveseler gelir.İstemeden diliyle bunu söyler.Hemen şahadet getirir.Çoğu insanın başına gelir bu durum.Her böyle oluşta yeniden mi nikah kıydırmak gerek? >
farklı bir yazı
1 – Soru: Tecdid-i nikah yapılırken, ilk defa kıyılmasında olduğu gibi, şahit bulundurulması şart mı? Kadının vekaleti olmadan tecdid-i nikah yapılır mı?

Cevap: Camilerde haftanın belirli günlerinde yapılan ve "Tecdid-i nikah" diye ifade edilen tatbikat dine uygun bir harekettir. Ancak, bu uygulama ile nikahlanacak kadın için veya boşanma lafzı ile vaki olan ayrılmada yapılması gereken akitten biraz farklı bulunmaktadır. Bu, bir nikah akti değil, esasen mevcut bulunan nikah bağındaki zayıflamayı pekiştirme ve yenileme muamelesidir. Bir kimsenin ağzından küfür lafzı çıksa, kopan iman bağı ile birlikte nikah da kopar. Kelime-i Şehadet ile imana sahip olunca nikah da avdet eder. Binaenaleyh, nikah tazelemekte nikah akdindeki şartlar aranmamalıdır. Nikah akdine benzemesi sebebiyle cemaat de birbirinin şahidi olmaktadır.

5 – Soru: Cuma akşamları imamın cemaate tecdid-i nikah yaptırması meşru mudur? Eğer meşru ise hangi kitapta yazar?

Okudunuz mu?  Bir Gün Oruç Tutmak Öbür Gün Tutmamak

Cevap: İmamın cemaat huzurunda yaptırdığı tecdid-i nikah meşru olup, İbni Abidin adlı muteber fıkıh kitabının c. l, s. 39’da tafsilatı ile geçmektedir. Haftada bir veya ayda bir yapılmalıdır.

9 – Soru: Bir erkek, ailesine herhangi bir şekilde sövse nikah tazelemek lazım gelir mi?

Cevap: Nikah, ancak boşamada kullanılan bir lafızla kopar. Sövme diye, ifade edilen çirkin sözler, nikah bağını zedeleyebilir. Camilerdeki tecdid-i nikah bunu tamir eder
10 – Soru: Nikah hangi hallerde tazelenir, şartları nelerdir? Hülle hangi durumda icap eder, hangi kitapta bulunur?

Cevap: Nikah bağının kopmasına sebep olan "Sen benden boş ol" demek gibi bir söz ağızdan çıkmış ise, nikah akdinin devamı için iki yol vardır. Ağızdan çıkan söz, talak-ı ric’iyi gerektiriyorsa, üç adet geçmeden karısına "Sen, eskiden olduğu gibi yine benim zevcemsin" demesi gibi bir müracaatla veya onun yatağına girip yatması ile; şayet talak-ı bayin ise, yeni bir nikahın şahitler huzurunda kıyılması suretiyle olur. Ağızdan çıkan söz, boşamada kullanılan lafızlardan biri değilse ve diğer sözlerden, yani nikah bağını koparmayan bir kelime ise nikah bağı kopmuş olmaz. Ancak, nikah bağının elyafını zedeleyebilir. Bu sebeple, haftanın muayyen günlerinde "Tecdid-i nikah" usulü, camilerimizde yapılagelmiştir. Bu hususun meşruiyeti fıkıh kitaplarımızda tespit edilmiş bulunmaktadır. (Hülle mes’elesi için Ö.N.Bilmen’in Hukuk-ı İslamiyye Kamusu’nu okumanızı tavsiye ederiz)
Mehmed Emre – [url]www.ihya.org – Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar

Okudunuz mu?  Müzik Konusunda Nefsimi Yenemiyorum

1. sorunun cevabında "Bir kimsenin ağzından küfür lafzı çıksa, kopan iman bağı ile birlikte nikah da kopar. Kelime-i Şehadet ile imana sahip olunca nikah da avdet eder." yazıyor yani tekrar kelime-i şehadet getirince geri geliyormuş küfür şüphesi duyan kişi bol bol kelime-i şehadet getirirse nikah konusunda da sıkıntısı olmaz o zaman verilen cevaba bakılırsa


qwert12380
< 1. sorunun cevabında "Bir kimsenin ağzından küfür lafzı çıksa, kopan iman bağı ile birlikte nikah da kopar. Kelime-i Şehadet ile imana sahip olunca nikah da avdet eder." yazıyor yani tekrar kelime-i şehadet getirince geri geliyormuş küfür şüphesi duyan kişi bol bol kelime-i şehadet getirirse nikah konusunda da sıkıntısı olmaz o zaman verilen cevaba bakılırsa >
Şayet böyleyse hiçbir sorun olmaz.Ama kafam çok karıştı.Bu cevap kesin doğru mudurki?

Okudunuz mu?  Şartlı Boşamaya girer mi?

qKn.
< Şayet böyleyse hiçbir sorun olmaz.Ama kafam çok karıştı.Bu cevap kesin doğru mudurki? >
fikrim yok ama 2 türlü talak var onlarıda araştırmak lazım ben araştırmaya devam edeceğim inşAllah bu kadarını bulabildim.

Cevabı buldum sanırım ama senin sorunun cevabı dikkatli oku cevabını göremediysen en aşağıya kopya koyuyorum birde


Hoca
gkn. bilgin olmadan bir sürü kopyala/yapıştırla cevap vermişsin ve kafa karışıklığına sebep olmuş.
forum kurallarınıda okumayı ihmal etme!
____________________________
< İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu? >
Din oyuncak değildir.
İstenmeden nasıl dinden çıkılır anlamadım ama her ne şekilde olduysa, elfazı küfrü söyleyen veya tasdik eden kişinin, din iman nikah hiç bir şey kalmaz.
Yapması gereken iman etmek, iman ettikten sonra tevbe etmek ve hanımından izin alarak yeni bir nikah kıymaktır.

Okudunuz mu?  Okul zamanı nasıl ibadet etmeliyiz

< İnsan elfaz-ı küfür söyleyince imanı ve nikahı gidiyor mu? Nikah tazelemesi
nasıl yapılır?

Nikah
tazelemek demek, yeniden nikah yapmak demektir. Bunu bir hocanın nezaretinde
yapmak gerekmez. Nikah tazelemek için hanımdan vekalet aldıktan sonra, iki erkek
şahit yanında, (Öteden beri, nikahlım olan hanımımı, onun tarafından vekaleten
ve tarafımdan asaleten kendime nikah ettim) denirse nikah tazelenmiş olur.

Boşamak ayrı, küfre
düşmek ayrı. Bu talak sayılmıyor. Yani bağın biri kopmuyor. Bin kere küfre düşse
bin kere nikah tazelemek gerekir, fakat bu talak sayılmaz. >


qwert12380
< gkn. bilgin olmadan bir sürü kopyala/yapıştırla cevap vermişsin ve kafa karışıklığına sebep olmuş.
forum kurallarınıda okumayı ihmal etme!
____________________________

Din oyuncak değildir.
İstenmeden nasıl dinden çıkılır anlamadım ama her ne şekilde olduysa, elfazı küfrü söyleyen veya tasdik eden kişinin, din iman nikah hiç bir şey kalmaz.
Yapması gereken iman etmek, iman ettikten sonra tevbe etmek ve hanımından izin alarak yeni bir nikah kıymaktır. >
Örneğin vesveseli biriyse ve aklına gelen küfürü yanlışlıkla diliyle söylediyse ya da kafir olmayan birine kafir dediyse ne olacak? Yeniden nikah mı kıyması gerek?

Okudunuz mu?  Namaz esnasında prostat sıvısı geliyor hükmü nedir ?

Konuyu tekrar güncelliyorum ama kafama takıldı.
Diyelim biri dinle alay etti.Biz de aniden güldük ve dinden çıktık.Hemen şahadet getirdik.Bu durumda nikah düşer mi? Şahadet getirsek bile nikah olmaz mı?
Ya da Ayetel Kürsi’yi okurken bir şey oldu ve başında okumayı bıraktık.Arapça haşa Allah yoktur gibi bir şey dedik ve dinden çıktık.Hemen şahadet getirdik.Nikah düşüyor mu yinede?


Kayıtsız Üye
hanefi mesebine göre evet nikah bozulur tövbe dedince iman geri gelir ama nikah geri gelmez tazelemek gerekir.aksi halde zina olur


Şema
Mureted olan yani küfre giren yeniden iman edince karısı boş olmaz


nahid
Küfurden dolayı nikah tazelem gerekiyorsa bu 3 aya kadar olmali mi. ve sadece kelimeyi sehadet getirmekle nikah yenilenirmi. ve nikahimi tezeledim demeyede ehtiyac varmi kelmeyi şehadetden sonra.


TisselTassal
zaten kötüydüm bu yazıları okudum iyicene gittim 🙁


Şema
< kelimeyi sehadet getirmekle nikah yenilenirmi. ve nikahimi tezeledim demeyede ehtiyac varmi >
İman etmeniz yeterlidir. Yani kelime-i şehadet getirmek yeterli
Mezheplere göre durum değişebilir ayrıntılı bilgi verelim

Okudunuz mu?  Bir kişiye şehvetle bakmamak haram mıdır?

< Karı Kocadan Biri İslâm’dan Çıkarsa :
İslamdan çıkmaya irtidat denilir. İrtidatla birlikte evlilik akdi fesh olur. Ancak mürted tekrar İslâm’a döner ve her iki taraf evliliklerini sürdürmek isterse, yeniden bir nikâh akdi ve mehir söz konusu olmaz. Ancak Hanefiler, kocanın irtidadına bağlı boşanmayı bâ’in talak olarak kabul etmişler ve yeniden islama dönmesi durumunda tekrar nikah yapılması gerektiğine hükmetmişlerdir.
Müslüman olan karı kocadan biri dinden çıkarsa, derhal ayrılmış olurlar, bu talâk anlamında değil, firkat anlamındadır. İster cinsel temastan önce, ister sonra irtidad meydana gelsin farketmez, ancak cinsel temastan sonra ise ve murted olan da koca ise, kadına tam mehir verilir. Cinsel temas meydana gelmeden murted olmuşsa, yarım mehr verilir. Murted olan kadın ise ve cinsel temastan sonra irtidad vuku’ bulmuşsa, tam mehir alır. Cinsel temas vuku’ bulmadan irtidad etmişse, hiç mehr gerekmez.

Karı koca ikisi birden irtidad eder ve yine birden İslâm’a dönerlerse, istihsanen nikâhları devam eder. Ama irtidaddan sonra yalnız biri İslâm’a dönerse, birbirinden ayrılmış olurlar. (El-Kâfi – Hâkim-i Şehîd Mervezî)

Okudunuz mu?  Mezarın Yerini Değiştirmek

Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)

Nikah tazelemesi nasıl yapılır?

Nikah tazelemek demek, yeniden nikah yapmak demektir. Bunu bir hocanın nezaretinde yapmak gerekmez. Nikah tazelemek için hanımdan vekalet aldıktan sonra, iki erkek şahit yanında, "Öteden beri, nikahlım olan hanımımı, onun tarafından vekaleten ve tarafımdan asaleten kendime nikah ettim." denirse nikah tazelenmiş olur.

Boşamak ayrı, küfre düşmek ayrı. Bu talak sayılmıyor. Yani bağın biri kopmuyor. Bin kere küfre düşse bin kere nikah tazelemek gerekir, fakat bu talak sayılmaz.

Küfre düşen karı kocanın, tecdid-i imandan sonra, iki şahit yanında tecdid-i nikah yapmaları gerekir. Kolaylık olmak için, nikahı yenilemeye hanımdan vekalet almalı, iki erkek şahit yanında, "Öteden beri, nikahım altında bulunan hanımımı, onun tarafından vekil olarak ve tarafımdan asil olarak kendime nikah ettim. demelidir. Camilerde yapılan meşhur tecdid-i iman ve tecdid-i nikahı cemaat ile okumak bu hükme dayanmaktadır. >

Okudunuz mu?  İlim nedir ? İlim nerede öğrenilir ?

qwert12380
@Şem’a
Yaptığınız alıntıya göre hanefide şahadet getirmek yeterli değilmiş. Nikah yenilemek de gerekiyormuş. Peki hangi mezheplere göre şahadet getirmek yeterli olur? Ona göre mezhep taklit ederiz bari :S


Şema
yukarda alıntıda belirttim. Hanefiler hariç diğer tüm mezheplere göre nikah tazelemek gerekmez


dinden çıkmak nikahı düşürür mü, dinden çıkan birinin nikahı düşermi, evli kadın mürted olursa nikah düşer mi

Bu kategoride yer alan Gümüş Yüzük ile İlgili Anlayamadığım Detay Sorular ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstemeden Dinden Çıkarsak Nikah Bozulur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.