Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:42
missa93
Abone

Kurban ibadeti hangi peygambere dayanır?

Kurban ibadeti hangi peygambere dayanır?

Kayıtsız Üye
kurban ibadeti hangi peygambere dayanır


Cevap: Kurban ibadeti hangi peygambere dayanır?

Galus
Kyrban ibadetinin varlığı Annemiz Havva Ve Babamız Adem as zamanından beri süre gelen bir ibadettir.

Kurban ibadetinin tarihçesi insanoğlunun yeryüzünde varlığı kadar eskidir. Kurban ibadeti ilk insan olan Hz. Âdem (as) zamanından günümüze süregelmiştir. Maide suresinde bu hadise şu şekilde izah edilmiştir:

Okudunuz mu?  Kendisine helal olmayan bir kişi ile sevişmek haram mıdır ?

(Ey Resulüm!) Onlara, Âdem’in iki oğlunun (Hâbil ile Kabil’in) haberini de hakkıyla oku! Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden (Habil’den) kabul edilmiş, diğerinden (Kabil’den) ise kabul edilmemişti. Kabil, Habil’e:
Seni mutlaka öldüreceğim! dedi. (Hâbil ise
Allah, ancak takva sahiplerinden (amellerini) kabul buyurur dedi.
Yemîn olsun ki, eğer beni öldürmek için bana elini (kötü bir niyetle) uzatsan da, ben seni öldürmek için elimi sana uzatıcı değilim. Şübhesiz ki ben, âlemlerin Rabbi olan Allah’dan korkarım.
Doğrusu ben isterim ki, (sen) kendi günâhın ile benim günâhımı da yüklenesin de ateşin ehlinden olasın! İşte zalimlerin cezası budur!
Nihayet nefsi ona kardeşini öldürmeyi hoş (ve kolay) gösterdi de onu öldürdü; bu yüzden hüsrana uğrayanlardan oldu. (Maide, 27–28–29–30)

Okudunuz mu?  Batın İsminin Anlamı

Kurban ayrıca Hz. İbrahim’in (as) sünnetidir. Bu hadise ise Kuran-ı Kerim’de şu şekilde anlatılmaktadır:

Nihayet (çocuğu) onunla berâber çalışacak çağa erişince (İbrahim):
Ey oğulcuğum! Doğrusu ben uykuda (rüyamda) görüyorum ki, gerçekten ben seni boğazlıyorum (kurban ediyorum); artık bak, (bu rüyam hakkında) sen ne görürsün (fikrin nedir)? dedi. (Çocuğu İsmail
Ey babacığım! Sana emredileni yap! İnşaAllah beni sabredenlerden bulacaksın! dedi.
Böylece (ikisi de) teslîm olup (İbrahim) onu alnının bir tarafı (yere gelecek şekilde, yanı) üzerine yere yatırınca, artık ona:
Ey İbrahim! Hakikaten rüyaya sadakat gösterdin! İşte biz iyilik edenleri böyle mükâfatlandırırız. Şübhesiz ki bu, gerçekten apaçık bir imtihandır! diye seslendik.
Ve (oğluna bedel) ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.
Hem sonraki (ümmet)ler içinde ona (iyi bir nam) bıraktık.
İbrahim’e selâm olsun!
İyilik edenleri böyle mükâfatlandırırız. (Saffat, 103–104–105–106–107–108–109–110) Kaynak: [url] – Kurban ibadetinin tarihçesi nedir? Kuran-ı Kerim’de kurbanın tarihçesinin izahı nasıldır?

Okudunuz mu?  Dini Hikayelerle ölüm gerçeği - ibretlik ölüm öyküleri

Kurban ibadeti hangi peygambere dayanmaktadır

Bu kategoride yer alan Teşrik tekbiri kaç defa söylenir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kurban ibadeti hangi peygambere dayanır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.