Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:58
missa02
Abone

Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti

Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti

Kayıtsız Üye
Arefe günü kabir ziyareti Dinimizde Arefe günü kabir ziyareti hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti

Fetva Meclisi
arefe günü kabir ziyareti diğer günlere göre daha önemli olabilir çünkü en hayırlı günlerden biridir


Cevap: Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti

imam
Özel günlerde Kabir ziyareti ile ilgili bilgiler

Öncelikle kabir kelimesinin ne manaya geldiğini irdeleyelim.Ölen kişilerin toprağın kazılarak belli derinlikte ölünün konulduğu mekan. Niçin ölüler toprak kazılarak gömülür,
Çünkü dış etkenlere karşı cesedin bozulup çürümesi yaşayan insanların maruz kalacağı hastalıklardan korunması için gereklidir. Aynı zamanda cesedi hayvanların musallat olmasının önlenmesi içinde yapılan bir işlemdir. Diğer taraftan insanlar üzerinde bırakacağı psikolojik etkiyi bertaraf etmek, yaratacağı tahribatı önlemek için toprağa ,yani açılan çukura konur.
Mezar ‘da kelime olarak ölünün gömülü olduğu yer mekan manasına gelir.Kabir,çukur kelimeleri ile eş anlamlıdır.Ölüleri gömmek Adem peygamberin oğullarından beri uygulanan dini ve örf olarak insan toplumlarında uygulana gelmektedir.
Hz. Muhammet (s.a.v.) ilk önceleri kabir ziyaretlerini yasak etmiştir. Bunun sebebi ise ölünün arkasından yüksek sesle ağıt, feryat , gibi uygun olmayan davranışlar yatmakta idi. Sonraları bu yasak yine kendisi tarafından kaldırılmıştır. Kendisi de kabir ziyaretlerine giderdi. Bu ziyaretler günümüze sünnet olarak intikal etmiştir.
Kabir ziyaretleri aslında selam la başlar. En uygun selam Hz. Muhammet’ten günümüze intikal eden selam şeklidir.<<ESSELAMÜ ALEYKÜM YA EHLE’L-KUBÜR>>Müminler ve Müslümanlar diyarının ehline selam olsun.
Ölüler için yapılacak en güzel dua da yine peygamberimizin yapmış olduğu duadır. O dua mealen şöyledir. Allah bizden evvel ölenlerle bizden sonra öleceklere rahmet eylesin! Allah sizi ve bizi bağışlasın.Sizler bizim öncümüzsünüz. Bizler de peşinizden geleceğiz.İnşaAllah mümin kullar olarak sizlere kavuşacağız.
Şu dua ezberden biliniyorsa veya yanımızda yazılı metin varsa oradan okunabilir. Bahse konu dua şudur.ESSELAMÜ ALEYKÜM EHLE’D –DİYARİ MİNEL-MÜMİNE VE’L-MÜSLÜMİN VE İNNA İNŞAAllah LE-LAHİKÜN. ES’ELULLAHE LENA VE LEKÜMÜ’L- AFİYE.

Okudunuz mu?  İhlaslı olmak ne demektir

Kabir ziyaretleri üçe ayrılır. İnsanlara ölümü hatırlatır.Mümin bir kişi olarak bu ziyaretler de usulüne ve gereğine uygun olmalıdır.

A- Şer-i kabir ziyareti: Meşru ve sünnete uygun olan ziyarettir.

B- Şirk içeren ziyaret: Kabir başında durarak ölüden rızık ,yardım, hastalıktan kurtulmak için tavassut istemek, ölü adına orada kurban kesmek, Çocuğu olmayanların çocuk istemeleri, kocaya gidemeyen kızlar için baht açılması talebinde bulunmak ve ev araba sahibi olmak için niyazda bulunmak. Bu şekildeki bir ziyaret tamamen şirktir. Yanlıştır. Sapkınlıktır.

Okudunuz mu?  Diğer Peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı?

C- Bidat içerikli ziyaret: Kabir etrafında dolaşarak tavaf etmek. Bilhassa tekkelerde çok yapılan bir bidat tır. Kabirlikte namaz kılmak,Kabir mermerini öpmek, elle tavaf etmek, kabiri kutsal sayıp ona tapınmak. Kabir hayrına orada para, yemek vs. dağıtmak.Kabire mum yakmak. Anadolumuzda çok meşhur olan çabut,bez ve paçavra bağlamak. Bütün bu sayılanların yapılmaması gerekir.

Okudunuz mu?  Üç aylar çekilecek tesbihler

Kabir de dua edilir.Peygamber ve ashabı kabir ziyaretinde dua etmiştir.

Kabir ziyaretini hem erkekler ve hem de kadınlar yapabilir. Hiçbir engel ve yasaklayıcı hüküm yotur.Ziyaretten maksat ölüm ve ahret için ders almaktır. Ders alacak olanlar sadece erkekler değil kadınlarda ders alacaktır. Dinde böyle bir ayrım yoktur. Kabir ziyaretlerinin belirli bir günü yoktur. Belli günlere bağlamak yanlıştır. Sadece arife günü yapılan ziyaretler sünnet tir.

Okudunuz mu?  Kader ve imtihan aynı şey midir

Ölü den bazı isteklerin yanlış olduğunu belirtmiştim. Hiçbir dini temeli olmayan bu durum hem bidat hem de şirk tir. Çünkü kabirdekiler ölüdür. Tüm fizyolojik yapılarını kaybetmişlerdir. Ölü insanlar işitmezler ,gezmezler, göremezler, eğer görür ve bizim talep ve isteklerimizi bilirler dersek şirke girmiş oluruz. Peygamberin hiçbir sünnetinde ve naklen intikal eden hadislerinde böyle bir şey yoktur. Var iddiasında bulunan resmen yalan söylüyordur.
NEML-80 =Sen ölülere işittiremezsin.
FATIR-22=Sen kabirdekilere işittiremezsin. Meali ne kadar açıktır.

Okudunuz mu?  İçkili ölmek

İnşAlllah Bizde bugün bize en yakın mezarlık Yenişehire gidip hem şehitlerimizi hem akrabalarımızı ziyaret eder dua eder tefekkür ederiz…
Allah çok yücedir. Hamd da onadır.


arefe günü mezar ziyareti, arefe günü kabir ziyareti, arefe günü kabir ziyaretinin önemi

Bu kategoride yer alan Tütsü yapmak, kurşun döktürmek ve hocaya gidip suya baktırmak günahmı? dinde yeri varmı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Arefe günü kabir ziyaretinin fazileti Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.