Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:14
sizden91
Abone

İslamda Kaza Namazı var mı?

İslamda Kaza Namazı var mı?

malik eşter
Bismilahirrahmanirrahim.

Mumsema kardeş bayağıdır araştırıyorum, kendimce bazı fikirler kafamda belirdi, ama senin bilgin daha fazla, hem bir yerde bilgilerimizi tazeleme fırsatımızda olur, onun için benim şöyle bir sorum olacak,

” İslamda kaza namazı var mı?, yani namazlarımızı kazaya bırakabilirmiyiz?”

selam ve dua ile…


‘>: İslamda Kaza Namazı var mı?

parasetemol
Alıntı:
Namazın kazası olsaydı, kadınlar kılmadığı namazlarını kaza ederlerdi.
imam şafii imam azam imam malik ve imam ahmed den daha mı bilgilisiniz?

Diyen müslüman;Bahsettiğin imamlar Efendimiz (S.A.V.)’den daha mı bilgili.Dua et ki Hz. Ömer bu dediğini duymadı,maazAllah,kelleni uçururdu.
Zira cihad esnasında bile ”birazınız harbetsin,birazınız namazınızı kılsın” ayeti sizin için yeterli değil mi?Ya da su bulununca alınabilecek olan abdest,namaz kaçmasın diye yerini teyemmüme bırakmıyor mu.Ehli sünnet için,önce Ayet,sonra hadis ,eğer ki ikisinde de yoksa,yukarıda yazılı olan imamlar.Tevbe edip Allah’a sığınalım inşaAllah…


‘>: İslamda Kaza Namazı var mı?

Hoca
herkes müçtehid kesil şu ahir zamanda 🙂
ehli sünnetten olduğunuzuda söylemeniz beni çileden çıkarıyor. bu görüşün ehli sünnetle ne yakından ne uzaktan hiç alakası yoktur.
evet ehli sünnette önce Kitab sonra Hadistir amenna ama bu hükmü Kitap ve sünnetten çıkaracak ne sensiz nede biz.


‘>: İslamda Kaza Namazı var mı?

doktor_king
Zor geliyor değil mi, Allahın kullarına emretmediği birşeyi zamanla gelenek haline getirenlere zor geliyor değil mi kaza namazı yoktur demek. Birde kaza da farzdır diyenler var hayret ediyorum. Allak ifadesinde noksan mıdır ORUÇ’un kazasından bahsederken namazın kazasından bahsetmesin HAŞA HAŞA ama kaza namazı vardır diyenler hem de farzdır diyenler işte bunu kast ediyorlar gibi görünüyor. Kılmadığın ve üzerinden gün geçirdiğin namaz için yapılacak şey tevbe etmek af dilemek, aynı gün içinde kaçırdığın namaz için diğer vakitle birleştirip kılabiliyorsun, bu vardır. Bir doktor ameliyata girecek 6 saat sürecek bu nedenle önce ki ya da sonraki vakitle birleştirip kılabilir aynı gün içinde kalmak kaydı ile, geleneklerin din kuralı gibi öğretildiği bir ülkede gerçekleri anlatmak zor değil mi ALLAH DOĞRU OLANIN YANINDADIR.


Ehfiya

Doktor kardeş sen galiba 4 mezheb imamından daha alimsin
Kaza namazı vardır ve Peygamberimiz sav kılmıştır.


nuhoğlu
Selâmun Aleykum !

Sayın ” mum ” ; geçende bir üyeye verdiğiniz cevapta şu kitabı tavsiye etmişsiniz. “Ulûmu’l Kur’an / Kur’an ilimleri Yazarı: Mennâ Halil el-KATTÂN
Bahsedilen eser kitaplığımda mevcuttu. Bu kitabı 1997 de almışım. Baktım; Mütercimi: Arif ERKAN /Eski Çorlu müftüsü-Emekli İstanbul vâizi.
Bu kişi siz misiniz?
mum dibine ışık vermez” derler. Ben,ilminizden istifâde için dibinizdeyim. Efendim saygı ve hürmetle ellerinizden öperim.
Nuhoğlu


gugu
kaza namazı var ama çevremde görüyorum, ben sonra kazasini kilarim diye namazı vaktinde kilmiyorlar, yok çocuk durmuyor, yok namaz kilacak yer yokmus, abdestim yok…. Geçmisde kilamadigimiz namazlari Allahdan af dileyerek kaza edelim bir dahada kazaya birakmayalim


CoLd21
Şu an ki toplum anlayışında ki ve çevremizde insanların namaza gidelim derken boşver işim var sonra kaza kılarım dediği şekilde kaza namazı yoktur.

Sadece uykulu ve gerçekten unutkanlık şeklinde namazlar vakti geçmiş olsa kılınabilinir. O da gerçek bir tövbe ile.. Bu zamanda telefondur, bilgisayardır vs.. birçok imkanımız var.. Bilgisayar başındaysak namaz vakti gelince bizi uyaran programlar kurabiliriz. Telefonumuz yanımızdaysa namaz vaktini bize hatırlatan hatırlatmalar kaydedebiliriz. İmkanlar çok ve namazı kılmak isteyen bir kişinin kolay kolay vakti kaçırması mümkün değildir.

Okudunuz mu?  Biri bana sataştığı zaman ne yapmalıyım?

ve artık gelenek haline gelen “toplantıya gitmem lazım sonra kaza ederim”, “çocuk durmuyor sonra kaza ederim.”, “halı saha maçım var sonra kaza ederim.”, “ameliyatım var sonra kaza ederim” şeklinde ki söylemlerde ki kaza namazı diye bir olay yoktur. Çünkü; “ölmeden önce ölün” Hadisinde peygamberimizin tamda söylemek istediği budur. 7/24 Kendini Allah’a adamak.. Her saniye namaz kılmaya hazır, her saniye cihad etmeye hazır, her saniye Allah’ın rızası için birinin yardımına koşmaya hazır olmak..

Fakat artık günümüzde büyük bir kesim Namaz arası dünya işlerini yapmak yerine, Dünya işleri arasında Namazı kılma anlayışına sahip. Bu anlayış küfri bir anlayıştır. “Neyi çok seviyorsanız (değer veriyorsanız) o sizin ilahınızdır.” Hadisi kulağınıza küpe olsun. Sizi Allah’a günde 5 kere secde etmekten alıkoyan neyse sizin ilahınız o olmuş demektir. ( elde olmayan unutkanlık ve uyku halleri dışında).

ve bir kimse ben müslümanım diyorsa Allah’ın ve Resulünün tüm emirlerini yerine getirmek mecburiyetindedir. İslamda zorlama vardır. İslama girişte zorlama yoktur. Yani müslüman olmayan birine zorla müslüman ol diyemezsin. Fakat müslüman olan birine zorla namaz kıl diyebilirsin.(Cemiyet lideriysen, ebeveyniysen vs..)

Ayrıca bizim liderimiz ve önderimiz Dört imam veya başka hiç kimse değildir. Bizim önderimiz Allah ve onun resulü Hz.Muhammed ve Hz.Ali’dir. Alevi değilim fakat “Ben ilim şehriysem Ali’de o şehrin kapısıdır. Ali’den geçmeden bana ulaşamazsınız.” Hadisi hz.ali’nin islamiyette ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Vesselam.


VanLi*
Kaza namazı vardır Efendimizde kılmıştır.
Bir sabah namazını kaçırmışlardır.
Savaştan dönerken yorgun olan sahabi uyuyakalmış uyanık kalıp sizi uyandırırım diyen Hz bilal de dayanamayıp uyumuş ve bu şekilde kazaya kalmış daha sonrada kazası kılınmış.
Hatta efendimiz sabah namazının sünnetinide kaza edin buyurmuştur.


Cedd

Bunu ben de aynı şekilde söyleyen birisine söylemiştim.
Pek yanıt alamadım. Alınan yanıtlarda genelde cami cemaati nasıl kılıyor bak diye söylemler geçer : )

Namaz beş vakit değil denir. Secde ve rüku geçer ayette. Secde ve rüku yapılırken yine cemaate bakılır; ama cemaatin beş vaktine bakmazlar. Tabi, Mekkedeki insanların yaptıkları, Kabe’deki beş vakit namazlar da o zaman yanlış. İnsanların uydurdukları şeyler üzerine olmuş namaz. İmamları da yanlış yapıyor.

Allah’ta zaten dünyada bir buçuk milyar olan Müslümanın yaptığı bu yanlışı görüyor ve denildiği gibi yanlışsak din de ortadan kalkmış, hükmünü yitirmiş demektir. Bütün bunlar görülüyor ve yüce Allah Kabe’de bile uydurma denilen sünneti uygulayan insanları da helak etmiyor. : )

Evliyalara bakın! Yanlış olsaydı eğer onlar Allah dostu olmazdı. Bunları çok düşündüm ve bundan ötesini bulamadım. Onlarla oldukça anlayabilirsiniz.

Allah namaz demiş; ama nasıl kılınacağını söylememiş. Ardından da bundan sorumlu tutmuş. Bu Allah’a saygısızlıktır bir kere. O, bütün noksanlıklardan münezzehtir. Bu kadar yarım iş yapar mı? : )


Netcevap
Kuran’ın iyi anlaşılması için gerekenler;

1-) Kuran’ın doğru çevirisi

Çoğumuzun okuduğu çevirileri yapan çevirmenler malesef 600’lü yıllarda kullanılan Arapça sözcüklerin o zamanki anlamlarını bilmediklerinden ortaya yanlış sonuçlar çıkmış bulunmaktadır.

2-) Özellikle peygamberimizin arkasına sığınarak küfre bulaşmış kimselerin uydurdukları hadisleri öne sürmek Kur’an a küfürdür Kur’an ı açıkça yetersiz görmektedir ki haşa ALLAH Kur’an da hiçbir şeyi eksik bırakmamıştır.

SİZ KURAN’A YETERSİZ Mİ DEMEK İSTİYORSUNUZ?

hadis uyduran çoğu bilinen ünlü isimlerdir ve yahudi kökenlidir. Dinimize olmadık şeyler yüklemişlerdir. Araştırın sorgulayın Kur’an akıl erdirmemizi emretmiştir.

3-)Peygamberimiz sadece Kuran’a uymuş onun dışına çıkmamıştır. Ayetlere peygambere uyun denmesindeki kasıt şudur:

a-)O dönemde Ondan başka kimse yoktu peygamber olarak Kuran’ı tebliğ etme göreviyle görevlendirilen.
Yani başka kime uyulacaktı?
-Tabii ki peygambere uyulacaktı.
b-)Peygamber neye uyuyordu?
-Kuran’a
c-)Biz neye uymalıyız?
-Peygamberin elçisi olduğu Allah’ın ayetlerine.

Okudunuz mu?  Kızlara Melek veya Meleknur ismi koymak caiz mi

Okuyunuz, düşününüz, doğru yolu bulunuz.

Herşeyin cevabı Kur’andadır. Dini yozlaştırmayınız. Amacından saptırmayınız. O Kur’anın şanı ne yücedir. Küfre sapıp yetersiz görmeyiniz. Akıl erdiriniz.

Benim güzel kardeşlerim. Allahın soracağı hesabı başkasına sormak ne haddinize.

Arabistan; malum İslamiyetin merkezi. Arabistan’da 10 dk’da akan toplam petrol Somali vb. ülkeleri günlük olarak doyurmaya yeter. Hani onların İslamiyeti doğru yaşama anlayışı? Sen altın içinde yüzeceksin İslam’ı kendi çıkarların için saptırımcı bir şekilde yaşayacaksın ve yaşatacaksın üstüne üstelik aç yatan bir milleti göz göre göre kaderine mahkum edeceksin sonra çıkıp ben müslüman ülkeyim diyip geçineceksin!! Bırakın arapların saçma rejimlerini dostlar açın gözünüzü..

Okuyunuz, Kur’an bile arapları, bedevileri yerden yere vurmaktadır!

Hanginiz bana diyebilir müslümanların başında bela yoktur diye?


EarthQuake®
Konuyu saptırıyorsun. Arapların şu anki yaşayış tarzıyla belirttiğin hususun ne alakası var? Sen Peygamber Efendimiz (Sav) ‘ı haşa hiçe saydığının farkında mısın? Peygamber Efendimiz (sav)’ın sünnetlerine de uymak, Kur’an’ı Kerim’i yetersiz görüşümüzden değildir haşa. Ama sen bunu idrak edebilecek durumda değilsin anladığım kadarıyla.


@mir
Netcevap isimli üyenin verdiği linkteki şarlatan
bırakın hadisleri
Kur’an’daki ayetlerin diziliş sıralarının bile
yanlış olduğunu iddia eden
ayetleri kendi kafasına göre bir sıraya sokup
kendince yorumlar yazan birisidir


Netcevap
Dediğin doğruysa Peygamberimiz Kuran’ı Allah’la ortak yazmıştır sonucuna çıkar bu yol. Anlamıyor ve idrak edemiyorsun. Bahsettiğiniz kavramlar neden Kuran’da yok sorusuna verecek cevabınız var mı? Yok. Olması gerekir miydi? Evet. Peygamber Kuran’da olmayan birşeyi iddia eder mi? Etmez. Yazdıklarımı irdeleyerek okursan anlarsın.


@mir
benim
ya da sana karşı çıkan bir başkasının dediklerinin doğru olması
neden senin değil de
Kur’an’ın yanlış olduğu anlamına geliyor ki?

yanlış yolda olduğunun en başta gelen delillerinden birisi
böyle bir cümle kurabilmendir
iyi düşün


Netcevap
Amir kardeşim imzanda ne güzel yazmışsın Al-imran 7. ayeti. Fakat daha o ayetin ne amaçla geldiğini dahi bilmiyorsun. Keyfime göre tevil yapmıyorum burada.

birisine şarlatan demeden önce oturup oku ve anla;

——————————-

Senin müslümanlık anlayışın gıybet etmekten çekinmemekse bil ki müminler kötü sözden sakınırlar. Burada karşılıklı fikir alışverişi yapıyoruz.


islamyolu

@mir bunlar sana rahmet okutur Be:) Böylelerini görünce şaşıyorum kalıyorum. Hadi @mir kardeşim. şu Ehli sünnet mezheblerinin birinin yoluna gir. ben kendi kafamdan çözerim deme. Doğruyu yanlışı bende bulurum deme. o zaman gör bak senle kimse baş gelemez. VAllahi sonuna kadar arkanda olurum.


islamyolu

ne yapayım seni bu dertten kurtarmak istiyorum. Mezheb leri savunmuyorsun ama onların içinden de çıkmıyorsun. O kadar zekisin ki zeka fışkırıyor. doğruları tek başına sen ayırt edeceksin. 🙂 Diyorum yeni bir mezheb çıkacak. @miri mezhebi . Ehli sünnet dışı , bidat fırkalara katılırsın artık 🙂

@mir 4 mezhebi tutmayan sen şimdide mezheplerimi savunmaya kalkıyorsun. hele birde Abdullaziz bayındırı savunuyorsun. KArdeşim hiç bir mezhep hayızlı kadının kuran okumasına tutmasına müsade vermiyor. Sadece Maliki mezhebinde şaz bir görüş vardır. oda İmam-ı Malik in fetvası değildir. Mezhep içinde şaz bir görüştür. onun için cevaz verilmez.

Zaten kendi mezhebinin tamamen Red ettiği bir konuda bir mezhebin şaz görüşünü benimseyip o mezhebe göre Amel etmek uygun değildir. şaşıyorum sana. adam orada demiş Hayızlı kadının kuran okuması Sevaptır. yavv sevaptır birde demiş sen gelmişin onu savunuyorsun. aynı kafadasınız ondan. birbirinizi atarmısınız. nasılda savunmuş Abdullaziz bayındır ‘ ı . neredese yeni bir fetva çıkaracaksınız Hoca ve talebe olarak. Hayızlı kadın kur’an okursa cennete gider diyeceksiniz :)sen bu iftira iftira diye göçecen bu dünyadan. ne çok iftira deme meraklısısın ya. mücahid_tr nin demesi gibi Mir bir mezhep tut sende. doğru yolu bul. zorlama kendini senden müçtehid çıkmaz. Mezhepsizliği bırak , bundan önceki Mesajda demiştim ya bunlar sana Rahmet okutur diye. Sende Vahhabi fırkasına Rahmet okutursun.

Okudunuz mu?  Gusül, Şehadet ve Temizlik

Üyelerimizde bilsinler senin mezhepsiz olduğunuda Bari ona göre yorumlarını okumasınlar bile. yoldan çıkaracan milleti ya. ne yapalım Ahir zamandayız. Peygamberimiz (SAllahu aleyhi ve sellem) seni ve Hocanı da bize bildirmişti..


tuğbaa bngl
burası farklı görüşlerin tartışma sitesimi ?

hangi konu başlığını açtıysam @mir le islamyolu adlı kişilerin farklı yorumları var .


muvahhidim
islamyolu kardeş;
Bakıyorum da mezhebine o kadar bağlısın ki başka hiçbir mezhebi (görüş) de kabul etmiyorsun.
Kardeşim bırak şu taassupçuluğu da biraz geniş düşün..
Herkes İslami ölçüler ışığında, dilediği görüşü dilediği gibi kabul edebilir ya da etmez.
Görüşleri beğenmezsen de laf atma, sadece kendi bildiklerini doğru bilme..

Hatırlatayım; Efendimiz (SallAllahu Aleyhivesellem)’in bir mezhebi vardı o da İslam dini idi.
İctihadları da ilimde derinleşenlere bırakmıştır, bunlar da müctehidlerdir. müctehidler farklı görüşlerde olabilir, bu da insan olmaları ve kendilerini her an düzelte bilecek bir vahyin olmayışındandır. Sana tavsiyem bir optikçiye gidip, yeni bir gözlük temin etmendir.

O’nunla kal..
celle celeluh..


musab
@mir kardeş,benim merak ettiğim sen benim mezhebim yok diyorsun.peki sen namazlarını hangi mezhebe hangi mezhebin müctehitine göre kılıyorsun.oruçlarınıda öyle.bugün şafiye göre kılayım yarın hanefiye göre kılarım mı diyorsun.zaten bu mezheplerin amaçlarından biride ibadetlerimizde tutarlılık aramak değelmidir.senin mezhepsiz olduğunu yeni öğrendim


@mir

azıcık aklı olan bunları yazmaz
hem ehlisünnet içinde olduğumu yazacaksın
hem de mezhebsiz olduğumu
bir de ben “bana iftira atıyorsun” deyince
kendince alay ediyorsun

< …şu Ehli sünnet mezheblerinin birinin yoluna gir …VAllahi sonuna kadar arkanda olurum >
işte senin asıl sorunun bu
sen ne söylendiğine değil
kimin söylediğine bakıyorsun
İnşaAllah mezhebsiz biri
“Allah birdir” dese ona da karşı çıkmazsın
Allah korusun

< …hele birde Abdullaziz bayındırı savunuyorsun
…nasılda savunmuş Abdullaziz bayındır ‘ ı neredese yeni bir fetva çıkaracaksınız Hoca ve talebe olarak… >

bak bu da iftira
Abdulaziz Bayındır’ı değil
hayızlı kadının Kur’an okuyabileceğini savundum
ama bunun haram olduğuna dair sahih bir nass getirilirse
o zaman “ben de hayız ve cünübün Kur’an okuması haramdır” derim
ama anlayacak kafa nerede?

< @mir kardeş,benim merak ettiğim sen benim mezhebim yok diyorsun…senin mezhepsiz olduğunu yeni öğrendim >
kardeşim 27 yaşındasın
her duyduğuna inanmaman gerektiğini
henüz öğrenmedin mi?
ben nerede mezhebsizim demişim?
benim mezhebsiz olup olmadığıma
neden bana sormak yerine
bir yazdığı bir yazdığını tutmayan birinin yazılarına bakarak karar veriyorsun?


islamyolu
Muvahhidim kardeşim. ben ehli sünnet mesheplerine asla hiç birine laf söylemem. öyle bir küstahlığada giremem. cevap verdigim konuların ekseriyetine bakarsan. Hanifide böyledir , şafide böyledir derim. çünkü İmam şafinin görüşüne Sonsuz saygılıyımdır. onlar müçtehid dir. onların içtihat yetkileri vardır. ben hanifi mezhebindeyim Ama şafi mezhebinde çok tanıdıgım var. Onlar Hanifi mezhebine göre Namazda veya başka birşeyde yanlışlık yaparlarsa ben zaten uyarıyorum . Sizde bu bu şekil olması lazım diyorum. Ama orada Abdullaziz bayındır denen kişi tek bunu demiyor ki. Yüzlerce İtikati konularda bile yanlış fikirleri var.

Diyecegim o dirki Mezhep alimlerin görüşleri varken. Bizler kafamıza göre hüküm koyamayız. Ehli Sünnet müdafaa yazmışım ben farkındasanız. Hanifi mezhebi müdafaa yazmamışım.

Okudunuz mu?  Sevdim seni mabuduma ilahisinde şirk var mı ?

ama burada kaç kişi var ki diyor ben istedigimi kabul ederim istedigimi kabul etmem. Yani hanifi mezhebinde kafama yatmayan bir fetvada ben şafi mezhebini dinlerim. Alimlerin doğrularını alırım diyenler var. baştada @mir nickli üye bu görüşte. onun sözlerini alıntıda yapmak istemiyorum. Diyorki nereden biliyorsun ben mezhepsizim. Kaç yerde yakaladım Mezhebsiz oldugunu. Vahabbi mezhebini bile övdügünü gördüm. benim ne kadar onun hakkında Yapmış oldugum mezhepsizlik yorumunu Araştırmış üşenmeden bulmuş. vede öyle bir şey demedim demiş.

< işte senin asıl sorunun bu
sen ne söylendiğine değil
kimin söylediğine bakıyorsun
İnşaAllah mezhebsiz biri
“Allah birdir” dese ona da karşı çıkmazsın
Allah korusun >

peki Aklı olan birisi böyle bir şey yazar mı ? ben hiç bir mezhebsize Şia ya bile Kafir demem. Ama senki. Ufak şeyde şirk diyorsun. şirk oluncada kafir damgası vuruluyor. hem tek bana degil. O kadar Alimlerimizin kitaplarında delilleri getirdim dahada Yok şirk diyorsun. Anlamak istemiyorsun. Çünkü sen büyük alimsin ya. onların sözlerinide kabul etmiyorsun. Ben peygambere Uyarım diyorsun. Sünnetten getiriyorum. yav bu hadis uydurma Bu hadis zayıf vs. o kadar bilgilisin ki hemen Hadislere uydurma zayıf damgasını vuruyorsun. işte bu neden kaynaklanıyor. ben alimlerin yanlışlarını bulurum ona göre doğrularını alırım. Aslında sen işine geleni alıyorsun.

VAllahi hangi konularda söyledigini Hangi konularda neler dedigin aklımda olsa. O konularda alıntı yaparım. Ama ben onu bulacam alıntıları ile gösterecem.


muvahhidim
Kardeş;
Benim anladığım, forumda okuduğum kadarıyla @mir kardeş, senin dediğin gibi, yeni bir görüş ortaya çıkarmıyor.
Sadece var olan müctehidlerin görüşlerinin içerisinden kendi aklına uygun ve kalbini mutmain eden ehl-i sünnet alimlerimizin görüşleri arasında tercih yapıyor.
Açıkçası benim de anlamadığım; bunda ne gibi sorun var ya da olabilir. bu yapılan
tutum ehl-i sünnete göre yanlış bir tutum mu?


islamyolu

Yok tabiki kardeşim İmam Rabbani hazretlerinin görüşlerini ben benimsiyorum. misal olarak. Fetret devrinde ölenler Toprak olur demiştir. ve bende bu görüşte olmuşumdur. Zaten cennete veya cehheneme gider diyenlere de bir itiraz etmem. Bunlar ihtilaflı konular. ve bir kaç tane daha var.

Ama sende biliyorsun ki. Hayızlı cünüplü kadın kur’an okuyamaz , Kur’an a el süremez. ve Abdullaziz bayındır geldi dedi Yok onları yapması Hatta sevaptır. @mir ‘ in de o hatayı doğru dille Söylemesi lazım. Gidipte Maliki mezhebinde şazz Görüş olan 1 – 2 alimde öyle diyor diye. Abdullaziz bayındır hatalı değildir demesi uygun düşmez. Mezhep alimlerimizin kitapları dahada vardır. Cumhurun görüşü bizi ilgilendirir. İbni Teymiyye Cennet Cehennemin sonu vardır dediginde. Ehli sünnetin cumhurunun görüşü kesinlikle bu şirke girer gibi görüşleri varken. İbni teymiyye nin görüşü Alınır mı. Buda aynı o şekle giriyor.

Hanifi Mezhebindede Bazen İmam Muhammedin görüşünü alıyoruz. Ebu yusufun görüşünü alıyoruz. Cünkü Hanifi mezhebi alimlerinin ekseriyeti hangi görüşte ise o görüşü benimsiyoruz. Başka görüşleri almıyoruz. Fetva hangi yönde ise O fetva’ yı alıyoruz.

4 Mezhebte hayızlı kadın Kur’an okuyamaz denilmişse. bizde Okuyamaz deriz. Yok bilmem şu alim bunu demiş diyorsa. @mir orada Kafa karıştırma Politikaları yapmaya çalışıyor. bunun cevabını çokta iyi biliyor. ve Abdullaziz bayındırı Haklamaya Nasılda gayret ediyor. Sonrada ben onun görüşünü diyorum diyor. Ama millet okuyunca o yazıdan ne anlar. Ya ben cünüp olsamda kur’an okurum sevaptır derler. eeee sonuş ne olacak bu vebale kimler girecek. sen ben onlar girecek.

Okudunuz mu?  İhtilam olmak ama yaşlık görmemek

İmam Suyuti (Rahimullah) Kıyamet 1500 yılını geçmez demiştir.. ve Yaptıgı hesaplamada Yanılmıştır. Adnan oktar ne yapıyor bu durumda. İmam suyuti böyle dediyse bu doğrudur diyor. Ve bende Mehdi olarak Çıkayım hazır o gelmemişken demeye getiriyor. Yani bir imam suyutinin sözü ile bile olmaz bu işler.

Muvahhidim kardeşim sana deseler Kıyamet alametleri ni. Sen gidipte Arkadaşım Şafi mezhebinde İmam Suyuti (Rahimullah) 1500 Gibi kopacak Kıyamet demiştir. dersen Doğru olurmu.

Yani @mir her zaman dedigi laf var. Ben alimlerin hepsini dinlerim Doğrularını alırım Yanlışlarını almam. bende @mire soruyorum. O konuda Sen neden gidipte Falanca Alim bunu demiş hayızlı kadında kur’an okur. bu yanlış değilmi. neden yanlışlarını alıp getirip üyelere sunuyorsun. Ve böyle diyenlerde var diyip Abdullaziz bayındırın sözlerini doğru yapmaya çalışıyorsun. burada bana bir inat var.

Neyse @mir zaten ilk tartışmamızda. bediüzzaman hazretleri ile Mevlana Celaleddin Rumii ye ne laflar saymıştı. şirk içerisinde bilmem ne içerisinde lafları demişti. Evliyalara velilere neden hazret kullanılıyor diye laflar saymıştı. zaten ondan sonra Ne oldugunu anladım. Birde şimdi çıkarmış ben mezhebim var diyor. gelde gülme ya. çoğu konuda hep rengini açan kişi. şimdi sıkışınca Benim mezhebim var diyor. Mezhebin varsa neden mezhebine uymuyorsun ya..


DieHard
İslamyolu kardeşim bence karşındakine çok ağır ithamlarda bulunuyosun., söylediklerinin aksine bir şey söyleyince sen mezhepsizsin, şunun talebesisin gibi sözler hiç hoş değil.. Başkasınında aklını karıştırabilirsin demişsin, ewet herkesin aklı karışabilir ama bu şekilde werilen cewapların %99 u karşı tarafı ikna yerine senin yanlış düşündüğünü we akabinde de yazdıklarını sadece gazete yazısı gibi okumaya yönlendirir diye düşünüyorum.. Lütfen karşımızdakini kıracak şekilde cewap yazmıyalım.. Rabbim yar we yardımcımız olsun..


@mir

bu sözü biliyordum ama unutmuşum

ben de diyorum neden bazı sufiler yazdığımız en basit bir cümleyi bile anlamıyorlar
aslında onların cümlelerimizi anladığı
fakat işlerine gelmediği için anlamamış numarası yaptıklarını düşünüyordum
hatta bu yüzden de çok kızıyordum
ama artık aslında hiç anlamadıkları ihtimali üzerinde de durmak gerekecek
daha basit cümleler kurarak anlatmak lazım


karadamlalar
cezakAllahu hayran parasetemol 🙂

hem kendi dinlerinin tanrıları olacaklar,hem de ibadetler konusunda başka birisinin sözlerine bağlı kalacaklar.yaman çelişki


parasetemol
cezakAllahu hayran parasetemol 🙂 ,bilmukabele kardeşim,daha çok çelişkiler mevcut bu tasavvuf kurumunda,ama,gönül isterki bir kişinin aklında soru işareti olabilmek,niyetim bilgi dövüşü yapmak veya birilerini alt etmek değil katiyyen,onlar tarafından anlaşılmak dileğiyle diyelim…


karadamlalar
Allah ıslah etsin kardeşim ne diyelim,deliller ortada,kalpler Allah’ın elinde.


DieHard
< bu yazılı olan cemaat ve grupların hepsinin zavallı sofileri cennete gidecekleri günü bekliyorlar >
Zannedersem ellerinizde birer tane (HAŞA) cennet bileti war.. Bana da keser misiniz 2 bilet..!

Kimin cennetlik kimin cehennemlik olduğu muhakkak O gün ortaya çıkacaktır.. Hiç kimse yoğurdum ekşi demez., siz sawunduğunuz we içinde bulunduğunuz topluluğu cennetlik zannederken onlar da kendi topluluğunu doğru görüp ona uyuyorlar.. Sanki cennete gitmeyi kesinleştirmişsiniz de alay ediyorsunuz.. Sizin bu sözlerinize sadece tebessüm ediyorum..!


karadamlalar
cenneti garantiledik diyen var mı,varsa nerede demişiz?Allah şirk dışında tüm günahları dilerse affedeceğini söylemiştir,bizler de affımızı umarız ondan.hiçbirimiz garanti cennetliğiz demedik.


karadamlalar
asıl o cenneti kesinleştiren adamlara takılmamızdır bu,kararı verecek olan Allahtır.

“…Onun izni olmadan kim şefaat edebilir?…”(Bakara-255)


DieHard
< Sanki cennete gitmeyi kesinleştirmişsiniz de alay ediyorsunuz.. >
Yazdığımın açıklaması içerisinde mewcuttur.. Dikkatli okursan görebilirsin..!


karadamlalar
cenneti kesinleştirdiğimizi düşündüğümüzden mi söyledik diehard,etmeyin eylemeyin.bu adamlar hıristiyan papazları gibi cennette arsalar verecekler müridlerine,biz de hoş mu göreceğiz,sen de bu görüşte değilsin elbette fakat anlatmayıp ne yapalım bu çelişkileri ve yanlışlıkları?

Okudunuz mu?  Vücuttaki dövme günah mı abdesti bozar mı ?

parasetemol
Bu arada İslamyolu’na çok mu yüklendim nedir,ya da söylediklerim konusunda ne tür bir yaklaşımda bulunabileceği hakkında şeyhlerine akıl danıştığı için mi bu kadar cevapsız bıraktı beni?


parasetemol
Ayrıca,die hard bizim öyle bir kesinlik belgesi ya da biletimiz olsa,bırak milletle dalga geçmek için vakit bulmayı sevinçten ağlamaktan yemeğe içmeye vaktimiz olurmuydu acaba???Ama maalesef,o dediğin biletleri tasavvuf dininde kesiyorlar,e biz de o dine mensup olmaktan korkup sakındığımızdan dolayı maalesefdir ki,amellerimizden başka da bilet namına bir şeyimiz kalmıyor:)))


DieHard
< asıl o cenneti kesinleştiren adamlara takılmamızdır bu,kararı verecek olan Allahtır.

Onun izni olmadan kim şefaat edebilir?“(Bakara-255) >
Kim nerede söylemiş Allah’ın izni olmadan birinin şefaat edeceğini?? Ben şu ana kadar rastlamadım..


karadamlalar
arkadaş demiş ya cenneti mi garantilediniz diye,biz de cennete müridlerini kibrit kutusuyla falan götüren(!) şeyhler için Allah’ın ne dediğini gösterelim dedik.


HAMMADUN
Farz namazları eğer müslümanın üzerine borç ise, müslümanın şahsi borcu ise.

ZAMAN AŞIMINDAN BORÇ BENDEN DÜŞTÜ, BEN BORCUMU ÖDEMEYECEĞİM DİYEBİLİRMİ….????

Peki farzlar üzerine borç olarak kalırmı….???? El hak kalır….

O zaman ne yapmak gerekiyor…. Madem müslümanız, madem borcumuza sadığız, borcumuzun tamamını ödemeye niyet etmemiz ve bu niyeti halisane bir şekilde yerine getirmeye başlamamız yeterlidir.

Efendim vademiz yetmedi. Borcumuzun tamamını ödemeden göçtük bu fani dünyadan…..

Niyetimiz ödemek olduktan sonra, niyette halis oldukça, fiil olarak da başlamış isek bir köşesinden borcu ödemeye, RAB’bim LUTUF sahibidir. Birimize, milyonlar yazarda hiç borcsuz alıverir huzuruna. Muhakkak ki; O İHSAN ve LUTFU bol olandır.

RAB’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


karadamlalar
işte namazın borç olup olmadığı tartışılıyor burada hammadun.Allah farzı eksik olanları nafile ile tamamlayacaktır sahih hadise göre,adına kaza namazı koyup yeni bir sistem türetmiş mi sahabe?


HAMMADUN
Eğer namaz müslümanın üzerine farz değilse, borçta değildir. Eğer namaz müslümanın üzerine farz ise, borç değilmidir.

Farzı eksik olan, nafile diye niyet etse bile, eksik olan borcuna sayılır. Dahi kıldığı ve sünnet diye niyet ettiği dahi borcuna sayılır.

İlk sorgu namazdan ise eğer, borcada girmiyorsa namaz, sorguya ne gerek var….???

Peygaber’in (S.A.V.) o güzide ASHAB’ına gelince…. Mademki onlar gökyüzünde yıldızlar gibidir. Hangisine uyulursa HAK’kı buluruz. Onlar için KAZA NAMAZI söz konusudur. Onlar asla namazlarından taviz verici değildirler. Ancak bizler için durum biraz farklıdır. Bizler genelde namazlarımızı İHMAL ederiz. Sonra ihmal ettiğimiz namazlarıda üzerimize borç diye alırız. ASHAB’ın KAZA NAMAZI ile bizim İHMAL’den doğan namazımız arasında muhakkaktır ki fark vardır. Doğaldır ki; ikisi aynı şey değil. Çünkü ASHAB uyanık ve şuurlu olduğu halde asla bir vakti her ne suret şekil ve şartta olursa olsun ihmale bağlamaz, bağlayamaz.

SAVAŞ VAR…. Yok problem. Gönderir bir saf ileriye, kendi çekilir geriye, kılar farzını verir selamını, atılır küffarın üzerine arslanlar gibi. Çeker arkadaşını arka safa, önlerinde Peygamber(S.A.V.) tam donanımlı savaş aletleri yanında kılar namazını verir selamını atılır aslanlar gibi küffar üzerine,

Zira onlar NAMAZ’ın ne demek olduğunu, çok ama çok iyi bilirler.

KAZA NAMAZI aslen ASHAB ve MÜMİN’ler içindir.

Müslümanlar içinse İHMAL’den doğan namaz borcudur ki; Netice itibariyle bir NAMAZ ve BORÇ söz konusudur.

Okudunuz mu?  Sabunla Abdest Alınır Mı?

RAB’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


karadamlalar
kaza namazı ihmal ile olursa ihtilaflıdır,ve ben de olmayacağını savunan taraftayım.yok kişinin elinde olmayan mazeretler ise “hayız,cünüplük,uyuyakalmak,unutmak” tır.bundan başka şeri olarak mazeret olabilecek bir namaz bırakma yoktur.

borç mantığıyla düşüneceksek hayızlı olduğu gün farz olan orucu tutmayan,namazı kılmayan kadının da kaza etmesini beklememiz gerekir.rasulullah(sav)’ın öğrettiği bir şey yok ise bu durumda,eski kılınmayan namazlara tövbe edip yenilerine canla başla sarılmalıyız.


HAMMADUN
Kadında MECBURİYETLER BAHSİ’nde ORUÇ için gününe gün tutmak vardır. Ancak yine MECBURİYETLER BAHSİ’nde namazı kaza etmek yoktur. Bu hususda Hazreti Aişe Validemizin…. Peygamber Efendimiz’in Oruç hususunda gününe gün tutunuz dediğini, ancak namaz için aynı şeyi söylemediği nakledilir. Bu husus kadında ve MECBURİYETLER BAHSİ’nde meşrudur.

Erkekler için durum farklıdır. Erkekler MECBURİYETLER BAHSİ’ne girmediğinden, namazda ve oruçta borçlanma hususunda birebir muhataptır. Üzerinede mutlak borçtur.

RAB’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


karadamlalar
kardeş namazın mümine borç olduğuna dair bir delil getirebilir misin,ihmal ile kılmadığının borçluğuna dair?


DieHard
< “hayız,cünüplük,uyuyakalmak,unutmak” tır.bundan başka şeri olarak mazeret olabilecek bir namaz bırakma yoktur. >
Bunun içerisinde hayız yok diye biliyorum.. Diğerleri tamam.. Dediği gibi namazı kazaya bırakmak diye bir şey olamaz.. Namaz kazaya bırakılmaz kazaya kalır..


karadamlalar
hayızken namaz kılmaz kadın,guslettikten sonra hayızken kılmadığı namaz ona farz değildir.fazla olmuş 🙂


HAMMADUN
İnternetten bulabildiğim deliller şimdilik bu kadar.

Ebu Dâvud, Salât 11 (438)

Dikkat ediniz! ALLAH’a hamd ederiz ki, biz, bizi namazdan alıko*yan dünya işlerinden bir şeyde değildik. Fakat ruhlarımız, ALLAH’ın elinde (olduğu için uyuya kaldık). ALLAH, ruhlarımızı, dilediği zaman geri gönderir. Sizden her kim, yarının sabah namazına vaktinde yeti*şirse, onunla birlikte onun gibisini (bugün vaktinde kılamadığı sabah namazını) kaza etsin’ buyurdu.

Müslim, Mesâcîd 311 (681); Ebu Dâvud, Salât 11 (441); Tirmizî, Salât 16 (177); Nesâî, Meuâkît 53

Yine Ebu Dâvud, Tirmizî ile Nesâî’nin rivayetinde şu ifade yer almaktadır:

Sahabiler, Peygamber (s.a.v)’e; (uyuya kaldıkları için) namazı kaçirdık-lannı söylediler. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v):

Uyuya kalmaktan dolayı namazı kaçırmada bir kusur yoktur. Ku*sur ancak diğer namaz vakti girinceye kadar namazı kılmayan kimsede vardır. Buna göre kim uyuya kalma işini yaparsa uyandığı zaman o namazı kılsın’ buyurdu.

Tirmîzî, Salât 16 (177); Nesâî, Mevâkît 53

Tirmizî ile Nesâî’nin rivayetinde ise şu ifade yer almaktadır:

Kusur, ancak uyanıkkendir. Sizden birisi, namazı unuttuğu yada uyuya kaldığı zaman, hatırladığı zaman o namazı kılsın.

RAB’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


HAMMADUN
Sabaha çok az bir zaman kaldı…. Artık istirahat vakti. İnşaAllah bizi bu hususda mazur görürsünüz.

RAB’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.


karadamlalar
ilim erbabı şahıslar,evet onlar dediler,ben onlara bir şey demiyorum.kuran ve sünnetten delili var mı onu soruyorum,mutlak delil kabul edilebilecek şeyler yalnız kuran,sünnet ve sahabe icmasıdır.ki sahabe icması bile anılmaz çünkü sahabenin icması kuran ve sünnete zaten ters değildir.


parasetemol
Ne demek şimdi bunu anlamak mümkün değil;Ümmet’in Fukahası bir gün toplaşıp,sabah ve yatsı namazlarının, bu ümmetin çok zoruna gittiği için namaz listesinden silinmesinde bir mahzur yoktur,diye bir karar açıklasalar,onların görüşüne mi uyacağız,yoksa bu Ümmet’in Fukahası da olsalar onlarında kat’i suretle uymakla yükümlü olduğu Kur’an ve Sünnet’e uyacağız…Yüzyıllar içerisinde,kendilerini Ümmet’in Fukahasından gören,öyle zannedilen,öyle kabul edilen,ve hatta her türlü bidatlerinde dinimize girmesinde başrol oynayan kişiler yüzünden değil midir ÜMMETİN ŞU ZAMANDA Kİ DİNİNE KARŞI OLAN UZAK KALIŞI VE CAHİLLİĞİ?Kimsenin zoruna ve kusuruna gitmesin beyler;Bana Ümmetin Fukhasının görüşlerini emanet olarak bırakmış bir Peygamberim yok benim.Benim Peygamberim bana Mübarek Kur’an’ı ve Sünnetlerini Emanet olarak bırakmıştır.

Okudunuz mu?  Birisinin adına hayır yapmak, sadaka vermek ne anlama gelir?

ser-a
Kaza namazı var olduğu kabul edilir ama,kazaya bırakmanın niyetine göre çok büyük günahı da vardır.Allah şirk hariç bütün günahları dilediği için af edebileceğini belirtmektedir.Kazaya kalan namazlara ait günahı af ettirebilirsek ancak kaza namazının kabul edileceği umulur.Kimseye umutsuzluk ve karamsarlık vermemek gerekir.Yalnız müslümanın tarifinde,aynı hatayı iki defa yapmama özelliği de vardır.Yani kazaya kalan namazları devamlı af dileyerek ve bir daha böyle bir hataya düşmemeye söz vererek kılmalı,ilki hata olsa bile ikincisi kasdi olmaktadır.Kasdi olarak kazaya bırakılmış kaza namazın günahının af olmasının daha zor olacağı ümit edilir.

Bu nedenle,bir müslüman hiç bir namazını asla ve asla kazaya bırakmamalıdır.

Günahlarımız için Allahın günahları af edilecek dilediği müslümanlar arasında olmamız dileğiyle.


Fetva Meclisi
kaza namazının dindeki yeri
kaza namazının delilleri nelerdir?
kaza namazının delili

Kur’an’da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmamakla birlikte, Hz. Peygamber (s.a.s.) bizzat kendisi vaktinde kılamadığı namazları kaza etmiş ve ashabına da bunu tavsiye etmiştir.


Kayıtsız Üye
peki geçmişte ne namaz kılıyordum ne de oruç tutuyordum. şimdilerde hem namaz kılıyorum hem de oruç tutuyorum. geçmişte tutmadığım oruçları ve namazları kaza edebilirmiyim. Bu olabiliyor mu ?

Saygılarımla,


hasan hüseyin
hadis külliyatından yaptığım taramada, Hz.Peygamberimiz S.A.V. unutmak ve uyuyakalmak mazeretleri ile kılınamayan namazları hatırladığınızda kılın diye buyurmuşlar. gaflet üşengeçlik vb.mazeretlerle kılınamayan namazların kazasının olduğu ile ilgili Efendimiz S.A.V döneminde bir uygulama veya rivayet bulamadım.bu durumda olanların C.Allah’tan samimi bir kalp ile bağışlanmayı dilemekten başka yapacağı bierşey olmadığı kanaatindeyim.Fakat dileyen yine de kılamadığı namazlar için Kaza adı altında namaz kılıyorsa bu kişinin kendi tercihidir,hatta faydalıdır,fakat dinde kaza namazı vardır diretmesine mesnet olamaz.Rabbim cümlemizi affetsin inşAllah .Hakkınızı helal edin.


imam

Bu konuda kanaat belirtebilmen için MÜÇTEHİT olman gerekir.
Müctehid misin?

Dört mezhebe göre kaza namazı vardır ve her mezheb imamı da delillerini söylemişlerdir.


cavraşım
< Dört mezhebe göre kaza namazı vardır ve her mezheb imamı da delillerini söylemişlerdir. >
delillerini paylaşırsanız sevinirim


imam
Peygamberimiz (s.a.s) kaza namazı kılmıştır. Hendek Savaşı’nda Rasûlüllah (s.a.s)’i, müşrikler dört vakit namazdan alıkoymuşlar, hatta gecenin de bir bölümü geçmişti. Sonunda Allah elçisi, Bilâl-i Habeşi’ye ezan okumasını emir buyurdu. Bilâl ezan okudu, sonra kâmet getirdi ve öğleyi kıldılar. Sonra kâmet getirerek ikindiyi, sonra yine kâmet getirerek akşam namazını, sonra tekrar kâmet getirerek yatsıyı kıldılar.


cavraşım
delil olarak palaştığınzı yazıda uyku ve savaş durumlarındaki kazalardan bahsediyor

bilerek kılınmayan namazın kazası ile ilgili bir delil yok ama??????


imam
< bilerek kılınmayan namazın kazası ile ilgili bir delil yok ama?????? >
ne bekliyordun!!!
Peygamberimiz bilerek namaz kılmayacak da sonra kaza edecek de bize delil olacak 🙂
Allah aşkına olayları zorlamayın
Dünyayı ilimleriyle dolduran 4 meşhur imam kaza var diyor biz kim oluyoruz?


cavraşım
bu yorumu siz kendiniz yapıpı bana maletmeyin

kendisi tabiki namazı terketmez

ama namazını bilerek kılmayan birine namazını kaza et diye bir söz olabilirdi

siz delilleri var deyince ben böyle bir şey ummuştum

< Dünyayı ilimleriyle dolduran 4 meşhur imam kaza var diyor biz kim oluyoruz? >
en azından hanefinin görüşünü yazar mısnız?


m_baran
Kim bir namazı (kılmayı) unutursa veya uykuya dalıp kılmazsa, onu, hatırladığında kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur.[29] .

Okudunuz mu?  Kurumuş yemek lekesi namaza mani midir ?

Hz. Peygamber’in ‘Onun bundan başka kefareti yoktur’ sözü, sayısı ne kadar olursa olsun, ne zaman terkedilmiş olursa olsun geçmiş namaz*ların kaza edilmesi gerektiğine delâlet eder.

Büyük Şafii İlmihali

Yukarıda belirtildiği gibi kasten namaz kılmayanın hükmü yoktur. Ancak kasti olmayan hükümler belirtilmiş.
kasti kılmayanın namazının kazasının olması gerektiği ise “Bundan başka kefareti yoktur.” halbukuki bu ondan önce sayılan sebepler için söylenmiştir.


karadamlalar
“Dünyayı ilimleriyle dolduran 4 meşhur imam kaza var diyor biz kim oluyoruz?”
Delilleri ile aktarırsanız sevinirim, mezheplerde böyle böyledir deniyor fakat ben bazı konuların mezhep imamlarının ağzından gelip gelmediğine emin değilim. Ayrıca İmam Ahmed in mezhebine göre namaz kılmayan kişi(ihmalle de olsa) kafirdir, dolayısıyla kafirken kılınmayan namaz da müslümanken kaza edilmeyeceğinden namaz kılmayanı tekfir edenler kaza namazını kabul etmezler. Benim kaynaklardan anladığım kadarıyla kesin olarak kaza namazı kılmak farzdır diye bir şey yok, fakat malum bir kudsi hadiste “Farz namazların eksiklerinin nafilelerle kapatılacağı” geçer. Bu geçen bölümün neyi anlattığı konusunda ihtilaf da olsa kaza namazları bu şekilde nafile olarak görülebilir, bununla birlikte kesin olarak namaz kılmamanın günahını def edecektir diye bir şey söyleyemeyiz diye düşünüyorum. yanlışsam düzeltin.


missafir
Uyuyarak veya bir başka sebeple kaçırılmış olan namaz 4 mezhebe göre de kaza edilir.

Kasten terkedilen namazın kazasının olup olmadığı tartışmalıdır. 3 mezhebe göre kazası olup Hanbelilere göre böyle kişi kafir olduğundan ötürü ileride tövbe edip imana gelirse kaza gerekmez derler.

Geçmiş sayfalarda da şu haşa “Muhammed=Allah” diyen bayram hocanın konuşması geçmiş. Bazıları ona kafir dememiş. Bu söz açık küfür olup aklı başında (yani delirmemiş veya sarhoş) vaziyette söyleyen bir kişi kesinlikle kafir olur. Böyle bir kişinin küfründe şüphe eden de kafir olur.

Ayrıca kafir olmayan bir kişiye kafir denilince küfre sebep olması bir delile dayanmadığı taktirdedir. Akli veya nakli bir delile dayandıktan sonra yorum yanlış dahi olsa kafir denilmez. (Ör: Hz. Ali ve Hz. Muaviye’ye kafir diyen Haricilerin tekfir edilmemesi)


Kayıtsız Üye
burda kaza namazı yok diyorsunuz diğer bir yazımınız da kaza namazı vardır bilmem vitir namazından önce kılınız kaza namazını diye kendinizle nasılda çelişkidesniz nasılda din bilmediğiniz açık al tut yapıştırı benim beş yaşındaki çocukta yapıyor milleti hakkına girmeyin yanmlış bilgiler veripte..


Kayıtsız Üye
burda kaza namazı yok diyorsunuz diğer bir yazımınız da kaza namazı vardır bilmem vitir namazından önce kılınız kaza namazını diye kendinizle nasılda çelişkidesniz nasılda din bilmediğiniz açık al tut yapıştırı benim beş yaşındaki çocukta yapıyor milleti hakkına girmeyin yanmlış bilgiler veripte..


Kayıtsız Üye
Benim kafama takılan soru iyice katıştı kime inanıp doğruyu yatığımızı bileceğiz bilmiyorum allak bullak oldum .ben şurda beş ay öncesine kadar namaz kılmıyordum elhamdulillah beş aydır kaçırmadan kılıyorum fakat önceden kılmadığım namazlar ne olacak dinimizi büyüklerimizden öğrendiğim gibi yaşıyordum .şimdi araştırıyorum vr hatalarımızı hiç birşeyi doğru yapmadığımızı görüyorum .geçmişe yönelik neyapacağım çok vicfan azabı çekiyor vaktimi boşa harcamamaya çalışıyorum.her vaktin arkasından bir günlük kaza kılmaya çalışıyorum.ben ne yapacağımı şaşıırdım .ilim sahibi olmadığımızdan araştırıyorum ama her yerde farklı yorumlar kafam çok karıştı ne yapmalıyı


Kayıtsız Üye
eğer kuranı okusaydın hadislere sünnetlere ne kadar önem verdiğini anlardın


Kayıtsız Üye
Selamen Aleykum,

Abi bende 24 yasına giricem 2 ay oluyor namaz kılıyorum. Bende seninle aynı problemi yaşıyorum.

Bir yandan aklımda Allah’a karşı onca sene borcum olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan kalbimden
Allahın beni kılmadığım namazlar için inşAllah af edip ve bundan sonraki namazlarıma bakıçağını düşünüyorum.

Okudunuz mu?  Secde esnasında oturamamak

Elimden geldiğince ben okudum, videolar baktım, işyerinden faslı abimize sordum. Herkez dediğin gibi ayrı ayrı şeyler söylüyor.

Kuran okumayada başladım. Benim düşüncemi sorucak olursan abi. Biz eskiden ve şuan imanlı kişilerdiz. Eskiden cahildik namazimizi kılmadık. Allah afetsin. Şuan herşeyin farkındayız ve takva sahibi ola bilmek için elimizden gelen çabağı gösteriyoruz. Ve bu yolda kaza namazlarınıda eklersek bu sürecimizi zorluya bilriz. Nede olsa hayat şartları zor bu zaman.

Ben tercihimi kılmamakdan yana yapmak istiyorum ama aynı zamanda zoru başarmakda güzel bir şey.

Kaza namazlarını kılmaya karar verirsek sünnetlerdende vazgeçile olanağı yüksek olduğu için buda problem.

Anlıcağın bende kararsızım. Bir yandan beynin kılmanı söylüyor diğer yandan kalbin kılmayıp Allahın afına sığınmanı söylüyor. Yada öbür türlü.

Bence Abi sen kimseyi dinleme kendin içinden gelen doğruyu yap. Allah inşAllah kabul eder kaza namazını kılmayı tercih edersen. Yada kılmayıp afına sığınırsan inşAllah onuda af eder. Allah büyük abi. Sen kendi kararını kendin ver kendine göre en mantıklısı neyse.


arifselim
Bu tür zaman darlığı durumlarında hiç olmazsa sadece farzı kılınabilir. Sünnetleri kılmadan 4 rekatlı bir farz bir kaç dakikada kılınabilir. Çalışmak farz namazları geçirmek için bir mazeret değildir. Bir yolunu bir çaresini bulmaya çalışmalısın.


Kayıtsız Üye
Bilerek ve kasten kılınmayan namazı nasıl olurda daha ilerde kaza adı altında kılarsın..bu size mantıklı geliyormu..kaza demek bilmeden elinde olmadan demek. Ama senin elinde namazı kilmak sana engel olanmı vardı.tembellikten kılma sonra kaza namazı olmaz..!


Kayıtsız Üye
Sen doğru yoldasın kardeşim. Kuran her zaman 1. Sırada olmalı hayatımızda. Şu anda dünyadaki müslümanlara sorsan kuran 1. Sıradadır. Ama öyle değil. Sünnet diye bazı uydurma ve kurana aykırı şeylere inanıyorlar. Yani aslında sünnet olmayan ama sünnet gibi gösterilen şeyler. En güvenilir kaynak gösterilen Buhari kuran eksik der. Sebebide keçidir ona göre 🙂 Muslim ve Tirmizi’de de nice uydurmalar var. Bende bu sene daha yeni akillandim. Kurani anlayarak okumaya başladım. Analiz ederek. Herhangi bir konuda ki ayetlerin hepsine topluca bakıyorum mesela. Örneğin Müslümanların günahı varsa cehennemde yanıp çıkacağını söyleyen tek bir ayet yok. Meryem 71-72 delil gösteriyorlar. Ancak 66. Ayetten itibaren okumuyorlar. Okusalar orda kastedilenlerin kafirler olduğunu anlayacaklar. Bunlar en basit örnekler. Nicesi var. Kurana bak. Ayrıca kurana uygun mütevatir sünnet var. Namaz konusunda orayada bakabilirsin. Korkma. Allah bize açıkça diyor. Bu kitaptan sorumlusunuz diye. Gerçek iman Kuran rehberliginde olur. Peygamber de kurana aykırı bir şey yapmaz. Kuran a aykırı şeyler Allah’a ve Peygambere iftiradan başka bir şey değil.


kaza namazı var mı, kaza namazı var mıdır

Bu kategoride yer alan Sevdiğine hayırlısıyla kavuşmak için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Kaza Namazı var mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.