Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:33
missa0
Abone

Kadınların topuklu ayakkabı giymesi günah mı?

Kadınların topuklu ayakkabı giymesi günah mı?

Kayıtsız Üye
Kadınların topuklu ayakkabı giymesi caiz midir ? Dinimizde bir kadının topuklu ayakkabı giymesi caiz midir ?


Cevap: Kadınların topuklu ayakkabı giymesi günah mı?

imam
Kadınların topuklu ayakkabı giymesi haram mı?

Topuklu ayakkabı giymek caiz değildir. Günahtır.

Ayet-i kerimede ifade edildiği üzere kadınların ayakkabı giymesindeki ölçü, ayaklarını yere vurduklarında ses çıkarmamalarıdır. Çünkü bu durum, kadının kadınlığını öne çıkaran bir husus olup erkeklerin dikkatini çekme ve onların hislerini uyarmada oldukça etkilidir. Yani nasıl ki elbise giyilirken gösteriş ve şatafat niyetinin bulunması mahzurludur, aynı şekilde bir kadının kendini insanlara daha iyi gösterebilmek ve dikkat çekmek için topuklu ayakkabı giymesi de mahzurludur.
Konuyla ilgili ayet-i kerimede Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: Mümin kadınlara da bakışlarını kısmalarını ve edep yerlerini açmaktan ve günahtan korumalarını söyle. Yine söyle ki, mecburen görünün kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesindler. Başörtülerini yakalarının üzerini kapatacak şekilde örtsünler… Saklı zinetlerine dikkat çekmek için, ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz toptan Allah’a tövbe ediniz ki felaha eresiniz. (Nur Suresi, 24/31)

Okudunuz mu?  Cübbe ve sarık giymenin hükmü nedir?

Kadınların yürürken ayaklarını yere vurmalarıyla ilgili olarak Merhum Elmalılı Hamdi Yazır ilgili ayetin tefsirinde şu izahata yer veriyor: İşte böyle hür kadınların bu müstesnalardan başkasına ziynetlerini göstermemeleri kendi iffet ve sıyanetleri ve hüsn-ü iktisadları nokta-i nazarından gayet mühim olduğu gibi yabancı erkekleri müteessir etmemek, günaha sokmamak, edeb-ü iffet telkin etmek nokta-i nazarından da çok mühim olduğundan bilhassa bu noktayı da iş’ar ve tesettür emrinin kuvvet-i şümulünü bir daha ihtar siyakında yürüyüş tavırlarının dahi ıslâhı için buyuruluyor ki: ‘Ve gizledikleri ziynetleri bilinmek için ayaklarını vurmasınlar.’ Yani baştan ayağa örtündükten başka yürürken de edeb ü vakar ile yürüsünler, örtüp gizledikleri sun’î veya hılkî ziynetleri bilinsin diye bacak oynatıp ayak çalmasınlar, çapkın yürüyüşlü nazarı dikkati celbetmesinler, çünkü erkekleri tahrik eder, şübhe uyundırır.
Topuklu ayakkabı giymenin sağlıkla da yakından ilgisi vardır. Bunun uzun vadede ayak sağlığını bozduğu uzmanlar tarafından dile getirilen bir husustur. Biz biliyoruz ki, sağlık açısından insana zararlı olan her şey, dinen de mahzurlu kabul edilir. Mademki, vücudumuz Cenab-ı Hakk’ın bize bir emanetidir. Bize düşen bu emanete sahip çıkmaktır. İşte meseleye sağlık açısından baktığımızda da, özellikle yüksek topuklu ayakkabı giymenin tasvip edilmesi mümkün gözükmemektedir.
Bunların yanında topuklu ayakkabıların, fıtri ve tabii olduğunu da söylemek zordur. Bu ayakkabıları giymenin kadınlar için bir faydasını da bilmiyoruz. İşte bütün bu hususları göz önünde bulundurarak şunu söyleyebiliriz. Topuklu ayakkabı giymenin haram olduğuna dair bir ayet veya hadis yoktur. Ancak yukarıda izah ettiğimiz hususlar zaviyesinden meseleye bakacak olursak, topuklu ayakkabı giymenin bir kısım mahzurlardan hali olduğunu söylemek zordur.

Okudunuz mu?  Bir kadın vefat edince kocasının yanına gömülür mü?

Cevaplayan : hikmet.net


Cevap: Kadınların topuklu ayakkabı giymesi günah mı?

bengu akalin
Yani topuklu ayakkabi giymek hem haram hemde gunahmi ben hiçbirşey anladim


Cevap: Kadınların topuklu ayakkabı giymesi günah mı?

mum
< topuklu ayakkabi giymek hem haram hemde gunahmi >
Haram ve günah aynı anlamdadır. Evet topuklu ayakkabı giyip üzerine dikkat çekmek dinen yasaklandığı için günahtır.

Okudunuz mu?  Bir insan Allah her yerdedir derse küfre girermi

Kayıtsız Üye
Bence topuğu çok uzun ve ince olmamak şartıyla günah değildir.
Ama bu yinede sizin düşünceniz sizin bildiğiniz başka bir şey varsa sizde bunu yorumla gönderebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
kendi sahsi gorusunuzu yansitamamalisiniz cunku Kitabullah tan konusuluyor Vesselam


Kayıtsız Üye
Mumsema, ses çıkarmayan topuklu ayakkabı giymek harammı? Yanı düz ayakkabı gibi ses çıkartmıyorsa?

Okudunuz mu?  Karadut şurubu nasıl yapılır?

arifselim
Yasak olan sadece ses çıkarması değildir aynı zamanda süsünü teşhir etme durumu da olmamalıdır. Eğer hem çıkan sesi hemde süsünü gizli tutabiliyorsan bu ayrıdır denilebilir ama yüksek topukla süsü gizlemek herhalde mümkün değildir.


Kayıtsız Üye
Kiyafetlerin birçoğu uzunsa, ve topuklu ayakkabı görünmüyorsa kıyafetin altından sadece alttan 1-2 cm ve ses çıkarmıyorsa caizmidir?

Okudunuz mu?  Seferilik ile ilgili hadisler

arifselim
Ne kadar kıyafet uzun olsa da bir ayakkabıyı gizlemek mümkün olur mu sence? Eğer görünmediğinden emin olursan giyebilirsin. Ama bu senin sorumluluğun olur. Biz topuklu ayakkabıyı kesinlikle tavsiye etmiyor ve caizdir demiyoruz.


Kayıtsız Üye
ses çıkarmayan topuklu mu var ? bütün kısa- uzun ses çıkarır.

Okudunuz mu?  Dini nikah nasıl düşer,Mahkeme kararıyla boşanan kişilerin dini nikahı devam edermi?

topuklu ayakkabı giymek günah mı, Topuklu ayakkabi giymek gunahmi, topuklu ayakkabı günah mı

Bu kategoride yer alan Sorunlu evlilik... 6 yıllık evli bir bayanım eşimle sürekli kavga ediyoruz bitmek tükenmek bilmeyen kavgalar... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadınların topuklu ayakkabı giymesi günah mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.