Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:19
missa93
Abone

Tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi?

Tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi?

Kayıtsız Üye
tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi


Cevap: Tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi?

imam
Tuvalet kağıdı kullanmak günah mı?
Kur’an-ı Kerim’de, kağıttan yapıldığı için tuvalet kağıdı kullanmak günahmış…

İbadet hayatında dikkatli ve istikrarlı olan bir Müslüman, başta namaz olmak üzere pekçok ibadetin anahtarı olan temizliğe her fırsatta itina gösterir, titiz davranır. Bu güzel alışkanlık onun mânevî hayatına tesir ettiği gibi, bilhassa sağlık açısından maddî hayatına da büyük ölçüde fayda sağlar. Zâten cemiyet içinde sathî bir nazarla bakıldığında temizliğe titizlik gösterenlerin, namazına niyazına ehemmiyet veren kimseler olduğu görülecektir. Ezanda kulağı, namazda gözü olmayan kimseler, temizliğe ehemmiyet vermedikleri gibi, tuvalete girip çıkarken de bu meseleye pek o kadar aldırmazlar.

Okudunuz mu?  Ailem uzakta ve eşim bu durumda bana destek olmuyor

İstinca olarak bilinen tuvaletteki temizlik, su ile yapılır. Fakat, su bulunmadığı zamanlar, taş toprak cinsinden olan maddelerle de yapmak mümkün ve câizdir. Bunların dışında kalan kemik, tuğla ve kömür gibi maddelerle taharet yapmak hem uygun düşmez, hem de mümkün olmaz.

Okudunuz mu?  Bir yazınızı okudum kafam karıştı ''Müslümanım mı inşaAllah mı ??

Üzerine yazı yazılabilecek kâğıtla istinca yapmak mekruh olarak kaydedilir. Bunda iki hikmet olabilir. Birisi, kâğıt önceleri az bulunabilen, sadece yazı için kullanılabilen bir madde idi. Temizlikte kullanılmış olsaydı, zarûrî bir ihtiyaç yerinde sarfedilmemiş olacağından israf edilmiş olacaktı. Diğer bir husus ise, yazı yazmada kullanılabilecek kâğıtla temizliğin istenilen şekilde yapılamamasıdır. Fakat, artık bugün sırf tuvalette kullanılabilecek şekilde tuvalet kâğıtları üretilmektedir. Bunlar ayrıca su bulunmadığı zaman istinca da kullanılabileceği gibi, kurulanmak için de kullanılabilir. Çünkü temizlikten sonra bedendeki ıslaklık kullanılmış su hükmünde olduğundan kurulanması gerekmektedir. Bu, umumiyetle temiz bir bez parçasıyla yapılmaktadır. Fakat, aynı işi tuvalet kâğıdı ile yapmak da mümkün ve câizdir. Bunda bir mekruhluktan söz edilemez. Bu meseleye İbni Âbidin, eserinin birinci cildinin 227. sayfasında genişçe temas etmekte, yazı için kullanılmayan kâğıtların tuvalet esnasındaki temizlikte kullanılmasının mekruh olmayacağını ifade etmektedir.

Okudunuz mu?  Benim sorunum İdrar mı, meni mi yardımcı olurmusunuz?

(Mehmed Paksu, İbadet Hayatımız)

Bu kategoride yer alan Hıristiyan mezarlığına Müslüman gömülebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.