Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:19
missa93
Abone

Geciktirici kullanmak caiz mi

Geciktirici kullanmak caiz mi

Kayıtsız Üye
geciktirici kullanmak caiz midir bilgi verir misiniz


Cevap: Geciktirici kullanmak caiz mi

imam
Cinsel İlişkide Geciktirici Kullanmak

dini sorular
SORU: İslama göre erkeğin cinsel ilişkide geciktirici ilaç kullanmasında bir sakınca var mıdır?

CEVAP: Selamünaleyküm.
Bir kere bu tür ilaçların sağlık açısından kalıcı etkisinin olup olmadığını tıbba göre tespit ederek kullanmak gerekmektedir; bunu bilelim. İkinci olarak da bilmemiz gereken şudur:
Eşlerin yatak odası ilişkisini etkileyen tutumlarında birbirlerinden izin almaları gerekir. Bu mesele örneğinde mesela, kadının cinsel ilişkideki hakkının nasıl etkileneceğine bakılarak fetva verilecektir. Kadın olumsuz etkilenmeyecekse ve tıbben sakıncalı değilse kullanılabilir.
nureddin yıldız

Okudunuz mu?  Rimel sürmek (yani sadece kirpiklerin boyanmış olması) abdeste mani midir?

Cevap: Geciktirici kullanmak caiz mi

imam
Adet geciktirici kullanmak caiz midir?
Sorunun Detayı
Hac ve umreye gidiş hariçinde adet geciktirici kullanmak caiz midir?

Hacda, ramazan ayında veya diğer vakitlerde adet geciktirici ilaç kullanmak caizdir. Ama bu ilacın kadının sıhhatine zarar vermesi durumunda kadın vebal altında kalır.

Okudunuz mu?  Kuranda kerem ismi geçiyor mu

Tavafım eda edebilmek için adet kanının erken kesilmesi veya adetinin gecikmesi için hap veya başka bir ilaç kullanmakta beis yoktur(1).

1 el-Fetava el-Kübra. c. 2. 98

Cenab-ı Hak, kadını erkeğe göre farklı bir bünyede yaratmıştır. Onlara yaratılıştan gelen bazı özellikleri dolayısıyla ibadet hususunda birtakım kolaylıklar göstermiştir. Bu kolaylıkların mühim bir kısmı namaz ve oruçta bulunmaktadır. Kadın âdet gününe ve lohusalık devresine rastlayan günlerde namaz ve oruçla mükellef değildir. Bu günlerde kılamadığı namazları Cenab-ı Hak bağışladığından kaza etmesi gerekmez. Fakat âdet ve lohusa olduğu günlere rastlayan Ramazan’da, tutamadığı oruçları daha sonra istediği zamanda kaza eder. Mü’min kadınlar bu İlâhî ruhsat ve kolaylıktan istifade ederek ona göre ibadetlerini yerine getirirler.

Okudunuz mu?  Başlıca ibadetler nelerdir sıralayınız

Bilhassa Ramazan’da kazaya oruç bırakmamak, Kur’ân okuyabilmek ve daha rahat ibadet edebilmek için bazı ilâçlar kullanarak âdet görmemek için tedbir almak, bu vesileyle âdetsiz bir Ramazan geçirmek hususunda, her ne kadar dinî bir mahzurdan söz edilemese de tıbbî ve sıhhî açıdan bazı aksaklıklar zuhur edeceğinden tavsiye edilmemektedir.

Okudunuz mu?  İslama göre kadın hangi konularda kocaya itaat etmelidir

Bu durum tıbbî açıdan şöyle îzah edilmektedir:
İlâç kullanmak normalden sapmadır. Kadının kendi bünyesine has hormonal ve metabolik bir hususiyeti vardır. Ağızdan alınan hormon hapları ile âdetin öne alınması veya geciktirilmesi sun’i bir yol olup, her zaman olmasa da bazan âdet düzensizlikleri meydana getirebilmektedir. Organizmaya mahzurları sebebiyle tıbbî bakımdan pek tavsiye edilen bir durum değildir. Fıtrat icabına göre davranmak daha doğrudur.
Âdet günlerini geciktirmek için Recep ve Şaban ayında böyle bir uygulamaya teşebbüs etmeye hiç lüzum yoktur. Zaten bu ayların orucu nafile olduğundan tutmak mecburi değildir. Tutulmasa da Ramazan orucu gibi sonradan kaza edilmesi gerekmez. Diğer taraftan Receb ve Şaban ayında âdet günlerine rastlayacağı düşüncesiyle hesap edip o günlerin orucunu Receb ayında tutmaya gerek yoktur. Çünkü böyle bir şeye ihtiyaç yoktur.

Okudunuz mu?  Ölüm ve sonrası kabir hayatı ve kabir azabı

Rahat bir Ramazan geçirmek, orucunu zamanında tutmak isteyen hanımlar, isterlerse âdeti geciktirici ilâç kullanabilirler. Ancak kendilerinde âdet düzensizliği ve bundan gelen bir rahatsızlığı bulunanların bu yola teşebbüs etmemeleri daha yerinde olacaktır.

Mehmed Paksu
İbadet Hayatımız-1


geciktirici kullanmak günah mı, geciktirici kullanmak caiz mi, geciktirici sprey kullanmak caiz mi

Bu kategoride yer alan Ertesi gün hapı caiz mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Geciktirici kullanmak caiz mi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.