Anasayfa
19 Mayıs 2023, 23:34
sizden0
Abone

Yemeğe besmele ile başlamak ?

Yemeğe besmele ile başlamak ?

acizkul
[COLOR="#00FF00Selamun Aleykum, Şimdi yemek yemeden önce besmele çekiyoruz (eğer besmele çekersek şeytan bizle beraber yiyip içemiyormuş) ama bazen besmele çekmeyi unutuyoruz (bu durumda şeytan da bizle yiyip içiyor) aklımıza geldiğinde besmele çeksek şeytanın bizle yedikleri(hatırlamadan önce) ne oluyor acaba bilgisi olan var mı ?[/COLOR]


Cevap: Yemeğe besmele ile başlamak ?

Darusselam
Yemeğe başlarken besmele çekmek?

Aleyküm selam
Resulullah (sav) buyurdular ki:

"Sizden kim bir şey yerse "Bismillah (Allah’in adıyla)" desin. Bidayette söylemeyi unutmuşsun sonunda şöyle söylesin: "Bismillahi fi evvelihi ve ahirihi (başında da sonunda da Bismillah)."

(Ebu Davud, Et’ime 16, (3767); Tirmizi, Et’ime 47, (1859)
729. Ömer İbni Ebû Seleme radıyAllahu anhümâ şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem bana şöyle buyurdu:
Besmele çek! Sağ elinle ye! Hep önünden ye!
Buhârî, Et`ime 2, 3; Müslim, Eşribe 108. Ayrıca bk. Tirmizî, Et`ime 47; İbni Mâce, Et`ime 8
Bir sonraki hadisle birlikte açıklanacaktır.
`
730. Âişe radıyAllahu anhâ Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu söyledi:
Biriniz yemek yerken besmele çeksin. Şayet yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı anda ‘baştan sona bismillah’ desin.
Ebû Dâvûd, Et`ime 15; Tirmizî, Et`ime 47
Açıklamalar
Her iki hadîs-i şerîfte de bir şey yerken besmele çekmenin gereği üzerinde durulmaktadır. Ailenin Din Eğitimi bahsinde 301 numarayla geçen ve orada açıklanan birinci hadisimiz, bu alışkanlığın çocuğa erken bir yaşta kazandırılması icap ettiğini göstermektedir.
İnsan yaptığı her işin farkında olmalı, her işi bilerek ve anlayarak yapmalıdır. Ağzına bir lokma götürürken veya bir şeyi yudumlarken bunu kendisine Allah’ın verdiğini hatırlamalı, O’na şükran borçlu olduğunu bilmelidir. Yerken ve içerken besmele çekme alışkanlığını kazanmış bir kimse, şükretme görevini son derece tabii bir şekilde ve kendiliğinden yapmış olur.
Birlikte yemek yenildiği zaman birinin duyulacak şekilde besmele çekmesi, diğerlerinin, özellikle çocukların bu görevlerini hatırlamasına yardım eder. Yemeğe başlarken besmele çekmek gerekmekle beraber, unutulduğu zaman bu kusuru gidermenin yolu da gösterilmiştir. Bu takdirde, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in ifadesiyle bismillahi evvelehû ve âhirehû yani baştan sona bismillâh denmelidir.
Aşağıdaki hadislerde besmele çekmeyi gerekli kılan diğer sebepler arasında, şeytanın birlikte yemesinin engellenmesi ve yemeğin bereketlenmesi konularına temas edilecektir.
Peygamber Efendimiz yemeğin sağ elle yenmesini tavsiye etmektedir. Başka hadîs-i şerîflerde bunun gerekçesini açıklamakta, şeytanın sol elle yiyip içtiğini söyleyerek onun gibi davranmaktan sakındırmaktadır (Müslim, Eşribe 105-106). Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadîs-i şerîflerde şeytanın bizim düşmanımız olduğu, ondan ve onun gibi davranmaktan sakınmamız gerektiği ısrarla belirtilmektedir. Sol elle yemek ve içmek şeytanın âdeti olduğuna, Peygamber Efendimiz de bizi bundan sakındırdığına göre, sağ elle yemeyi ve içmeyi bir müslüman âdeti ve özelliği kabul etmeli ve bu sünneti yaşatmalıdır.
Yemeği hep önünden yemek, sofrada herkesin bir kaptan yediği durumlarda daha bir önem kazanmaktadır. Böylece herkes hem kendi kısmetine razı olduğunu göstermiş hem de başkalarını rahatsız etmemiş olur. Meyve yeme edebi, yemek yemeden farklı kabul edilmiş, herkesin beğendiği meyveyi alabileceği söylenmiştir.
Hadislerden Öğrendiklerimiz
1. Yemeye ve içmeye besmele ile başlanmalıdır. Yemeğe başlarken besmele unutulursa, hatırlandığı andan itibaren bismillâhi evvelehû ve âhirehû veya baştan sona bismillâh denilmelidir.
2. Sağ elle yiyip içilmelidir.
3. Birlikte ve bir kaptan yendiği zaman, herkes önünden yemelidir.
`

Okudunuz mu?  Gusülde şüpheye düşüyorum

731. Câbir radıyAllahu anh, Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:
Kişi evine girerken ve yemek yerken besmele çekerse, şeytan adamlarına, Burada ne geceleyebilir ne de yemek yiyebilirsiniz der. Eğer o kimse eve girerken besmele çekmezse, şeytan adamlarına, Geceyi geçirecek bir yer buldunuz der. O şahıs yemek yerken besmele çekmezse, şeytan kendi adamlarına, Hem barınacak yer hem de yiyecek yemek buldunuz der.
Müslim, Eşribe 103. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et`ime 15; İbni Mâce, Duâ 19
Bir sonraki hadisle birlikte açıklanacaktır.
`
732. Huzeyfe radıyAllahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem ile birlikte yemek yiyeceğimiz zaman, o, yemeğe dokunmadan elimizi yemeğe sürmezdik. Yine bir gün onunla birlikte yemek yiyecektik. Derken küçük bir kız çocuğu geldi. Sanki biri onu arkasından itiyormuş gibiydi. Hemen elini yemeğe uzattı; fakat Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem elini tuttu. Daha sonra bir bedevî geldi; o da arkasından itiliyormuş gibiydi. Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem onun da elini tuttu ve sonra şöyle buyurdu:
Şeytan besmele çekilmeden başlanan bir yemeğe katılmayı pek arzu eder. O, şu yemeğe katılmak için bu câriyeyi getirdi. Fakat ben elini tuttum. Bu bedevî sayesinde yemeğe katılmak için onu alıp getirdi; onun da elini tuttum. Nefsimi kudretiyle elinde bulunduran Allah’a yemin ederim ki, şeytanın eli, onların eliyle birlikte avucumdaydı.
Sonra Peygamber aleyhisselâm besmele çekip yemeğe başladı.
Müslim, Eşribe 102. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et`ime 15
Açıklamalar
Bu iki hadîs-i şerîfte, insanın en büyük düşmanı olan şeytanın bazı zaafları, zayıf ve güçsüz yanları gösterilmekte, onu alt etmenin, tesirsiz hale getirmenin ve kendinden uzaklaştırmanın ipuçları verilmektedir.
Birinci hadisten öğrendiğimize göre, gruplar halinde dolaşan şeytanlar bir eve girmek, orada gecelemek ve evdeki nimetlerden faydalanmak isterler. Onların bir eve girmesini ve orada kalmasını engelleyen şey, eve girenin besmele çekmesidir. Bir kimse evine girerken besmele çekerse, bunu duyan şeytanların lideri, adamlarına, büyük bir üzüntüyle, o gece bu evde kalamayacaklarını söyler. Bununla beraber, yemekten faydalanabilecekleri ümidiyle yemek vaktini beklerler. Şayet o evde yemek yenirken besmele çekilmezse, şeytanlar büyük bir zevkle ve belki de besmelesiz yemek yiyen kimseyle ve onun akılsızlığıyla alay ederek, sofrasında karınlarını doyururlar. Eğer yemek yenirken besmele çekilirse, o evden hiçbir şekilde faydalanamayacaklarını anlayarak orayı terk etmek zorunda kalırlar.
İkinci hadîs-i şerîf, şeytanların, Peygamber aleyhisselâm’ın bulunduğu bir sofradan bile faydalanmanın yolunu araştırdıklarını göstermektedir. Yemeğe besmelesiz başlanmasını sağlamak için önce bir kız çocuğunu, daha sonra da câhil bir bedevîyi yemeğe doğru âdeta sürükleyerek getirmişler, fakat Resûl-i Ekrem Efendimiz şeytanların maksadını anlamış, saflığından ve görgüsüzlüğünden faydalanmak üzere zorla getirdikleri kimselerin yemeğe besmelesiz başlamalarını önlemiş ve böylece şeytanların oyununu bozmuştur.
Allah Teâlâ’nın şeytanları büsbütün serbest bırakmayacağı, bu sebeple onların belli kurallara uymak zorunda kalacakları şüphesizdir. Bu hadîs-i şerîfler, şeytanlara Allah’ı anmayı unutarak gaflete düşen, evinden içeri besmelesiz giren, sofrasına besmelesiz oturan kimselerin hem evlerinden hem de yemeklerinden faydalanma izninin verildiğini göstermektedir. Fakat gönlü uyanık olan, her zaman Allah’ı hatırlayıp anan, evine besmeleyle giren, sofrasına besmeleyle oturan kimselerin ne evlerinden ne de yemeklerinden şeytanın asla faydalanamayacağı anlaşılmaktadır.
Şeytanın bir yemekten faydalanması, acaba o yemekten yemesi midir? Yoksa besmelesiz başlanan bir yemeğin bereketini alıp yok etmesi midir? Yahut insanın Allah’ı anmaması, şeytan için bir gıda, bir beslenme ve güçlenme vesilesi midir?
Hadislerden bütün bu mânaları çıkarmak mümkündür. Fakat şurası bir gerçektir ki, şeytanın gayesi ve şüphesiz en büyük zevki, insana maddî ve mânevî zarar vermektir. Onun bir yemeğe ortak olması veya onun bereketini gidermesi, yahut Allah’ı anmayı unutturması, insan için bir zarar, kendisi için de bir başarıdır. Yemeğe başlarken besmele çeken bir kimse hem Allah’ı anmanın hazzını duymuş hem yemeğini şeytana kaptırmamış hem de ona bir mü’mine zarar verme zevkini tattırmamış olur.
Hadislerden Öğrendiklerimiz
1. Şeytan, besmelesiz girilen bir evde kalmaktan, besmelesiz başlanan bir yemeği yemekten haz duyar. Üstelik bunu kendisi için bir hak kabul eder.
2. Bir kimse evinden içeri bismillâh diyerek girmeli, böylece şeytana, o evde kalma fırsatını vermemelidir.
3. Yemeğe bismillâh diyerek başlamalı, bu suretle şeytana, o yemeğe ortak olma veya bereketini giderme fırsatı verilmemelidir.
4. Şeytanı memnun eden her hareket insanın aleyhinedir. Öyleyse her fırsatta Allah Teâlâ’yı anarak şeytanın ümitleri kırılmalıdır.
5. Ashâb-ı kirâm, Peygamber Efendimiz’e olan derin saygıları sebebiyle ondan önce yemeğe başlamazlardı. Bu sebeple yemeğe büyüklerden ve sofradaki faziletli kimselerden önce başlamamalıdır.
Riyazüs Salihin

Okudunuz mu?  Gece saat kaçta başlar?

Cevap: Yemeğe besmele ile başlamak ?

acizkul
Ben bir sohbette eğer unuttuktan sonra hatırlayınca besmele çekersek kusuyormuş yediklerini şeytan bunun doğruluğu hakkında bilginiz var mı ?


Cevap: Yemeğe besmele ile başlamak ?

Darusselam
Cevap: Yemeğe besmele ile başlamak ?

Ümmeyye İbnu Mahşiyy (r.a.) şöyle dedi: "Resulullah (s.a.v.) otururken bir adam besmele çekmeden yemek yiyordu. Yemeğini yemiş, geriye tek lokması kalmıştı. Onu ağzına kaldırırken: "Bismillahi evvelehu ve ahirehu" dedi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) güldü ve şöyle buyurdu: "Şeytan onunla birlikte yemeye devam etti. Ne zaman ki Allah’ın ismini zikretti, karnındakileri hep kustu!" [Ebu Davud, Et’ime 16, (3786)]

Okudunuz mu?  İstimnanın cehennemdeki azabı nasıldır ?

Yemeğe başlarken besmele çekilmeli, unutulduğu zaman hatırlanan yerde besmeleye yer verilmelidir. Sonradan çekilen besmelenin bismillahi evveluhu ve ahiruhu olması müstehabtır.

Besmele ilahi mazhariyetle yemeğe bereket katmakta, yiyenlerin doymalarına vesile olmaktadır. Besmele çekilmeyince yemeğe şeytan da ortak olmakta, yemeğin bereketini kaçırmaktadır.

Okudunuz mu?  Oruçluyken rüyada çıplak kadın görmek

Şeytanın kusmasının manası, şeytanın lehine olan hissesi besmele ile elinden alınarak aleyhine bir vebale dönüşmüş olur.

Şeytanın yemek yemesinden maksat yemeğin bereketini alması, kusmasından maksatsa aldığı bereketi geri bırakmasıdır şeklinde de yorumlanmıştır.


acizkul
< karnındakileri hep kustu! >
Aslında soruyu sorma amacıma geldim.Ve şöyle ki yemeğin başında besmele çekmeden başlasak(bilerek çekmiyoruz) sonra yemeğin sonuna doğru çeksek besmeleyi şeytanı zevk için kustursak bize bir günahı olur mu ?

Okudunuz mu?  Kıbleyi tam tutturamazsak ?

Darusselam
sünnete uygun olan yemeğin başında besmele çekmektir
senin düşüncelerini ufak çocuklar yapıyor dikat et şeytan seni kusturmasın


yemek yemeden önce besmele

Bu kategoride yer alan Abdestten önce taharet almak ve oturarak bevletmek(işemek) farz mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemeğe besmele ile başlamak ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.