Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:07

Elazığ düğünleri nasıl yapılır

Elazığ düğünleri nasıl yapılır

Kayıtsız Üye
Elazığ düğünleri nasıl yapılır

Arkadaşlar Elazığ şehrinde yapılan düğünlerin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Elazığ düğünleri nasıl yapılır

Üstad
Elazığ düğünleri yapılışı

Düğün gelenekleri illere göre farklılık gösterse de herkesin bildiği ve uyguladığı değişmeyen bazı adetler vardır. İşte bunlardan bazıları…

Okudunuz mu?  Fön makinesiyle maşa nasıl yapılır

Kız isteme&Söz kesme:

Ailenin yakınlarından ve hatırı sayılan birkaç kişi kız istemeye giderler. Biraz sohbetten sonra, Allah ın emri ve Peygamberin kavli ile kız istenir.

Kız evi, Kısmetse olur diye düşünmek için zaman ister ya da daha önceden anlaşılmışsa onay bir aile büyü tarafından verilir. Mühlet istenmişse, oğlanın durumunu tetkik eden kız evi, münasip görmediyse veremeyeceklerini, beğenmişlerse nişan gününü tespit için yeniden görüşürler.

Okudunuz mu?  Şeytan taşlama nasıl ve nerede yapılır?

Nişan:

Tespit edilen güne kadar oğlan evi tarafından nişan giysileri ve yüzük alınır.Nişan bohçası hazırlanır ve kız evine götürülür.Nişan organizasyonu genelde kız evine aittir.

Nişan yüzükleri daha önceden belirlenen bir aile büyüğü tarafından takılır. Taraflar nişan esnasında gelin ve damada çeşitli hediyeler verebilirler.

Okudunuz mu?  Ehliyet gbt sorgulama nasıl yapılır

Nişan esnasında ebeveynler tarafından takılacak takılar daha önceden belirlenmiş olmalıdır.Nişan pastası,müzik ve eğlence nişan organizasyonuna dahildir.

Kına Gecesi:

Gelinin arkadaşları ve yakın aile çevresinin katıldığı bir eğlencedir. Genelde kız evinde yemek verilir. Yemekten sonra eğlence başlar.

Kına yakılacak müzik eşliğinde dans eden kadınlar oynarken kına getirilir. Kızın başına kırmızı ve yeşil tülbent örtüp, sağ elinin ortasına kına yakılır.Gelinin kınası yakıldıktan sonra eğlence devam eder.

Okudunuz mu?  Kartondan cami maketi nasıl yapılır

Düğün:

Düğün tarihinin aylar öncesinden belirlenmesi eksiklerin giderilmesi ve hazırlıkların tamamlanması açısından önemlidir.

Gelin ve damadın yakınlarına düğünden önce hediyeler getirilmesi yaygın adetlerdendir.Düğün haftasının başında oğlan evinin damına bayrak dikilir.

Böylece düğün olacak ev belirlenmiş ve ilan edilmiş olur.Gelin kardeşi tarafından beline al kuşak bağlanarak evinden çıkarılır.

Okudunuz mu?  Hadesten taharet nasıl yapılır ?

Evden çıkarken genelde evin kapısı biri tarafından kiitlenir. Damadın bu kişiye bir miktar para vermesiyle kapı açılır.Gelin arabasına binerken dualar eşliğinde başlarına pirinç atılır.

Pirinç hemen hemen bütün kültürlerde bu bolluğun sembolü olarak kabul edilir.Nikah kıyılırken çiftlerden hangisi diğerinin ayağına basarsa evlilikte onun sözünün geçeceğine inanılması da düğünlerin eğlenceli anılarından biridir.

Okudunuz mu?  Edamame nasıl yapılır

Tören bittikten sonra gelinin uketini havaya atmasından sonra yakalayan kişinin sonraki düğünün gelini olacağı inanç kadar gelinin ayakkabısının altına isim yazılmasından sonra ismi silinenlerin de kısmetlerinin açık olduğu diğer geleneksel inançlardandır.


elazığ düğün adetleri, elazig dugun adetleri, Elazığlı kına nasıl olur

Bu kategoride yer alan Emine beder içli köfte nasıl yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Elazığ düğünleri nasıl yapılır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.