Anasayfa
7 Ağustos 2021, 14:21
Ali
Yönetici

Kıyamet akşam vakti mi kopacak?

Kıyamet akşam vakti mi kopacak?

LeoparGS
Kıyametin akşam vakti kopacağı söyleniyor. Halbuki yeryüzünde akşam vakti her yerde birden vücut bulmuyor. İzah eder misiniz?

Soruda da ifade edildiği gibi devamlı dönüp duran küre-i arzda farklı dairelere göre vakit değişmekte ve her yerde akşam aynı saatte olmamaktadır. Allahu a’lem, hadisin ifade ettiği manayı iki şekilde anlamak mümkündür:

Birincisi, hadisteki akşam kelimesi mecazi manadadır. Veya yeryüzünün tamamen kararmasından kinayedir. Yeryüzünde karanlık tam doruk noktaya ulaştığı, her yanın karardığı zaman kıyamet vuku bulacaktır, manası murat olabilir. Ayrıca maneviyat adına tam bir kararmadan kinaye de olabilir ki, hadis-i şeriflerin ifadesiyle, "yeryüzünde Allah Allah diyen kalmayınca kıyamet kopacaktır" gerçeğine işarette bulunulmuş olabilir. Diğer bir yaklaşımla dünyayı tenvir edecek cemaat mümin ve muvahhidlerdir. Bunlar yok olunca küre-i arzın günü bitmiş ve akşam vakti gelmiş demektir. Evet, küre-i arz tamamen dinsizlik ve imansızlık karanlıkları altında olunca kıyamet kopacak ve ardından da haşr-i bahari gelecektir.

İkinci olarak, devr-i risaletpenahide yerin belli bir kısmında Müslümanlar vardı ve on asır kadar da Müslümanlar hep belli bir dilimde oldular. Bu belli dilimin veya dilimlerde hemen hemen sabah ve akşam aynı anda gerçekleşmektedir. Mesela Arap yarımadası, Mısır, Suriye, Türkiye uzun zaman âlem-i İslam’ın beşiği durumunda oldu. Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) gaybbin nazarıyla hususiyle şu andaki durumu itibarıyla hilafet ve saltanatın hükümferma olduğu bu yerlere işaret buyurarak, bu mekanlarda akşam vaktinde kıyametin kopacağını ifade etmiş olabilir. Bunu belli bir dilimde bulunan insanların başına kıyamet kopacak manasına hamletmek doğru değildir.

Üçüncü olarak, kıyametin mebdei akşam vaktinde kopabilir. Bu da küre-i arz üzerinde gelişen bir arıza şeklinde başlayabilir. Yani birdenbire bir infilakla değil de yirmi dört saatlik bir vetirede tamamlanır demektir. Küre-i arz devrini tamamlarken, haliyle yeryüzünde gece ve gündüz seyrine tabi çeşitli arz ve tûl daireleri peşi peşine kıyamet mukaddemesini yaşar. Mesela bu, yavaş yavaş suların kabarmasıyla başlayacaksa belli bir daireden başlayacak, muttasıl devam edip gider ve bu durum her yerin akşam vaktine rastlar. Çünkü bizim bizden bir daire sonraki yere nispeten akşam vaktimiz hemen ona bitişik saatin yanındadır. Bizim akşam vakti biterken, diğer yerin akşam vakti olacaktır. Bundan anlaşılan şudur: Suların kaynaması, dağların yürümesi birbirini takip ederek yirmi dört saat içinde tamam olacak ve bu, herkesin akşam vaktine rastlayacaktır.


Cevap: Kıyamet akşam vakti mi kopacak?

yaren
emeğinize sağlık çok faydalı bir konuya deyinmişsiniz

Okudunuz mu?  Cehennemin Vadileri Dağları Kuyuları Ve Nehirleri

Yanıt: Kıyamet akşam vakti mi kopacak?

neva
ya bu yazılanlara pek inanmiyorum çünkü ALLAH kiyamet ile ilgili hiç bir bilgi vermemiştir sadece ve sadece alametleri verilmiş bunuda varın siz hesaplayın çünkü bizim bilmediğimiz için kendimizi bazı şeyler sanarak yok efendim kiyamet günü akşam kopacak yok sabah kopacak diye insanları gündemine sunuyorlar saçmalıktan başka bişey değil..

Okudunuz mu?  Esma-ül Hüsna İle Allah'a Dua Nasıl Yapılır?

Allah bilir, siz bilmezsiniz. Bakara-216


Soru: Kıyamet akşam vakti mi kopacak?

LeoparGS
Allah cc sizlerdende razı olsun

< ya bu yazılanlara pek inanmiyorum çünkü ALLAH kiyamet ile ilgili hiç bir bilgi vermemiştir sadece ve sadece alametleri verilmiş bunuda varın siz hesaplayın çünkü bizim bilmediğimiz için kendimizi bazı şeyler sanarak yok efendim kiyamet günü akşam kopacak yok sabah kopacak diye insanları gündemine sunuyorlar saçmalıktan başka bişey değil..

Okudunuz mu?  Peygamberimizin tebliğ ve nasihat metodu nasıldı?

Allah bilir, siz bilmezsiniz. Bakara-216 >
neva ne demek istedin tam olarak ? yazılanlara inanıp inanmamak sana kalmış ancak hem Allah kıyamet ile ilgili hiç bir bilgi vermemiştir diyorsun hemde varın siz hesaplayın diyorsun, sözlerinde çelişki var..

Hocaefendi hadisten yola çıkarak bu makaleyi yazmış,gayet güzel açıklamış istersen yazıyı tekrar oku, hem sen bir alimden dahamı iyi biliyorsun, eğer bu makale yetmiyorsa buyur sana bir kaynak daha !


Ecrinim
bilgiler için Allah c.c. razı olsun kardeşim

Okudunuz mu?  Esma-i Hüsnâ İle Tedavi

kıyamet akşam ezanından sonra mı kopacak, kıyamet hangi saatte kopacak, kıyamet hangi vakitte kopacak

Bu kategoride yer alan Tık tık tık kim o? hazırlan gidiyoruz. sen kimsin nereye gidiyoruz kim acaba tanıdınız mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kıyamet akşam vakti mi kopacak? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.