Anasayfa
22 Ağustos 2021, 1:19
hac
Yönetici

Arafat Vakfesi nedir nasıl yapılır? hangi dualar okunur?

Arafat Vakfesi nedir nasıl yapılır? hangi dualar okunur?

Hoca
Arafat Vakfesi ve duası

Arafat Vakfesi, Hacc’ın olmazsa olmaz rükunlarından biridir. Hacc’ın iki rüknünden birisi olan Arafat Vakfesi, Zilhicce ayının 9. günü yapılır. Hacılar, gerek Mekke’den gerekse Mina’dan, Arefe Günü öğle namazına kadar Arafat’a gelmeye gayret ederler. Ancak Arafat Vakfesi’nin vakti, öğle namazı vaktiyle girip, Bayram günü güneş doğmadan biraz önceye kadardır. Bu zaman zarfında her ne hal ile olursa olsun bir an bile Arafat’ta, Arafat sınırları içinde bulunan kimse bu rüknü yerine getirmiş sayılır. Arefe günü, Vakfe’yi Cebel-i Rahme yakınlarında yapmak efdal ise de, Hac müessesesinin hacılara ayırdıkları yerler sebebiyle, Vakfe, Arafat sınırları içinde her yerde yapılır. Bu günün özelliklerinden birisi de öğle namazı ile ikindi namazının cem edilmesidir. Öğle namazı vaktinde iki namaz birden kılınır. Önce kamet getirilerek öğle namazı, arkasından da sünnetler kılınmadan hemen yeni bir kamet ile ikindi namazı cemaatla kılınır. Ve bundan sonra dua yapılır. İsteyen istediği duayı yapabilir. İstediği kadar uzatabilir. İstediği kadar nafile namaz kılabilir. Çünkü, bu gün Cenab-ı Hakk’a yapılan niyazlar boşa gitmez. Peygamber Efendimizin (sav) yaptığı Arafat duası ise şöyledir:

Okudunuz mu?  Adetli, lohusa kadın, abdestsiz veya cünüp erkek kurban kesebilir mi?

Tek olan Allah’tan başka ilah yoktur. Ki
O’nun ortağı da yoktur. Mülk ve iktidar sadece
O’nundur.
Hamd da sadece O’nadır. Ve O, diriltir, öldürür.
Kendisi ise diridir, bakidir, hiçbir zaman
sonsuza kadar ölmez. Hayır, O’nun elindedir.
O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. Dönüş
yine O’na olacaktır. Ey Allah’ım kalbimi nurla
doldur. İşittiğimi (kulağımı) de nurla doldur.
Gördüğümü (gözümü) de nurla doldur. Allah’ım!
Kalbimi aç, gönlümü genişlet. İşlerimi
âsan eyle. Dilimden de bağları çöz.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Dişi Hayvandan Kurbanlık Olur mu?

Peygamber Efendimiz (sav) hicretin 10. yılında, 120 bin kadar Müslümanla birlikte yaptığı son Hacc’ında, (ki buna Veda Haccı da denir) bir hutbe irad eylediler. Bu hutbe Veda Hutbesi olarak bilinir. Bu hutbeyi dinleyen Ashab, peygamberimizin adeta veda eder bir nitelikte yaptığı konuşmadan dolayı öylesine müteessir oldular ki, hepsi de hüngür hüngür ağladılar. Peygamber Efendimiz (sav) bu hutbesinde, bütün cahiliyye geleneklerini ve kurallarını kaldırdı. İnsan haklarını garanti altına aldı ve zengin-fakir, mevki sahibi, mevki sahibi olmayan arasındaki ayırımı da yerle bir etti. Ve sonunda da ashabına sorarak, Tebliğ ettim mi? diye üç kez tekrarladı ve Ashab da üç kez, Evet tebliğ ettin ya ResullAllah diyerek şahitlik etti, göz yaşı döktü.

Okudunuz mu?  Rahmet dağının hikayesi...

vakfe nedir, arafat nedir, vakfe namazı nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Hadislerle Kurban kesmenin fazileti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Arafat Vakfesi nedir nasıl yapılır? hangi dualar okunur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.