Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:16
missa93
Abone

Peygamberimiz nasıl istiğfar ederdi?

Peygamberimiz nasıl istiğfar ederdi?

Kayıtsız Üye
peygamberimiz nasıl istiğfar ederdi


Cevap: Peygamberimiz nasıl istiğfar ederdi?

Hoca
Peygamberimizin istiğfar duaları

Tövbe ve istiğfar; kulun günahını ve hatasını terk edip, pişmanlık duygusu içinde, dua ve niyaz ile Rab’binden bağışlanma dilemesidir.
Yüce Allah’ın (cc) kuluna tövbe etme fırsatını bahşetmesi, O’nun sonsuz rahmetinin bir ifadesidir. Cenab- Hak, kulların bağışlanmak için her samimi yönelişlerinde onlara rahmet ve mağfiretiyle karşılık verir. allah-u Teala Kur’an-ı Kerim’de bizleri tövbeye davet etmekte ve tövbe edenleri bağışlayacağını bildirmektedir. Nitekim ayet-i kerimede Ey iman edenler! Allah’a içtenlikle tövbe edin. Belki Rabbiniz sizin günahlarınızı örter ve peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde, Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar… (1) buyurmaktadır.
Sevgili Peygamberimiz (sav) de bu konuda şöyle buyurmuşlardır: Ey insanlar! Allah’a tövbe ve istiğfar ediniz, ben günde yüz kere tövbe ediyorum. (2)
Değerli Mü’minler!
Tövbenin kabulünün bir takım şartları vardır: Bunlar; günahın terkedilmesi, işlenen günaha pişmanlık duyulması, bir daha günah işlenmeyeceğine kesin olarak karar verilmesi ve işlenen günah eğer kul hakkı ile ilgili ise mutlaka hak sahibi ile helalleşilmesidir. Ayet-i kerimede; Allah katında makbul tövbe, ancak cehaletle günah işleyip sonra çok vakit geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir (3) buyrulmaktadır.
Muhterem Müminler!
Tövbe etmede acele edilmelidir. Çünkü ölümün ne zaman geleceğini ancak Allah Teala bilir ve ölüm anında yapılan tövbeler de makbul değildir. (4)
Ümitsizliğe kapılmadan tövbe edip salih amellere devam edelim. Cenab-ı Hakk’ın tövbe ettiğimiz takdirde şu müjdesini unutmayalım: Ancak tövbe edip de inanan ve salih amel işleyenler başka. Allah işte onların günahlarını sevaplara çevirir. Allah çok bağışlayandır, engin merhamet sahibidir. (5)

Okudunuz mu?  Tevekkül ile ilgili şiirler

Sulhattin KARABAT

OKUNUŞU: "SübhanekAllahümme ve bir hamdik, Allahümmağfirli inneke ente’t-tavvabü’rrahim."
Anlamı: "Allah’ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sana hamdederim. Allah’ım! Beni bağışla. Kuşkusuz Sen tövbeleri kabul eden ve pek merhametli olansın." (Buhari)
OKUNUŞU: "Allahümmağfir li hatieti ve cehli ve israfi fi emri ve ma ente a’lemü bihi minni Allahümmağfir li ciddi ve hezli ve hata’i ve amdi ve küllü zalike ındi. Allahümmağfir li ma kaddemtü ve ma ahhartü ve ma esrartü ve ma a’lentü ve ma ente a’lemü bihi mini ente’l-mukaddimü ve ente’lmuahhiru ve ente ala külli şey’in kadir."
Anlamı: "İlahi! Hatalarımı, bilgisizliğimi, işlerimdeki israfımı (aşırı hareketimi), senin benden daha iyi bildiğin kusurlarımı bağışla! Allah’ım! Ciddi halimi, şakamı, hatamı, kasıtlı davranışlarımı bağışla. Bu kusurların hepsi bende var. İlahi! Önden gönderdiğim, önceden yaptığım ve sonraya bıraktığım, sonradan yapabileceğim gizli ve açıktan işlediğim ve Senin benden daha iyi bildiğin kusurlarımı bağışla. Çünkü Sensin ileri götüren, Sensin geri bırakan, Sensin her şeye gücü yeten!" (Buhari, Müslim)

Okudunuz mu?  Mezara mermer yaptırmak günah mı?

peygamberimiz nasıl istiğfar ederdi, peygamberimiz nasıl tövbe ederdi, peygamberimiz nasıl tevbe ederdi

Bu kategoride yer alan Peygamberimiz nasıl babaydı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimiz nasıl istiğfar ederdi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.