Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:11
missa94
Abone

Ağaç dikerken okunacak dua

Ağaç dikerken okunacak dua

Kayıtsız Üye
Ağaç dikerken okunacak dualar nelerdir ? bir kişi ağaç dikerken hangi duayı okuması gerekmektedir ?


Cevap: Ağaç dikerken okunacak dua

find
AĞAÇ DİKMEK, DUA ETMEKTİR

Bozüyük İlçe Müftüsü Hüseyin Yıldırım, Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberimizin sünnetlerinde ağaç dikmenin önemli bir yer tutuğunu belirterek, ağaç dikme kampanyaların fiili bir dua olabileceğini söyledi. İslamın çevreye ve ağaç dikmeye büyük önem verdiğini kaydeden Yıldırım; İslam Alimlerine göre harp halinde bile ekili arazilerin tahrip edilmesi ve gereksiz yere ağaç kesilmesi caiz değildir dedi.

Okudunuz mu?  Adeti 10 gün olan biri adetin başlangıç zamanı hatırlamıyorsa gusül abdesti ne zaman alınır?

Allah’ın yeryüzünü insanlık için firdevs cennetlerine çevirdiğini ve Kuran-ı Kerimde de ‘Kendiniz ve hayvanlarınıza bir besin ve fayda olması için yer yüzünde ekinler, üzüm bağları, yoncalar, zeytinler, hurmalar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik’ dediğini ifade eden Bozüyük İlçe Müftüsü Hüseyin Yıldırım, Kur’an-ı Kerim’de birçok sure ve ayetlerde, yüzlerce ağaç, bitki, bağ, bahçe ismi zikredildiğini, hatta incir ve zeytin üzerine yemin edildiğini, böylece bitkilerin önemi vurgulandığını söyledi.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz çocukluk ve gençlik döneminde hangi işlerle uğraşmıştır.

Peygamberimizin de özellikle ağaç dikimini teşvik ettiğini ve bizzat kendisinin 500 hurma ağacı diktiğini kaydeden Yıldırım; Peygamberimiz, uymamız gereken can alıcı ifadeler ile şöyle buyurmuşlardır.

‘Bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadaka olur. Yine o ağaçtan çalınan meyve de o müslüman için sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır, herkesin ondan yiyip eksilttiği mahsul da onu diken müslümanlara, ait bir sadakadır’

Okudunuz mu?  Kadir gecesi neden kutlanır?

Ağaç dikmenin önemini peygamberimiz s.a.v. in şu sözünden daha güzel ifade edebilecek başka bir söz olamaz: ‘Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse muhakkak onu diksin, bırakmasın

Peygamberimizin ağaç dikmek ve ağaç dikmeyi teşvik etmekle kalmadığını, oranın korunması konusunda dünyaya örnek olacak kararlar da aldığını anlatan Yıldırım şöyle devam etti: Peygamberimiz, Medine’nin çivarında el-Gabe bölgesinde şartlı olarak kesime izin vermiş, ağaç kesmek isteyene, kestiği ağacın yerine yenisi dikme şartını koşmuştur.Yine Efendimiz (s.a.v.) Medine’nin etrafında 12 millik alanı koruluk ilan etmiş ve orada ağaç kesimini yasaklamıştır.Sahabeden Bilal b. Haris’i bu özel koruluk alanı koruması için korucu tayin etmiştir.Bu sahabe orman bekçiliği görevine Hz. Muaviye’nin hilafeti zamanında vefat edinceye kadar devam etmiştir.

Okudunuz mu?  Dugun yapılan bır ortamda kadın kocasıyla dans etmesı oyun oynaması caiz midir degilmidir?

Hz. Peygamberimiz s.a.v. ağaç kesimine şiddetle karşı çıkmış ve şöyle buyurmuştur: ‘Kim yolcuların ve hayvanların gölgelendiği bir ağacı boşuna ve haksız olarak keserse Allah (c.c.) Onu baş aşağı cehenneme atar.


ağaç dikerken okunacak dua, ağaç dikme duası, agac dikerken okunacak dua

Bu kategoride yer alan Alkol necaset midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ağaç dikerken okunacak dua Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.