Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:04
Sahabe
Yönetici

Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı

Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı

@hmet
Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı

Hanım Sahabilerden Cemile Binti Abdullah (r. anhâ)’nın hayatı hakkında bilgi, Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) kimdir?

Hanzala’nın (r.a.) hanımıdır.

Cemile (radıyAllahu anhâ), Yahudi ve münafık olan Abdullah ibn-i Ubeyy’in kızıdır. Annesi Havle binti Münzir’dir. Bedir ashabından olan Abdullah ibn-i Abdullah’ın kız kardeşidir. Yahudi ve Müslümanları aldatan münafık bir babanın kızı olmasına rağmen Cemile (radıyAllahu anhâ), babasının tesiri altında kalmamış ve onun yaptıklarını hiçbir zaman tasvip etmemişti. Evlerinde babası sürekli Müslümanların aleyhine planlar kurarak, toplantılar yapardı.İman ve İslâm adına bu kadar olumsuzluklarla iç içe olduğu halde Cemile bunların hiçbirine inanmamış, İslâmiyet’e başından beri sempati duymuştu. Daha sonra, bunu dışa vurarak Müslüman oldu ve Resûlullah’a biat etti. Böylece o olumsuz ev ortamından Allah (celle celâluhû), İslâm’a gönül veren iki insan çıkarmıştı: Cemile ve ağabeyi Abdullah…

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Zamanında yaşayıp iman ettikleri halde Sahabe olma şerefine eremeyenler

Cemile (radıyAllahu anhâ), Hanzala ibn-i Amir ile nikâhlanmıştı.Düğünleri olduğu gecenin ertesi günü Uhud Savaşı yapılacaktı.Savaş yerine, geceden gidilmesi kararlaştırıldı. Allah Resûlü o gece Cemilelerin evinin önünden geçerken, eşi Hanzala’ya hitaben, Ya Hanzala! Haydi harbe! diye seslendi. Uyku arasında,Efendimiz’in sesini duydular ve Hz. Hanzala kalkıp hemen dışarı fırladı. İslâm askeri arasına katılıp Uhud’un yolunu tuttu. Hanzala(radıyAllahu anh) savaş esnasında büyük kahramanlıklar göstererek sonunda şehit oldu.Savaş bitince, İslâm askeri Medine’ye dönmeye başlamıştı.Medine’de bulunan halk, askeri karşılamaya çıkmıştı. Bunların arasında, eşini savaşa uğurlayan Cemile de vardı. Herkes yakınlarının durumunu soruyordu. Cemile de eşini sorarak:

Okudunuz mu?  Ezan nasıl ortaya çıktı?

– Ey Allah’ın Resûlü, Hanzala nerededir, dedi. Resûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem), Cemile’ye hüzünlü haberi vererek:

– O şehit oldu, buyurdu. Buna çok üzülen Cemile (radıyAllahu anhâ) eşinin, o gece gusletmeye fırsat bulamadan, Resûlullah’ın davetine koştuğunu bildirerek, cenazesinin yıkanmasını istedi. Resûlullah ise, Ben, melekleri, gümüş kaplar içindeki suyla, gökle yer arasında Hanzala’yı yıkarken gördüm. diyerek sevindirici bir haber verdi.Resûlullah’ın verdiği bu haberden sonra Hanzala’ya (radıyAllahu anh) Gasilü’l-Melâike (meleklerin yıkadığı kimse) unvanı verildi.

Okudunuz mu?  Hz Alinin Kılıcı

Cemile (radıyAllahu anhâ), Hz. Hanzala’dan hamileydi. Onun şehit olmasından sonra dünyaya gelen oğluna Abdullah ismini koydu. Sabit ibn-i Kays kendisine talip oldu ve evlendiler. Bu evliliklerinden bir oğlu oldu.

Cemile (radıyAllahu anhâ), ömrünü İslâmî esaslara riayet ederek geçirmiş, üzerine düşen vecibeleri yerine getirerek, ebedi âleme intikal etmiştir.
Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık

Bu kategoride yer alan Bilal bin Rebah Habeşi (r.a) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.