Anasayfa
24 Ocak 2024, 3:22
Sahabe
Yönetici

Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) Hayatı

Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) Hayatı

@hmet
Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) Hayatı

Hanım Sahabilerden Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ)’nın hayatı hakkında bilgi,Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) kimdir?

Yedi şehit annesidir.

Ubeyd ibn-i Salebe’nin kızı olan Afrâ’nın (radıyAllahu anhâ) annesi,Neccaroğullarından Ruat binti Adiyye’dir. İslâmiyet’le Medine’de tanışmış ve tereddüt etmeden Müslüman olmuştu.İman ettikten sonra da, Mekke’den gelen kardeşlerine kucak açarak,onların imdadına koşan Ensar arasına dahil oldu. Diğerleri gibi Afrâ da, Rabbinin rızasını kazanmak için, Muhacir’e yardımlarda bulunuyordu. Çünkü Allah Resûlü’ne biat ederek söz vermişti.Haris ibn-i Rifaa ile evlenen Afrâ’nın (radıyAllahu anhâ) üç çocuğu oldu. Bedir Savaşı olunca, Müslüman olan bu üç çocuk da anneleri tarafından teşvik görerek savaşa gittiler. Savaşta Muaz ve Muavviz,Allah’ın düşmanı olan Ebû Cehil’le hesaplaşmak için gönüllü ayrıldılar ve iman edenlere cefa çektirmekten zevk duyan Ebû Cehil’i katlederek kendileri de şehit düştüler. Onların şehitlik mertebesine ulaştığını haber alan Afrâ (radıyAllahu anhâ), diğer oğlu Avf ‘ın onlarla birlikte şehit olamayışına üzüldü. İstiyordu ki; onu da Allah yolunda şehit versin. Peygamberimiz’e (sallAllahu aleyhi ve sellem) gelerek bu üzüntüsünü şöyle dile getirdi:

Okudunuz mu?  Hz. Ali ile Hz. Fatımanın Evliliği (Mutlu Yuva Mutlu Beraberlik)

– Yâ ResûlAllah! Diğer çocuklarım şehit oldu, keşke Avf da aynı mertebeye ulaşsaydı. Acaba Avf onlardan daha mı geridedir?Resûlullah bu vefakâr insanın yüreğine su serpen şu cevabı verdi:

– Hayır! Muaz ve Muavviz, ömürlerinin encamını göremeyerek (hayattan tam lezzet alamayarak) şehit oldular. Fakat Avf da onlardan geride değildir, buyurdu. Ve çok geçmeden Avf şehit edildi. Böylece Afrâ’nın arzusu gerçekleşmiş oldu.Haris ibn-i Rifaa’dan boşanan Afrâ (radıyAllahu anhâ), Mekke’ye giderek,orada Bükeyr ibn-i Abdi ile evlendi ve dört çocuğu oldu.Eşinin vefatından sonra tekrar Medine’ye geri döndü. Eski eşi Haris (radıyAllahu anh), kendisiyle tekrar evlenmek istedi ve ikinci kez evlendiler. Afrâ’nın (radıyAllahu anhâ) diğer çocukları da Recî ve Maune vak’asında, Yemame Savaşı’nda şehit oldular.

Okudunuz mu?  HUZEYFE BİN YEMÂN - Sevgili Peygamberimizin sırdaşı

Yedi şehit annesi olan bu hanım sahabî, çocuklarını iman âbidesi olarak yetiştirmiş; anne olmanın gereğini yerine getirmişti.İnsanlar bu şehitlere bahtiyar anneye atfen, Afrâ’nın oğulları lâkabını koymuşlardı. Halk, nazarında onu böyle yüceltmişti.Ama onun için tek hedef vardı, o da Allah’ın rızasıydı.

Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık

Okudunuz mu?  Hz. Muaviye Peygamber efendimizin kâtiplerinden idi

afra binti ubeyde, afra binti ubeyde kimdir, afra binti ubeyd

Bu kategoride yer alan Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) Hayatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.