Anasayfa
8 Ağustos 2022, 21:04
Sahabe
Yönetici

Ümmü Râle (r. anhâ) Hayatı

Ümmü Râle (r. anhâ) Hayatı

@hmet
Ümmü Râle (r. anhâ) Hayatı

Hanım Sahabilerden Ümmü Râle (r. anhâ)’nın hayatı hakkında bilgi,Ümmü Râle(r. anhâ) kimdir?

Fasih konuşmasıyla hanımların sözcülüğünü yapardı.

Medineli olan Ümmü Râle’nin (radıyAllahu anhâ) nesebi hakkında kaynaklarda bir bilgiye rastlanmamaktadır. İmanın güzelliğiyle Medine’de tanışıp İslam’ı kabul etmiş; Mekke’den gelen muhacirlere kucak açıp onları bağrına basan ve tarihe ashap diye adları kaydedilen şerefli insanlar arasına dahil olmuştur.Ashaptan olan bu hanım sahabî fasih bir dille konuşur, bir şey anlatmak istediği zaman herkese kendini dinlettirirdi. Allah yolunda yapılan her türlü çalışmaya katılmayı ve yardımda bulunmayı çok severdi. Evinin meşguliyeti ve çocuklarının bakımı, gönlünde bulunan yardım etme arzusunu hakkıyla yerine getirmekten kendisini alıkoymuyordu. Toplumsal aktivitelere her zaman katılamamasını, kendinde bir eksiklik olarak görüyor; bunu telafi imkânını araştırıyordu. Etrafında kendi durumunda olan diğer hanım sahabîler bir araya gelip dertleşirler, erkeklerin bu hususta kendilerinden daha önde olduklarını düşünürlerdi. Onları rahatsız eden bu durumu Allah Resûlü’ne açmaya karar verdiler. Ve Ümmü Râle’yi kendilerine sözcü seçtiler.Ümmü Râle (radıyAllahu anhâ); Allah Resûlü’nün yanına gelip, o güzel hitabıyla:

Okudunuz mu?  Ya Ahiret Varsa İnkarcıları düşündüren mesele Kıssadan hisse

– Ey Allah’ın Resûlü! Allah’ın selâmı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Biz evli ve çocukları olan hanımlarız. Evlerimizin işini görüyor, çocuklarımızın bakımını yapıyoruz. Bu yüzden erkeklerin yaptığı gibi yapamıyor, cihada katılamıyoruz. Bunun sevabından mahrumuz. Bizi Allah’a yaklaştıracak bir şeyi bize öğretiniz,diyerek taleplerini dile getirdi. Efendimiz (aleyhisselâm), imanı uğrunda bir şeyler yapma azmi olan bu hanım sahabîye, yapmakta oldukları çocuk bakımı ve eşlerine olan hizmetleri dolayısıyla büyük sevap alacaklarını ifade ederek:

Okudunuz mu?  Sahabelerin şakaları

– Size düşen şey, gece gündüz Allah’ı zikretmek, dua dua yalvarmaktır, buyurdu.Ümmü Râle (radıyAllahu anhâ); kuaförlük yaparak, hanımların saçlarını keser, onları süslerdi. Bunda bir beis olup olmadığını öğrenmek için Resûlullah’a müracaat etmeyi düşündü. Allah Resûlü’yle karşılaştığı bir gün ona şöyle dedi:

Okudunuz mu?  Hz Muaviye; Hz Ali´ye lanet okutmuşmudur?

– Yâ ResûlAllah, ben kuaförüm, hanımların saçlarını kesip,onları eşleri için süslüyorum. Bunun bir sakıncası var mıdır?Resûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem):

– Ey Ümmü Râle! Bunda bir beis yoktur. Özellikle gözden düşünce,eşlerine karşı sen onları süsle, dedi.

Resûlullah henüz hayattayken Ümmü Râle Medine’den başka bir yere gitti. Vefatını haber alınca Allah Resûlü’nü bir daha görememesi onu çok üzdü. Ridde olayları sırasında Medine’ye tekrar geldiğinde, Efendimiz’in vefatıyla ilgili bir hâdise anlatıldı. Ümmü Râle (radıyAllahu anhâ), dayanamayarak ağlamaya başladı. Medine sokaklarında onu böyle ağlarken gören Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin onu teselli etmeye çalıştılar.

Okudunuz mu?  Şeyma Binti Haris (R. Anha)

Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık

Bu kategoride yer alan Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ümmü Râle (r. anhâ) Hayatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.