Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:04
Sahabe
Yönetici

Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı

Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı

@hmet
Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı
Hanım Sahabilerden Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ)’nın hayatı hakkında bilgi,Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) kimdir?

Hz. Osman’ın annesidir.

Ervâ (radıyAllahu anhâ), Küreyz ibn-i Rabia’nın kızıdır. Annesi,Abdulmuttalib’in kızı Hakim el-Beydâ’dır. Allah Resûlü’nün iki kızıyla evlenme bahtiyarlığına erip zinnureyn lâkabı ile anılan Hz. Osman’ın annesidir.Ervâ (radıyAllahu anhâ), Affan ibn-i Ebi’l-As ile evlendi. Bu evlilikten Hz. Osman ve kız kardeşi dünyaya geldi. Affan bir süre sonra vefat edince, Ukbe ibn-i Ebî Muayt ile evlenen Ervâ’nın, altı çocuğu daha oldu.

Okudunuz mu?  İkinin İkincisi

Cahiliye döneminin karanlığını, getirdiği nur ile izale eden Resûlullah’ın davetine Ervâ (radıyAllahu anhâ) da tevcih ederek, İslâmiyet’i kabul etti ve Ümmü Talha, Ümmü Ümare, Ümmü Abdurrahman,Ümmü Ebû Bekr ve Ümmü Zeyd ile birlikte Müslüman oldu. Muhammedü’r-Resûlullah deyip de Allah Resûlü’nün risaletini tasdik ettikten sonra biatte bulunarak, hayatını onun davası uğrunda, ona yardım ederek geçireceğine söz verdi. Resûlullah’ınhicretinden sonra, Ervâ (radıyAllahu anhâ) da Medine’ye hicret etti. Bu peygamber beldesini çok seviyordu. O kadar ki, Allah için hicret ettiği Medine’den, hicretten sonra da hiç çıkmadı. Oğlu Hz. Osman’ın hilafeti zamanında, doksan yaşlarında iken vefat etti ve Bâkî kabristanına defnolundu.

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Zamanında yaşayıp iman ettikleri halde Sahabe olma şerefine eremeyenler

Hz. Osman, Ervâ’nın (radıyAllahu anhâ) kabre koyulma işlemini gerçekleştirdikten sonra kabrinin başında, uzun bir müddet, ayakta dua etti. Ve kabristandan döndükten sonra da, Mescid-i Nebevi’ye gelip namaza durdu. Selam verdikten sonra, bir ara secdeye kapanarak: Ya Allah, annemi yarlığa. (affet) diye annesi için dua etmiş;bu duasını Abdullah ibn-i Hanzala da duymuştu.

Okudunuz mu?  Hz.Ömerin Yiğitliği

Ervâ (radıyAllahu anhâ) arkasında, Allah Resûlü’ne hem damat olma noktasında yakın olan hem de O’nun (sallAllahu aleyhi ve sellem) etrafındaki dört büyük insandan biri olma özelliğine sahip müminlerin halifesi Hz. Osman gibi bir evlat bırakmış ve bâki âleme öyle gitmişti.Allah O’ndan razı olsun. Onun izinden gitmeye çalışan bütün annelere de, ellerine emanet edilen evlatlarını arkalarından dua edecekmahiyette yetiştirmeyi Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.
Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık

Okudunuz mu?  Zülcenah (Hz Hüseyin'in atının adıdır Zülcenah)

Erva, erva binti kureyz, hz osmanın annesi

Bu kategoride yer alan Cemile Binti Abdullah (r. anhâ) Hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.