Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:04
Sahabe
Yönetici

Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ) Hayatı

Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ) Hayatı

@hmet
Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ) Hayatı
Hanım Sahabilerden Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ)’nın hayatı hakkında bilgi,Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ) kimdir?

Medine’ye hevdec içinde hicret eden ilk hanım sahabîdir.

Leylâ (radıyAllahu anhâ), Âmir İbn-i Rebîa’nın hanımıdır. Her ikisi de Resûlullah’a peygamberlik gelmeden önce risalet müjdesini almış olup, onun zuhurunu sabırsızlıkla bekliyorlardı. Leylâ’nın (radıyAllahu anhâ) eşinin bir yakını olan Zeyd ibn-i Nufeyl, Resûlullah’ın bütün vasıflarını sayarak onu Abdulmuttalib’in oğullarından olacağını bildirmişti. Kendisinin o zamana kadar yaşayacağını ümit etmediğini, fakat onların Resûlullah’a tâbi olmalarını istediğini söylemiş ve kısa bir süre sonra vefat etmişti.Resûlullah’ın (sallAllahu aleyhi ve sellem) tebliğ davetini duyan Leylâ (radıyAllahu anhâ) ve Âmir ibn-i Rebîa, ilk Müslümanlar arasında yerlerini aldılar. Zeyd ibn-i Nufeyl’in onlara anlattıklarını Efendimiz’e (aleyhisselâm) aktardılar. Peygamberimiz (sallAllahu aleyhi ve sellem), Onu cennette eteklerini çekerken gördüm. buyurdu.Mekke, müşriklerin işkencelerinden yaşanmaz hale gelince Leylâ (radıyAllahu anhâ) ve beyinin de içinde bulunduğu bir topluluk

Okudunuz mu?  12 İmamların Kabirlerinin Bulunduğu Şehirler

Peygamberimiz’e (aleyhisselâm) gelerek hallerini arz etti. Resûlullah (aleyhisselâm) Yeryüzüne dağılın, çünkü Allah (celle celâluhû) sizi bir araya getirecektir. buyurarak onlara hicret yolunu gösterdi. Ve ilk Habeşistan hicreti gerçekleşti. Leylâ (radıyAllahu anhâ), hicret için Mekke’den çıkarken, o zamana kadar henüz Müslüman olmayan Hz. Ömer ile karşılaştı. Hz. Ömer ona:

Okudunuz mu?  Hanım sahabe isimleri

– Ümmü Abdullah, nereye? diye sordu. Leylâ (radıyAllahu anhâ):

– Dinimiz yüzünden bize eziyet ettiniz, Allah’a ibadetimizde bize eziyet edilmeyen bir mekâna gidiyoruz, dedi. Hz. Ömer:

– Allah sizinle beraber olsun, dedi.Leylâ, Hz. Ömer’in sözlerindeki rikkate çok sevinerek bunları eşine anlattı. Zevci Amr:

Okudunuz mu?  Şehitlerin efendisi

– Ömer’in Müslüman olacağını mı ümit ediyorsun? dedi.Leylâ:

– Evet, diyerek içindeki arzusunu söyledi.

Leylâ (radıyAllahu anhâ), bu hicretten sonra ikinci Habeşistan hicretine de katıldı. Allah yolunda hicret etmenin güzelliğinden nasibini alan kimselerin başında geliyordu. Muhacirliği doya doya yaşamıştı.Çünkü iki Habeşistan hicretinden sonra, Peygamberimiz’in(sallAllahu aleyhi ve sellem) Mekke’den Medine’ye hicret etmelerine izin verdiği ilk kafile arasında o da yerini almıştı. Bu hicret esnasında Leylâ deveye bindirilmiş ve Medine’ye hevdec içinde gelen ilkhanım olmuştu.İslâm’a girdikten sonra hayatının çoğu hicretle geçen bu hanım sahabî, Medine’ye geldikten sonra da birçok hizmette bulundu.Evi, Resûlullah’ın uğrak yerlerinden biriydi. Ziyaretlerinden biri esnasında Leylâ (radıyAllahu anhâ) oğlu Abdullah’a:

Okudunuz mu?  Cennetle müjdelenen ilk ama sahabi Abdullah İbni Ümmü mektum

– Gel sana bir şey vereceğim, dedi. Peygamber (aleyhisselâm):

– Ona ne vermek istedin, dedi. Leylâ (radıyAllahu anhâ):

– Bir hurma verecektim, deyince Resûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem):

– Ona bir şey vermeseydin, sana yalancı damgasını vuracaktım, buyurdu.

Kaynak:Hanım Sahabiler / Havva Ergene Işık

Okudunuz mu?  Maksimilyan diye bir sahabe varmış sanırım anlamını bilen var mı çok aradım ama bulam

sahabelerden Leyla gün hapis senin hayatı, leyla bint ebi hasme, Leyla

Bu kategoride yer alan Ervâ Binti Küreyz (r. anhâ) Hayatı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Leylâ Binti Ebî Hasme (r. anhâ) Hayatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.