Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Bab üs selam nedir?

Bab üs selam nedir?

Sumame
Bâb-üs-Selâm KELİMESİNİN SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
1. Mekke-i mükerremede bulunan Mescid-i Haram’ın doğu tarafına açılan kapı. Bâb-ı Şeybe de denir.
Peygamber efendimiz sallAllahü aleyhi ve sellem otuz beş yaşında iken, yağan yağmur ve seller sebebiyle Kâbe-i muazzama tahrîb olmuştu. Yeniden inşâ edilmesi sırasında Hacer-ül-Esved taşının yerine konulması husûsunda kabîleler arasında anlaşmazlık ç ıktı. Nihayet Bâb-ı Şeybe kapısı tarafından ilk gelecek kimsenin hakemliğini kabûl etmek üzere anlaştılar. O kapıdan ilk olarak Muhammed aleyhisselâmın geldiğini gördüler. Peygamber efendimizin hükmüne râzı olup Hacer-ül-Esved’i yerine koydular. Anla şmazlığa son veren Muhammed aleyhisselâm bu kapıdan Kâbe-i muazzamanın yanına geldiği için Bâb-üs-Selâm adı verildi. (İbn-i Hişâm ve Abdülhak Dehlevî)
2. Peygamber efendimizin sallAllahü aleyhi ve sellem Medîne-i münevverede yaptırdığı Mescid-i Nebî’nin batı duvarında kıbleye yakın olan kapısı. Bâb-ı Mervân diye de bilinen bu kapı, Mescid-i Nebî’nin beş kapısından en büyüğü ve en zînetlisidir (süsl üsüdür).
Peygamber efendimiz sallAllahü aleyhi ve sellem vefâtından önce Eshâb-ı kirâmın evlerinden mescide açılan kapıların kapatılmasını emir buyurduğunda, sâdece Ebû Bekr-i Sıddîk’in (r.anh) kapısının açık kalmasını istemişti. Bâb-üs-Sıddîk adıyla bilinen bu kapı, Bâb-üs-Selâmın sol tarafından üçüncü küçük kapıdır. (Eyyûb Sabri Paşa ve Ahmed Cevdet Paşa)


Cevap: Bab üs selam nedir?

Muhammed
BABÜSSELAM ne demektir kısaca sözlük anlamı

Okudunuz mu?  Teammüden Ne Demektir?

Topkapı Sarayının Ortakapı’da denilen ikinci kapısıdır. Fatih Sultan Mehmed Han zamanında sade bir biçimde yaptırılan bu kapının sağına ve soluna Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde iki kule eklendi.


Babüsselam ın biri dışa, öteki iç avluya açılan iki büyük kapısı arasındaki bölümüne "kapıarası" denirdi.
Kapıyı Kapıcıbaşı Ağanın idaresindeki "Bevvaban-ı Dergah-ı Ali" denilen kapıcılar korurdu. Babüsselam bugün Topkapı Sarayı Müzesinin giriş kapısı olarak kullanılmaktadır.

Okudunuz mu?  Doğruluk Ne Demektir?


Suçlu devlet adamları ve sürgünler, padişah fermanının çıkışına dek burada hapsedilirlerdi. Padişah makamının başladığı yer olarak kabul edilen babüsselâmdan içeri girmek kurallara bağlıydı. Padişahtan başka hiç kimse buradan at üstünde geçemez, başta sadrazam olmak üzere bütün yöneticiler buraya adım attıkları andan itibaren yetkilerini kullanamazlardı.

Okudunuz mu?  Vakfe Ne Demektir?


– Topkapı Sarayının inşaa edildiği 15. yüzyılda yapılmıştır.
– Kuleleriyle 15 yüzyıl yapılarına benzemektedir.
– Kapı üzerinde Kelime-i Tevhid altında Sultan II. Mahmud Tuğrası, yanlarda da 1758
yılı onarımını belgeleyen kitabeler ve Sultan III. Mustafa’nın Tuğraları vardır.

– Kapının II. Avluya bakan cephesinde rokoko üslubu süslemeleriyle dekore ettirilen geniş bir revak bulunur.
– Bu kapıdan sedece Padişahlar atla geçerdi, diğerlerinin attan inmesi gerekiyordu.
– İkinci Avluda vezirlerin divanı vardı ve bu divan sadrazam yönetimindeki teşkilata bağlıdır.
– Bevvaban-ı Dergah-ı Ali denilen görevlilerce korunurdu. Amirlerine Kapıcı Başı denirdi.
– Kapının sağında konferans ve geçici sergi salonu, solunda müze çıkışı bulunur.

Okudunuz mu?  Mühlik Ne Demektir?

Babu selam nedemek

Bu kategoride yer alan İncil Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bab üs selam nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.