Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Zikir Ne Demek? Zikrin Anlamı

Zikir Ne Demek? Zikrin Anlamı

Hoca
Zikir nedir nasıl yapılır
kısaca zikir

Zikir, sözlükte anmak, hatırlamak demektir. Dinî bir terim olarak zikir, Allah’ı anmak ve hatırlamaktır. Bu da Allah / Lâ ilâhe illAllah (Allah’tan başka ilah yoktur) / Allahû ekber (Allah uludur) / Elhamdulillah (Şükür Allah’adır) gibi kelimelerin dille ve kalble tekrarlanmasıyla olur. Zikir, Allah’ın yüceliğini her an akılda tutmak, hep O’nunla olmak, O’nu bir an olsun akıldan çıkarmamak, O’na olan sevgimizi dile getirmek için yapılır.

Okudunuz mu?  Mühlik Ne Demektir?

Cevap: Zikir Ne Demek? Zikrin Anlamı

Darusselam
Zikir Ne Demek? Zikrin Anlamı kısaca

Zikir nedir nasıl yapılır
kısaca zikir

Zikir; Allah’ı anmak üzere söylenilmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların tümü diye tanımlanmaktadır. Zikir, insana sevap kazandıran her türlü amelin genel adıdır. Çünkü "Zikir", Allah’a itaattirzikir

Okudunuz mu?  Musevilik Ne Demektir?

Zikir çeşitleri nelerdir ?

1- Dil ile zikir: Allah’ı isimleriyle anmak, hamd etmek, tesbih etmek, Kur’an okumak, Kur’an’ı dinlemek ve dua etmektir. Dil ile yapılan zikir, kalbi zikre yol açmalıdır.

2- Kalb ile zikir: Kalbi zikir, bedenin zikrine yani ameli zikre zemin hazırlamalıdır. Ameli zikirden kastımız, Allah’ın yapmamızı istediği kulluk vazifeleri, bir başka ifadeyle ibadetlerdir.

Okudunuz mu?  Müşrik Ne Demektir?

Kalb ile zikir, Allah’ı gönülden anmaktır. Bu da üç çeşittir:

a- Allah’ın varlığına delalet eden delilleri düşünmek, O’nun isim ve sıfatlarını tefekkür etmektir. Allah’ın varlığına delalet eden deliller, başta Kur’an ayetleri ve kainattır. Kur’an’da ve kainatta yer alan ayetlerin tümünde, Yüce Yaratıcıya götüren, O’nun varlık ve birliğini haykıran, kuvvet ve kudretini gözler önüne seren sayısız alamet ve deliller mevcuttur.

Okudunuz mu?  İzhar Ne Demektir?

b- ilahi hükümleri yani Allah’ın emir ve yasaklarını ve kulluk görevlerimizi ve bunlarla ilgili delilleri düşünmek. Yani bir gönül ve vicdan muhasebesi yapmak gerekir. Ne ile mükellefim, neyi ne kadar yapmam gerekir? İlahi teklifler benim için ne ifade ediyor? Sorularının cevaplarına kafa yormak…

Okudunuz mu?  Sur Ne Demektir?

c- Benliğimizdeki ve evrendeki varlıkları ve bunların sırlarını tefekkür ederek, her zerrenin, "yücelikler alemi ne ve Allah’ı gereği gibi bilmeye götüren birer ayna olduğunu görmek, idrak etmektir. Böyle bir zikirden alınacak zevkin bir göz açıp kapamak kadar olan zamanı bile cihanlar değer. İşte bu noktada insan kendinden ve alemden geçer

3- Bedeni zikir: Vücudumuzdaki bütün organların, sorumlu oldukları vazife ile meşgul ve yasaklandıkları şeylerden de kaçınmalarıdır4. Bu noktada hem Allah ile ve hem de insanlarla olan muamelemizin dürüst ve samimi olması gerekir. Dolayısıyla yaptığımız her işi, ibadet şuuru içerisinde yapmalı ve aksi durumda hesaba çekileceğimiz endişesini taşımalıyız.

Okudunuz mu?  Rezzak Ne Demektir?

Vird nedir?

Özel zikirlerin bir kısmı alim ve ariflerce tespit edilmiştir. Bu tür zikirler, yapanların tercihine bırakılmıştır. Onlar, Allah’ı çokça zikredin emrine girer. Bu zikirlerin zamanı, sayısı, şekli ve yapılma usulü ariflerin içtihadına dayanmaktadır. Terbiye sahasında müçtehid olan kamil mürşidlerin içtihat yetkisi vardır. Onlar bu zikirleri bir delil, müşahede ve tecrübeyle ortaya koymuşlardır.

Okudunuz mu?  Ummehatul muminin ne demek

Tasavvuf terbiyesinde işte bu zikre vird denir. Vird, her gün belirli zaman dilimi içinde yapılmak üzere belirlenmiş vazifelerdir. Bunlar, Allah , la ilahe illAllah gibi zikir lafızları yanında, namaz, Kur’an, salat u selam, tefekkür, murakabe ve rabıta gibi vazifelerdir. Bu vazifeler dinin övdüğü zikirler ve ameller içinden seçilmiştir. Onları ya ehli olan bir kimse kendi başına seçip uygular. Ya da bu vazifeler bir ehil mürşide tabi olunarak onun nezaretinde yapılır.

Okudunuz mu?  Kavli Sünnet Ne Demektir?

En kıymetli zikir nedir?

En kıymetli zikir, namazlardan sonra çekilen SübhanAllah, Elhamdülillah ve Allahü ekber’dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illAllah demektir.

Sözlükte zikir ne anlama gelmektedir ?

1- Anma, söyleme, sözünü etme.

2- Bir tarikata bağlı olanların ALLAH’nın adını art arda söylemesi: zikir çekmek

Okudunuz mu?  Cehennem Ne Demektir?

Zikir, zikir nedir mumsema, zikir ne demek

Bu kategoride yer alan Bast Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zikir Ne Demek? Zikrin Anlamı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.