Anasayfa
30 Kasım 2023, 16:21
sizden2
Abone

Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi?

Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi?

aslankktt
Biri size bir şey anlatmadan daha önce helallik istemiş sizde kabul etmişsiniz..Sonra birkaç gün geçtikten sonra bir şeyler anlatmış..Hakkınızı ona haram edebilir miyiz?


Cevap: Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi?

umutlucan
Hakkını helal edip etmeme senin elindedir.
Helallik isteyen kişi olayı olduğu gibi anlatmış hiç bir şey saklama olmamışsa yapılan helallik geçerlidir bir daha hakkını haram etmek gibi bir konu söz konusu değil
Ama helallik isterken konuyu tam anlatmamak ya da yalan şeyler anlatmak üstü kapalı anlatmak Hakkın Helal ettirmez.
zinhar bu işi oyuncak hale getirmemek gerekir saygılar.


Cevap: Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi?

Hoca
Kul hakkı helal edildikten sonra HAK konusu biter.
Bir daha ben helal etmem/geri haram olsun deme hakkı yoktur.

Lakin sizden helallik isteyen kişi bir şeyler gizlemişse ve siz ona hakkınızı helal ettikten sonra gizlediği şeyleri anlatmış sa hakkınızı haram edebilirsiniz


Cevap: Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi?

Müslüman
Örnek veriyorum ben size hakkımı helal etmedim. Daha sonradan hakkımı helal edebilir miyim?(size bunu söyleyerek yada söylemeden.)


Hoca
Evet.. Hak sahibi dilediği zaman hakkından vazgeçebilir.


Şema
< Hocam hakkımızı haram edip sonra helal edebilirmiyiz ?? edersek bişi olurmu >
Tabiki… Hak sizindir dilediğinizde helal edebilirsiniz ama helal ettikten sonra artık hak bitmiştir haram edilemez.


Kayıtsız Üye
Hocam önce helal olsun dedi fakat bir kaç gün sonra tekrar msj attı ve haram. olsun dedi ne yapmalıyım

Okudunuz mu?  APK Oyun İndirmek Günah Mıdır?

arifselim
Değerli kardeşim. Bu şu demek olabilir; yani baskı altında veya benzeri bir etki altında kalarak helal edilmiş olmayabilir demektir. Böyle durumlar yoksa nerede olursa olsun hak helal edilirse o hak kapanmış olur.


Kayıtsız Üye
Peki şimdi ben birinden helallik istedim ve o kisi bana hakkını helal etti. Daha sonra çok farklı olaylar oldu ve bu hellalik istediğim kişi bana ben sana helal ettiğim hakkı haram ediyorum diyebilir mi?


mum
< helal ettiğim hakkı haram ediyorum diyebilir mi? >
Dese bile böyle bir hakkı yok yani artık haram etse de boştur


Kayıtsız Üye
Hocam bana karşı yapılan yanlışlar oldu onlar için helal etmedim hakkımı ama diğer türlü şeyler için helal ettim bu ne kadar doğru yada herkes benim gibimi düşünüyor?


klav
Hak sahibi istediğini helal eder veya bazılarını etmeyebilir.


Kayıtsız Üye
hocam şimdi bana bir arkadaşım iki kere hakkını helal etti 2 gün sonra helal etmiyorum dedı etmemiş mi oluyor yani ?


arifselim
Bir defa hak helal edildi mi o artık helal olmuştur ve konu kapanmıştır. sonra aynı şey için helal etmiyorum demenin hiç bir manası olmaz ve hak haram olmaz.


Kayıtsız Üye
Helal ettiğim hakkı mı geri haram etmek istiyorum.mümkün mü


sae
Hayır kardeşim helal ettiğin itibaren artık bu durum ortadan kalkmıştır haliyle artık haram edeceğin bir hakkında kalmamıştır.


Kaan Y.
Peki haram edilen bir hak barıştıktan sonra geri helal edilebilir mi?


#UguR
< Peki haram edilen bir hak barıştıktan sonra geri helal edilebilir mi? >
Evet Edilebilir.

Okudunuz mu?  Ev almak için istihare

SiyahMezar
birine hakkımı helal ettiğimi soledim ama mesajla soyledim içimden fazla gelmiyodu sesli şekilde meedim sadece yazdım ama bana yaptıklarından sonra hakkımı helal etmek istemiyorum hakkımı helal etmeme şansım varmı

ben birine hakkımı helal ettim ama mesajla ettim bana yapmadıgı kotuluk vicdansızlık kalmadı ona hakkımı helal etmek istemiyorum helal ettim ama etmeme şansım varmı?


öylesine
Kardeşim sorunun cevabını kendin vermişsinya.hakkımı helal ettim diyorsun her ne kadar içinden gelmesede baskı altında kalmadan helal etmişsin sonuçta.kafana silah dayamamış.senin ki pişmanlık hakkını helal ettiğine pişman olmuşsun.


afsarbeyi
< Evet iste pisman oldum helal etmeme şansım varmı onu soruyorum >
Bir kere helal ettiysen artık bir hakkın kalmamıştır. Bir hakkın kalmadığına göre haram edecek bir şey de kalmamıştır.


Acizanekul
O an helal ettiyseniz bitmiştir sonradan olan gecersizdir


Kayıtsız Üye
Hocam amcam bana 3 bin tl para vermisti araba alirken 2 tekeride benden olsun helal hos olsun dedi aramiz bozuldu sonrada haram zehir olsun dedi ne yapmaliyim…


arifselim
Hak bir kere helal edildi mi artık o haram edilemez. Dediğin gibi sana hediye etmişse artık o parayı sana haram ettiğini söylemeye hakkı yoktur. Olay kapanmıştır.


Kayıtsız Üye
Ben size katilmiyorum. Bende birine merhamet ettim hakkim helal olsun dedim. Ama hala uzerimde yaptiklarinin etkisi sürüyor. He ben iyi insan olacam diye ugrasirken helal olsun kelimesi agzimdan cikti diye onun yaptiklari yanina kalacak benim yasadiklarim ne olacak ? Ben bu dunyada helal etmissin etmemissin çok onemi oldugunu sanmiyorum. Sen etsende etmesen de vazgecsende gecmesende herkes yaptiginin hesabini ahirette verir. Ben buna inaniyorum.

Okudunuz mu?  Kadının kocasını boşama hakkı var mıdır ?

——

Kardeşim,o arkadaşın sana tamam kötü davranmış ama,sonuçta pişman olup sana karşı bir ayıp işlediğini bilerek helallik istemiş ve sende helal etmişsin,o da bu günahından tövbe etmiş ise,İnşAllah Allah katında bu konu kapanmıştır.
Daha sonradan ya ben vaz geçtim,senin bende yaptıklarının etkisi hala sürüyo,ben hakkımı helal etmiyorum diyemezsin,bence dememelisin.


mum
< Birine basgi altında, zalimlik yaptığında yapmaması için hakkımı helal ediyorum denildiğinde, helal mi olur. >
Baskı varsa hak helal olmaz.


Kayıtsız Üye
Kardeşim mesajina o kadar katiliyorum ki acaba bunu ben yazdim da unuttum mu dedim. Bazi çok bilmis arkadaşlar kestirip atmis geri dönüşü olmaz diye ama asla ve kata katılmıyorum. İnsanlari dinden soğutmayın kesin cevaplar vererek. Bi sekilde helalligi kopart oh kurtuldum oldu canım o kadar kolaydi.


duzgunomer
Sana bir şey yapmıştır sonra pişman olmuştur, helal et demiştir ve sende helal etmişsindir. Artık o hakkın orada bitmiştir. Ama sonra başka bir kötülük yapmıştır o zaman yeni bir hakkın oluyor.

< İnsanları dinden soğutmayın. >
Böyle saçma cümleler kurma, bir şey bildiğin yok konuşuyorsun. Bu sözü hep islam düşmanları, nefsine köle olmuş kişiler söyler.


Kayıtsız Üye
Hz.Muhammet sallalahu aleyhi ve sellem bir gün göğe bakıp ve dişleri görününceye kadar gülümsemiş ashabı sormuş ya resülAllah neye gülersin? Efendimiz buyurmuş: ümmetime gülerim Allahın huzurunda, birinde diğerinin hakkı var haklı olan hakkını istiyor Allah ne istiyorsun hakkın karşısında diyor haklı, bana sevaplarından versin diyor diğer adam bende ona verecek hiçbir sevap kalmadı ya Rabb diyor hak sahibi: günahlarımdan bir kısmını alsın o zaman diyor bunun üzerine yüce Allah hak sahibine; dön ve cennete bir bak der adam bakar ve şaşırır incilerle kaplı bir saray görür ya Rabb im bu saray hangi peygamer hangi din alimi içindir der yüce Allah bu köşk bağışlayanlar içindir der hak sahibi adam neyi bağışlayan içindir diye sorar yüce Allah hakkını bana bağışlayan için der hak sahibi hakkını Allah’a bağışlar ve Allah ü zülcelal buyurur: din kardeşinl el ele tutuşup cennete gidin. (Hatırladığım kadarıyla yazdım yanlış eksik bir yer varsa affola) Unutmayın Allah sizi sizden daha çok düşünendir size yapılan kötülüğün karşılığı hakkınızı helal etmemek olmamalı yaradan kimsenin hakkını kimsede bırakmazmış yukarıda anlatmaya çalıştığım örnekteki gibi.

Okudunuz mu?  YouTube'de Korsan Yazılım Kullanarak Video Üretmek Ve Para Kazanmak

Kayıtsız Üye
Hakkini önce haram etti sonradan herseyi anlattim biraz attim. helal ettim dedi simdi tekrar haram etse kul hakkina girmis olur muyum ve sonradan haram ettigi hak sayilirmi.


mum
< herseyi anlattim biraz attim. >
Yalan söylemişseniz, elinizi idrarla temizlemiş gibi davranmışsınız.
< tekrar haram etse kul hakkina girmis olur muyum >
Hakkını helal eden artık bir daha hak talep edemez o silinmiştir.


Kayıtsız Üye
peki biri birini çok üzüp hakkını girmişse ve üzülen tarafta Allah rızası için hakkını helal etmişse Allah bu durumdan sonra üzülenin hakkını üzen taraftan alır mı yoksa helal edildi diye konuyu kapatır mı?


mum
Allah teala bize zulmeden kişinin zulmünü biz affettik o da bize ahirette karşılığını kat kat verir yani birine hakkımızı helal ettiğimizde bu zulüm boşa gitmez mutlaka karşılığı vardır ama zulüm yapan kişiden almaz Çünkü biz onu affetmişiz

Okudunuz mu?  Eşim kardeşimle görüşmemi istemiyor

Kayıtsız Üye
hocam son bir sorum daha var kul Allah’a havale eder ve ardından hakkını helal ederse durum ne olur?


mum
Allah’a havale etmek demek, Ya Rabbi benim hakkımı sen bundan al demektir.
Allah’a havale ettikten sonra vaz geçebilir yeniden hakkını helal edebilir. Bu durumda ahirette hesap sorulmaz.


kastamonu37
Hakkının gasp edilmesi hususunda düşüncesi değişirse tekrar haram edebilir.


ACİLSERVİS
Bu bir oyun değil veya eğlence değil dalga geçebilir veya yalan söyleyebilir diyorsun.
Bir helal edecek bir haram edecek yok böyle bir şey.
Helal ettim dediyse olay bitmiştir. Asla tekrar haram edemez. Haram edilecek bir hak kalmamış ki edilebilsin.


vicdanyolcusu
Hocam bir kişi ile aramızda olan davada helallik almak son nokta mıdır? Örneğin bir arkadaşla beraber yedik içtik hesabı o ödedi ve hakkını da helal etti. Ama belli bir zaman sonra ben bunun vicdanını yaptım ve helal etmesine rağmen o parayı ödemek zorunda hissettim. O kişi hakkını helal ettikten sonra ödemek gerekir mi yine de? Ya da örneğin 200 lira benim payıma düşen kısım ise ben 100 tl sini ödesem kalan 100 tl yi de ödemem gerekir mi? Sonuçta bu arkadaş hakkını helal etmişti? Bu parayı ödememem için bir sebep mi? Bu konuda helallik son nokta mıdır? Teşekkürler.


ACİLSERVİS
Vermek istersen verirsin bunun hakla ilgisi yok. Hak helal edildikten sonra artik olay bitmiştir tekrar haram edilemez.

Okudunuz mu?  Kendine beddua etmek

Kayıtsız Üye
Eğer gerçekten hakkımı geri alamayıp haram edemeyeceksem zaten benim için dünya ahiret hayatı bitmiştir cehennem e de gitsem artık benim için bitmiştir bana yapılanlardan dolayı bir anlık uyuklamayla bir kaç defa helal ettim sonra bin bir türlü pişman oldum arkasından onlarca beddua ettim ah ettim Ya Kahhâr diye beddualar ettim ama ben biliyorum ki helal ederken de kalbim rahat değildi psikolojik sorunlarım takıntılarım vardı rahat değildim. Psikolojik sorunlarım yüzünden ettiğim helallikler geçerli oluyor mu belki geçerli olmaz diye ümitlendim şimdi. Ahh o zamanlar şimdiki aklım olsa ne beddualar ne ahlar kusmuştum şimdi şunlara. Allah Azze ve Celle tüm alem-i islamın yardımcısı olsun…


Pptya24
Merhabalar hocam. Birisi bana haksızlık etti maddi ve manevi yönden. Açıklamalarını yapıp helallik istedi. Hakkımı o an istemeden de olsa helal ettim. Ama bana söylediği açıklamalarda yalan oldugunu öğrendım sonradan. Şimdi helallik isterken söylediği yalanlar kandırma bahane oldugu ıcın ettiğim helallik kabul olur mu Allah katında?


mum
Hakkı istemeden de olsa helal ederseniz hak olayı bitmiş olur ama Yalan söylemişse hakkınız duruyor, helal olmaz.


ede
hocam benim bir arkadaşım ısrarla helallik istiyordu, mesajla sordum beni seviyomusun diye o da hayranım sana dedi. bende helal olsun dedim ama sonra ne sevgi ne hayranlık gördüm. bende sana şaka yaptım hakkımı helal etmedim dedim. sonuçta bana yalan söylemiş sayılıyor mu? ettiğim helalliği geri alabilir miyim?


Hoca
Hakkınızı helal ettikten sonra geri alma hakkınız yoktur.
Hakkınızdan vaz geçmişsiniz size yakışan artık öncesini unutmaktır.

Okudunuz mu?  Ölen insanların filmlerini falan izlemek ona. azap getirir mi?

Kayıtsız Üye
Esinle ayrıldım 2 yıl oldu.yıllarca üzdü beni ve hatta ayrıldıktan sonra bile psikolojim bozuk oldugu için çok ağladım.Şimdi ben hakkımı helal ettim desemde Allah onun yaptıklarını yanına kâr olarak mı bırakacak peki?Beni yıllarca üzmesinin hiç hesabı olmayacak mı?herkes öbür dünyada uğraşma helal et Allah hesabını sorar diyo.Hangisi doğru kafam karıştı


Hoca
< hakkımı helal ettim desemde Allah onun yaptıklarını yanına kâr olarak mı bırakacak peki? >
Hakkınızı helal ederseniz sizin artık hak iddia etme gibi bir durum söz konusu olmaz.
Ama Allah teala hesap sorar çünkü haram ettiği işler yapınca hem kul hakkı hem Allah hakkı meydana gelir.


Kayıtsız Üye
Hocam arkadaşım bana yüksek fiyatla tabi kendi isteğiyle ben dedim alma boşver dedi yok alaçam sonra dedim hele et helal olsun dedi ben onla aramı açtıktan sonra baya konuşmadı hocam şimdi o haram ederse hangisi geçerli olur ben anlamadım ona göre para biriktirip kıza vereyim ki hak geçmesin.


ACİLSERVİS
Helal edilen bir şey daha sonra haram edilemez. Helal edildiği andan itibaren bir hak kalmamıştır.


Kayıtsız Üye
Hakkımı helal etmek istemediğim biri var. Bana dese sende hakkını helal et yüzüne karşı haram etmek istemiyorum helal ettim desem ama kalbimle haram etsem olur mu?


Şem’a
Helal ederseniz helal olur maalesef. En azından ondan sorumluluk kalkar.
Korkudan helal ediyorsanız bu geçersizdir içinizden helal etmezsiniz yeterlidir ahirette hesaplaşırsınız


Kayıtsız Üye
hocam hakimi helal etim ancak ederken hakkımı helal ediyorum ama sen de bir gün bu yaptığın haksızlıkları anla pişman ol özür dile dedim bu şekilde olur mu bilmiyorum istiyorum ki tamam acı çekilmesin Allah’ın azabı büyüktür ancak kendini haklı sanmasın Allah ona kıymetimi anlatsın yaptığını anlasın görmek istiyorum tek isteğim bu

Okudunuz mu?  Faşist (ırkçı) olmak günah mıdır?

Hocam benim bir arkadaşim var katlanılması zor bir insan bana okulda para verirdi 2 yıl geçti şimdi haram olsun diyor fakat ciddi değil kendi aklınca şaka yapıyor. Yok şunu yap helal edicem falan diyor.Ben onla helalleşirken hakkını helal etti yani en azından kendi isteğiyle ağzından çıktı. Sonra bak haram ederim falan diyor. Dışından helal olsun deyip içinden haram da edebilir yani gerçekten katlanılması zor bir insan. Bu durumda ne yapmalıyım?


arifselim
Kendi isteğiyle bir hediye yada para veren kişi daha sonra onu haram ediyorum deme hakkı yoktur. Aynı şekilde rızasıyla hakkım helal olsun diyen kişi de daha sonra o hakkı haram ediyorum diyemez, dese bile bir anlam ifade etmez.


Kayıtsız Üye
Hem etrafımda hem de akrabalarımın içinde beni üzen kıran çok oluyor ben onlara karşı kin tutmak değil de affetmek istiyorum ama çok üzülüp kırıldığım için de hakkımı helal etmek istemiyorum affettiğim zaman hakkımı helal etmemem mümkün mü?


ACİLSERVİS
Bir kişiye seni affettim demek aynı zamanda hakkımı helal ettim anlamına da gelir. İkisi aynı şeydir.


kulhakkınick
Selamün aleyküm değerli insanlar.Çok merak ettiğim bir soru var.Birisine beni önemsemiyorsun değer vermiyorsun umursamıyorsun gibi bir şeyler söyleyip karşıdaki kişinin de aslında önemsediğini değer verdiğini söylemesiyle ben kul hakkına girmiş oluyor muyum?Çok merak ediyorum

Okudunuz mu?  Allahın varlığı ile ilgili sorular

Ayrıca helal edilen hak sonradan haram edilir mi?

Allah’a emanet olun.İyi bakın kendinize.


ACİLSERVİS
Birincisi karşılıklı konuşuyorsunuz hak hukuk meselesi yok. ikincisi bir şey helal edildikten sonra bir hak kalmadığı için haram edecek bir şey de kalmamıştır. Yani haram edilemez.


Kuldurdileyen
Herkes kazandığını kaybedebilir. Biriktirdiklerini, emeklerini, ömrünü, sınavını.
ama sen ne yapsam Rabbimin hoşuna gider desen ve onu yapsan kazanırsın. Onun rızasını gözetirsen O rıza gözetmekte senden yücedir O senin rızanı gözetirse başına devlet kuşu konar. Şirke girersen ebedi yanarsın. Kul hakkına girersen doğru Allah seni aff etmez ama bu ebedi yanacaksın yahut cennete girmeyeceksin anlamına gelmez. İster hakkını helal etmeyenlerin yanına geç bir tokata bir tokat al. Bir taşa bir taş al. Yahut onun rızasını gözet hakkından O nun rızası için geç tozuna dünyalar kazan onun sevgisini rızasını kazan. Onun sevgisi takdiri kurtuluştur. Yok senin hakkın bir kamyon dolusu kum olsun neyine yarar. Bi dünya hakkın olsun kıyas mıdır bu onun sevdiklerine bağışladıklarını bilseydin dünyalardan geçer ille de sen ille de sen derdin.


Kayıtsız Üye
Hocam diyelimki bir akraba durumumuz zayıf diye evinden sebze meyve vs bize veriyor .Çok sonraları bir tartışma oluyor ve haram zehir zıkkım olsun derse durum nasıl olur?


muvaffak
Kızgınlıkla söylenmiş bir cümleye benziyor. Bu cümleyi kuran kişi sakinleşip biraz zaman geçtiğinde kişiler özür dilemelidir. Özür dilendikten sonra büyük ihtimal söylenen cümlenin kızgınlıktan, aniden gelen bir laf olduğunun farkına varılacaktır. Eğer kişi “haram” demeye devam ediyorsa kalbinin yumuşaması için Allah’a dua edilebilir.

Okudunuz mu?  Nasheed Dinlemek Caizmidir?

Kayıtsız Üye
Bende öyle düşünüyorum. O zaman konunun derinliği farklıydı helal ettim. Ama sonra bana yaptıkları benim psikolojimi bozma raddesine getirdi. Tek kurtuluşu rabbime sığınmak oldu. Öbür tarafta hesaplaşacağımızı düşünerek yaşıyabiliyorum. Helal etmiştim o zaman mesajla. Ama dediğim gibi çok kötü Bi hale beni getirdiği için helal etmiyorum diyorum. Rabbim kimin kime ne yaptığını biliyor. Bazen biz affetsem bile rabbim hesabını soracak ahirette inşAllah. Bi kere helal ettin o iş bitti yazarak benim gibi olan insanlara zarar ediyorsunuz. Öyle bişi yok bence. Bu konu hakkında Bi kaynak var mı ona göre mi diyorsunuz bunu merak ettim


ACİLSERVİS
Bizim insanlara zarar verdiğimizi biliyorsan senin bir bildiğin olmalı. Bunu bizde öğrenmek isteriz. Ortada bir yalan yok ise her hangi bir baskı altında değilsen ve her şeyi bildiğin halde helal ediyorsan geri dönemezsin. Bu bir oyun değil.


hakkını helal edip vazgeçmek, hakkını helal ettikten sonra vazgeçmek, helal edilen hak haram edilir mi

Bu kategoride yer alan Erkeğe, hanımını ne sebeple dövdüğü sorulmaz. Ebu Davud , Nikah 43 başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.