Anasayfa
20 Mayıs 2023, 23:39
Cocuk
Yönetici

Uluhiyet Tevhidi nedir?

Uluhiyet Tevhidi nedir?

Hoca
Soru: 20) Sevgili çocuklar Ulûhiyet Tevhidi nedir? kısaca

Cevap: 20) Ulûhiyet tevhidi: Allah (c.c)’ın ilahlığıyla ilgili Tevhid türüdür.
Bu sebeple; bu tevhide Ubudiyet (ibadet) Tevhidi ismi de verilir. Ve bu Tevhid ilah kelimesinden çıkarılmıştır. İlah ise; kendisine ibadet edilen varlık demektir. O halde ibadetlerden herhangi birisinin kendisine yapıldığı varlık, ibadet yapanın ilahı olmuştur. İbadeti hak eden gerçek ilah Allah (c.c)’dır. Allah (c.c)’tan başka ibadet edilenler ise gerçek ilah değil, ilah edinilenlerdir. Yani reddedilmeleri gereken sahte ilahlardır.
O halde ulûhiyet tevhidi; ibadeti eşi ve benzeri olmayan Allah (c.c)’a has kılmak, O’na kayıtsız şartsız itaat etmek ve boyun eğmektir. Daha açık bir ifadeyle; zahiren ve batinen bütün ibadetleri Allah (c.c)’a has kılmaktır.
Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

Okudunuz mu?  Kur'an harfleri (cocuklar icin)

Kim tağutu inkâr edip Allah’a iman ederse kopmak bilmeyen sağlam bir kulpa tutunmuş olur. Allah işitendir, bilendir. (Bakara: 256)

Allah, kendisinden başka ibadete layık ilah olmadığına, adaleti ayakta tutarak şahitlik etti. Melekler ve ilim sahipleri de şahitlik ettiler. Allah’tan başka ibadete layık ilah yoktur. O, Aziz’dir, Hakim’dir. (A-li İmran: 18)

Okudunuz mu?  Dört büyük melek (cocuklar icin)

De ki: Ey kitap ehli! Ancak Allah’a kulluk etmeniz, O’na hiçbir şeyi eş koşmamak, Allah’ı bırakıp birbirimizi rab olarak benimsememek üzere bizimle sizin aranızda müşterek bir söze gelin. Eğer yüzçevirirlerse; bizim müslüman olduğumuza şahid olun deyin. (A-li İmran: 64)

İbrahim babasına ve milletine demişti ki: Beni yaratan hariç sizin taptığınız şeylerden uzağım. Beni doğru yola eriştirecek olan şüphesiz O’dur. İbrahim ardından geleceklere bu sözü devamlı kalacak bir miras olarak bıraktı. Artık belki doğru yola dönerler. (Zuhruf: 26-28)

Okudunuz mu?  Gelişim Alanlarına Göre Oyun örnekleri

Biz senden önce hiçbir Rasul göndermiş olmayalım ki ona: Benden başka ibadete layık ilah yoktur, bana ibadet ediniz diye vahyetmiş olmayalım. (Enbiya: 25)

Muhakkak ki her ümmete; Allah’a ibadet edin ve taguttan kaçının (desinler) diye bir Rasul gönderdik. (Nahl: 36)

Okudunuz mu?  Hak ve Sorumluluklarımız

Hüküm vermek yalnız Allah’a aittir. Kendisinden başkasına değil, sadece O’na ibadet etmenizi emretti. Dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler. (Yusuf: 40)

Onlar, hahamlarını, rahiblerini ve Meryem oğlu Mesih’i Allah’tan başka rabler edindiler. Oysa tek olan Allah’a ibadet etmekle emrolunmuşlardı. O’ndan başka ibadete layık ilah yoktur. O, onların ortak koştuklarından münezzehtir. (Tevbe: 31)

Okudunuz mu?  Toplumdaki Ayrık Otları

De ki: Namazım, kestiğim kurban, hayatım ve ölümüm Alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Müslümanların ilki olarak bununla emrolundum. (En’am: 162 –163)

İbrahim ve beraberinde olanlarda sizin için güzel bir örnek vardır. Hani bir zaman onlar kavimlerine şöyle demişlerdi: Biz sizden ve sizin Allah’tan başka taptıklarınızdan uzağız. Sizi reddettik. Yalnız Allah’a iman etmenize kadar bizimle sizin aranızda ebedi bir düşmanlık ve kin ortaya çıkmıştır. (Mümtahine: 4)

Okudunuz mu?  Çok zor bilmeceler

De ki: Ey kafirler! Ben sizin taptığınıza tapmam. Siz de benim taptığıma tapmazsınız. Ben sizin taptıklarınıza asla tapacak değilim. Sizler de benim taptığıma tapacak değilsiniz. Sizin dininiz sizin, benim dinim benimdir. (Kafirun: 1-6)

Bu ayetler, Allah (c.c)’tan başka tüm ibadet edilenlerin reddedilip, ibadetlerin sadece Allah (c.c)’a yapılmasını, tek ilah olarak O’nun kabul edilmesini ve bu sebeple hem sahte ilahların reddinin hem de onları reddetmeyenlerin de reddinin gerektiğini ifade etmektedir. İşte bu şekilde yapılırsa Allah (c.c) uluhiyette birlenmiş olunur.

Okudunuz mu?  Çocuklara Resimler: Meyveler - Boyama

Yorum: Uluhiyet Tevhidi nedir?

ATİE
Uluhiyet Tevhidi nedir?; Kulların bütün fiilleriyle, Allahutealayı bilemeleridir benimsemeleridir, yani tek yaratıcı olan ilah Allahtır ondan başka ilah yoktur


uluhiyet tevhidi nedir, uluhiyet tevhidi, uluhiyet nedir

Bu kategoride yer alan Caminin Bölümleri >> Bulmaca başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Uluhiyet Tevhidi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.