Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:49
sizden07
Abone

Allah’ı hayal etmek günah mıdır?

Allah’ı hayal etmek günah mıdır?

izzetyenilmez
Ben çocukluğumda Allah ‘ı düşünürken haşa hayal ederdim şimdide sürekli Allah’ı sürekli düşünüyorum fakat üzerimden bu hayal mevzusunu atamıyorum o şekil iyice yerleşmiş beynime İslamla ilgili bir şey düşündüğümde sürekli Allah’ı hayalime yansıtıyorum günah mıdır? yardım edin lütfen.!!!!


Allah’ın zatını düşünmemekle ilgili hadisler

Hoca
Allah’ın zatı düşünülemez/hayal edilemez.
Ancak Allah’ın yarattığı şeyler tefekkür edilebilir çünkü insan aklı Allahın zatını kavrayamaz.
___________________

"Allah’ın yarattıkları hakkında düşünün. Allah’ın zatını düşünmeyin. Allah’ın şahsı hakkında düşünmeye güç yetiremezsiniz." mealinde hadisler vardır:

Okudunuz mu?  Kuranda zakkum ile ilgili ayet

Allah’ın zatını düşünmeyin, onun nimetlerin düşünün. (Mecmau’z-Zevaid, 1/81, Kenzu’l-Ummal, h. No: 5707).

Diğer bir rivayet şekli ise şöyledir:

Allah’ın yaratıklarını düşünün, sakın Allah’ın zatını düşünmeyin, helak olursunuz. (Kenzu’l-Ummal, h. No: 5705). Bazı rivayetlerde helak olursunuz cümlesi yoktur.

Diğer bir rivayet de şöyledir:

Yaratıkları düşünün, Yaratanı(n zatını) düşünmeyin. Çünkü, onun kadrini hakkıyla takdir edemezsiniz. (Kenzu’l-Ummal, h. No: 5706).

Okudunuz mu?  Ahirete göçmüş kişinin Amel defteri açıkmı

Tefekkür, insana mahsus bir
özelliktir. İnsan, tefekkür sayesinde diğer varlıklardan ayrılır ve üstün olur.
Tefekkür ancak kalpte tasavvuru mümkün olan şeyler hakkında yapılabilir. Onun
için, Allah’ın yarattığı varlıklar hakkında tefekkür mümkündür. Fakat Allah’ın
zatı hakkındaki tefekkür mümkün değildir. Çünkü Allah hiç bir şekilde suret
olarak vasıflandırılamaz ve şekil olarak hayal edilemez. Bu nedenle Allah’ın
zatı hakkında tefekkür edilmez. (el-İsfahânî, el-Müfredât, İstanbul 1986, 578)


Cevap: Allah’ın Zatını Düşünmenin Dinimizdeki Yeri

izzetyenilmez
kardeş bende istemiyorum ama engel olamıyorum işte

Okudunuz mu?  İslama göre kar yüzde kaç olmalı

Cevap: Allah’ı hayal etmek günah mıdır?

Kayıtsız Üye
Böyle bir durumda nasıl hareket etmek lazım. Hayali aklınızdan nasıl atacağız nasıl doğruyu bulacağız. Her Allah dediğimde aklıma geliyor. Yoksa mühürlen di mi kalp unut yok mu acaba.
Yardımcı olursanız sevinirim.


Kayıtsız Üye
Yazının üzerinden uzun bir zaman geçmiş bende internette , haşa Allah ın zatını düşündüğüm gerçeğiyle değilde doğru olanı gibi yarattıklarını ve onun büyüklüğünün ve sonsuzluğu düşüncesi içindeyim . Günah mı değil mi bilemiyorum . Bu düşünce yani o nun bahşettiği şeyler üzerinde detaylara indiğimde farklı düşünceler içerisine giriyorum . Korkuyorum aslında . Onun bana ve bize verdiği görevlerini yerine tam olarak getirmiş gibi birde bu gibi sanki araştırmacı edasıyla böyle düşüncelere giriyorum . Senin açını bu yüzden biraz da olsa anlıyorum . Ama kafandaki bu düşünceyi şu şekilde atabilrsin belki , bütün sıfatlar onundur , herşey ve aslında herşey olan bu evrenin içinde yer alan her bir zerre onun ve o evren kendi içindeki tek bir zerre kadar küçük olup başka alemlerin içindede olabilir . Belki daha fazlası belki belkisi bile yok . Ne kadar büyük olduğunu bilmen ve herşeyin sahibinin bir tek o olduğunu bilmen ve onun yarattıklarının yerini ve hatta kendinin o evren denen alemde nasıl bir zerre olduğunu bilmen onun zatını görme düşünceni kendiliğinden silecektir . Bence öyle . Çoğu kişi deli olursun der böyle konularda insanlara . Ama bırakalım aklımız onu verenin ne kadar büyük olduğunu düşünmekle yok olsun . Ziyanı yok , olamaz .

Okudunuz mu?  Giysiye bulaşan kanın ne kadarı namaza manidir?

Kayıtsız Üye
mesela bende küçüklükten aile tarafından korkutulduğum için büyüsekte akıl halen insanlardan korkuyor, bundan doğan sebeple insanların bakışlarında irkilme gelebiliyor toplumda korkuya yatkınsa insan zihninde sürekli stres kaynağı bir korku yada hayal oluşuyor, böylece aşırı stres halinden kurtulamazsa ve o düşüncelere cevap veremezse hiçbir insan olmasa bile o fikir eziyet etmeye başlar bundan dolayı insanlar şizofren olabiliyor ve o stres kaynağına bazen insan Allah budur der ve Allah’ını şaşırır çünkü ilim sahibi olmadan der ki ; Allah’tan korkulur, Allah bela verir, seni görür, yargılar, eleştirir, cehennemle tehdit eder, seni kendi başına bırakır, sürekli cezalandırır, kısacası bu zihinde oluşan kötü baskıcı hayaller Allah diye zannederiz ve Allah başımıza bela olabilir, buda bir tasavvur olabilir. Açıkçası bende böyle oldu ve Allah benim için bela olmuştu, bundan sebeple din bir eziyet haline gelmişti, çok ince düşündüğünüzde zihninizi iyi dinlediğinizde bunların hepsine cevap verilebiliyor ama doğru olanı yapmak istediğinizde ben osho nun kitaplarını okuyarak bu hapisten adım adım çıkıyorum, inşAllah faydalı olur, ama sürekli o fikir geliyor ama bir kere yıkarsan o fikri tekrar geldiğinde artık ciddiye almazsın ve aynı saçmalıkları yapmazsınız.

Okudunuz mu?  Evlenmek istemiyorum diye günahamı giriyorum onun yerine istedigim arabayı almak dünyadaki tek hayalim

seyit gazi
güzel kardeşlerim ne diye uğraşıyorsunuz vesveseydi, günahdı, şirkdi, bilmem neydi. bunlarla uğraşacağınıza güzelliklerle uğraşın. biz zaten Allah avc hakkında kendi bildirmediği hiçbir şeyi bilemeyiz. bu onun akıl almaz mükemmellikde olma sıfatına aykırıdır. bunun yerine yarattıklarına ibret nazarıyla bakın. Allah ı kitabından ve elçisinden tanıyın. bu yüzden Allah ın kitabı ve elçisi yeryüzündeki en sağlam kulbdur.

Okudunuz mu?  İsitmna sonunda mezi geldi benden gusül almalı mıyım

Kayıtsız Üye
Allahu tealanın zatını düşünmek günah değil yakınlıktır.bakın tasavvufi kitablar Miftahul kulub.her an Allahu tealayla birlikte olmaktır.


Allahı düşünmek günah mı, Allahı hayal etmek dinden çıkarır mı, Allahı hayal etmek günah mı

Bu kategoride yer alan Dostluklar nasıl olmalı? Sebepsiz yere arkadaşlıkları bitirmek caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah’ı hayal etmek günah mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.