Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Ümmül Kitap ne demektir?

Ümmül Kitap ne demektir?

Efdal
Ümmül Kitap nedir?

Ümmül Kitap , "ALLAH ismiyle işaret edilenin ilminde yarattığı âlemleri oluşturan ana kitaptır.
Tüm boyutları itibariyle Evren’dir!
Oku nması gereken ana kitaptır…
Yakîn nisbetinde Oku nur!.

ÜMMÜL KİTAP,

ESMÂ MERTEBESİNİN ZUHURUDUR!

(Soru::Ümmül Kitap, Sıfat tecellisine işaret ederse, tecelli olarak Kurân’dan farkı nedir.?..)
Ümmül Kitap , Esmâ mertebesinin zuhûru, Allah’ın yarattıklarıdır; Kur’ân, o yaratılanları ve sistemi anlatandır!…

Okudunuz mu?  Nehiy Ne Demektir?

KİTABULLAH IN HARFLERİ, ÂYETLERİ, SÛRELERİ

MELEKLERDİR!

Ümmül kitap Allah’ın yarattıklarıdır!.

İlâhi kitap, ef`al âleminin, yani fiillerin oluştuğu boyutun tümüdür!. Çünkü bu kitabın her satırı, bir ismi ilâhinin mazharı olarak zuhur etmektedir.
Kur’ân, o yaratılanları ve sistemi anlatandır!.
Ümmül Kitap , "Allah" İsmiyle İşaret Edilen’in ilminde yarattığı âlemleri oluşturan anakitaptır…
Tüm boyutları itibariyle Evren’dir!
Oku nması gereken ana kitaptır…
Yakîn nisbetinde Oku nur!.
Bizim için önemli olan nokta;
Rabbani kitapların, ilâhi hakikatlara eriştirecek hükümlerinden yararlanmak suretiyle ilâhi kitab’a yönelme şansımızın olmasıdır..
Meleklere iman, varlığın aslı ve orijinini tanımaya açılan kapıdır…
OKU hitabıyla işaret edilen yüce ve muazzam Kitabullah da, o meleklerin varlığı ile oluşmuş kitaptır!. Sanki yazının mürekkebi, şekilleri meleklerdir;
Bu Kitabullah’ın harfleri meleklerdir; âyetleri, sûreleri meleklerdir!.
Kitap, esmâ-ı ilâhidir; yani ALLAH isimleridir; yani ALLAH ‘ın kendinde seyretmeyi dilediği mânâlardır, özelliklerdir!.

Okudunuz mu?  Dergah Ne Demektir?

İlâhi kitap, ef`al âleminin, yani fiillerin oluştuğu boyutun tümüdür!. Çünkü bu kitabın her satırı, bir ismi ilâhinin mahzarı.


Cevap: Ümmül Kitap ne demektir?

Darusselam
Ümmül Kitap ne demektir?

ÜMMÜ’L-KİTAB

Ana kitap ya da kitapların anası. Ümmü’l-kitap deyimi Kur’an’da; "Âllah dilediğini siler, (dilediğini) bırakır. (Bütün) kitap(ların) anası O’nun yanındadır." (Ra’d, 13/39) ve "Biz düşünüp anlamanız için onu Arapça bir Kur’an yaptık. O, katımızda bulunan ümmü’l-kitaptadır (ana kitap)." (Zuhruf; 43/4) âyetlerinde geçer.
Ümmü’l-kitap deyimi, en çok kabul gören görüşe göre, olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu manevi levha anlamında levh-i mahfuzu dile getirir. Bu anlamıyla ümmü’l-kitap kitabun hafız (koruyan kitap), kitabun mübin (apaçık kitap), kitabun meknun (saklanmış kitap), imanın mübin (apaçık iman) adlarıyla aynı şeyi gösterir.
Müfessirlere göre ümmü’l-kitap hakimdir, muhkemdir. Onda her şey yazılmış durumdadır. Her şeyin aslı, kökü, tohumu ondadır, varlık alanına oradan çıkar. Peygamberlere gönderilen tüm kitapların kaynağı dâ Ümmü’l-kitaptır.
Ümmü’l-kitabın levh-i mahfuz olduğu şeklindeki yaygın kabule karşın, farklı görüşler öne sürenler de olmuştur. Bunların başlıcaları şöyle sıralanabilir: İbn Cerir et-Taberî; "Ümmü’l-kitap helal ve haramdır", Katade; "Kitabın tümü ve aslıdır", Dahhak; "Alemlerin Rabbi yanında olan bir kitaptır", Ka’b; "Yüce Allah’ın kendisinin neyi yarattığını ve amel edenlerin neyi yaptığını bilmesidir", İbn Abbas; "zikirdir" demişlerdir.
Ayrıca Fatiha sûresinin bir diğer adı da Ümmü’l-Kitab’dır. İmam Buharî Tefsir kitabının başında; "Fatiha sûresine Ümmü’l-Kitab adı verilmiştir. Çünkü Mushafların yazılışına onunla başlanır ve namazda Kur’an okumaya Fatiha ile başlanır" demiştir. Fatiha’nın bu adı olmasının sebeblerinden biri de, Kur’an’ın bütün muhtevasının bu sûredeki manaya raci olduğu görüşüdür (İbn Kesir, Tefsîru’l Kur’âni’l-Azîm, II, 16). (Ayrıca bkz. Levh-i Mahfuz maddesi.)

Okudunuz mu?  Üslubü'l-Kur'an Ne Demektir?

ümmül kitap ne demek, ümmül kitap nedir, ümmül kitab nedir

Bu kategoride yer alan Buhl Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ümmül Kitap ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.