Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Canlıların Yaratılışı ile İlgili Ayetler

Canlıların Yaratılışı ile İlgili Ayetler

Üstad
Canlıların Yaratılışı ile İlgili Ayetler

Yaratılışın Başlatılması : Bedee

10.4 … O, yaratılışı başlatır, sonra onu yeniler (= innehu yebdeul halka sümme yu’iyduhu), ki iman edip salih ameller işleyenlerin karşılıklarını insaf ile versin; kafirlere de kaynar sudan bir içki ve acı bir azab vardır. (10.4)

Okudunuz mu?  Rahman'ın Has Kulları kimlerdir??...

10.34 De ki: Sizin ortaklarınızdan yaratılışı başlatıp sonra onu yenileyecek var mı (= yebde’ul halka sümme yu’ıyduhu)? De ki, Allah yaratılışı başlatır, sonra onu yeniler (= kul-illahu yebdeul halka sümme yu’iyduhu); böyle olduğu halde nasıl çevriliyorsunuz?

[Ayetlerde geçen yuiyduhu kelimesi, ‘çevirmek’, ‘yenilemek’ manalarına gelen ‘avd fiilinden gelmektedir. Yukarıdaki iki ayette (10.4, 10.34) geçen yu’iyduhu kelimesi, ayetlerin geçtiği çerçevelere bakıldığında, insanların yeni bir yaratılışla tekrar diriltileceğine işaret etmektedir.]

Okudunuz mu?  Görüntülü ve Yavaş Okunan Ok Takipli Kuranı Kerim Hatim / Cüz Cüz İNDİR / Avi

27.64 Yahut yaratılışı kim başlatıyor, sonra da onu kim yeniliyor (= emmen yebdeul halka summe yu’iyduhu)? Sizi gökten ve yerden kim rızıklandırıyor? Allah ile beraber başka bir tanrı mı var? De ki, eğer doğru iseniz delilinizi getirin.

[Bu ayette (27.64) de, muhtemelen yeryüzündeki bitkilerin ve öteki canlıların belli süreler içinde yenilendiğine işaret edilmektedir.]

Okudunuz mu?  Kuranı Türkçe okumak sevap mıdır?

30.11 Allah, yaratmayı başlatır (= yebdeul halka) sonra onu yeniler (= sümme yuiyduhu), sonra da O’na döndürülürsünüz. (30.11)

30.27 Yaratılışı başlatan O’dur; sonra onu çevirir (= ve hüvellezi yebdeul halka sümme yuiyduhu); bu O’na kolaydır (= ve huve ehvenu aleyh)… (30.27)

Okudunuz mu?  Küllema dehale aleyha zekeriyyel mihrabe

29.19 Görmediler mi, Allah yaratmayı nasıl başlatıyor, sonra onu yeniliyor (= evelem yerav keyfe yübdiy-ullahu’l halka sümme yu’iyduhu); bu Allah’a göre kolaydır.

[Süleyman Ateş’in mealine göre, bu ayette (29.19) öldükten sonra dirilmeye işaret edildiği gibi, yaratmanın her tazelenmekte olduğuna, ölen canlıların yerine aralıksız olarak yenilerinin yaratıldığına işaret edilmektedir. Bize göre, evelem yerav (= görmediler mi) ifadesi ile bütün insanların gördükleri bir gerçeğe, bitkilerin ve öteki canlıların yenilenmesine işaret edilmektedir.]

Okudunuz mu?  18 cüz tam olarak kaçıncı sayfa ?

29.20 De ki: Yeryüzünde gezin, bakın, [Allah] yaratmaya nasıl başladı (= kul siyru fil ardi fenzuru keyfe bede’el halka); sonra Allah, son çıkışı inşa edecektir (= sümme Allahu yünşiun neş’etel ahirate); muhakkak ki Allah, her şeye gücü yetendir.

[Yukarıdaki altı ayette de (27.64, 10.4, 30.27, 30.11, 29.19, ve 29.20) Allah (c.c.) yaratılışı başlattığına dikkat çekerek yaratılışın bir süreç içersinde geliştirdiğine işaret ediyor. Bitkilerin ve canlıların bildiğimiz şekilde tohumlardan ve erkek-dişi hücrelerin birleşmesinden başlayan bir süreç içinde geliştiği herkesin bildiği bir şeydir. Son ayet ise (29.20) insanları, yaratılışın

Okudunuz mu?  Yedi Harf Ve Kıraat Meselesi

Cevap: Canlıların Yaratılışı ile İlgili Ayetler

MECİDİE
çok uzun zaman önce yazılan bu mübarek kitapta öyle bilgiler varki inanmayanlar bir okuyup anlamaya çalışsa imana gelirler tekolojinin sıfır olduğu bir zamanda böylesine engin ve doğru bilgiler barındıran bu kitabı yaratana şükürler olsun

Bu kategoride yer alan Kuranın türkçe meali başı açık okunur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Canlıların Yaratılışı ile İlgili Ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.