Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:23
sizden96
Abone

Kuran ve Sünnete göre gusül nasıl alınır?

Kuran ve Sünnete göre gusül nasıl alınır?

Türkiye
Sa Din Kardeslerim ben ilk banyo yapiyorum sonra niyett edip normal abdest aliyorum sonra sag sol omuz ve basini yikiyorum bu kabul olurmu olmazsa su anda cenabetmiyim ????????


Cevap: Kuran ve Sünnete göre gusül nasıl alınır?

Hoca
Kardeş guslün farz ve sünnetlerini öğrenmen lazım.

en az yerine getirmen gereken farzlardır.

Okudunuz mu?  Yatsıdan sonra kaza namazı kılan biri önce vitir mi kılmalı? yoksa önce kaza namazı mı?

Guslün farzları üçtür:
1 – Bir kere ağza dolu dolu su vermek,
2 – Bir kere burna sertçe su çekmek,
3 – Bir kere de bütün vücudu yıkayıp, temizlemek. Ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır

Guslün farzları ile birlikte sünnetlerde yerine getirilirse gusül güzel olmuş ve sevabı artmış olur.

Guslün başlıca sünnetleri şunlardır:

Okudunuz mu?  İmsak ezanı okunurken yiyip içmek

1 – Gusle besmele ile başlamak.
2 – Kalb ve dil ile gusle niyet etmek.
Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır. Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.
3 – Gusle, abdestte olduğu gibi misvak kullanarak, yani dişleri temizleyerek başlamak.
4 – Gerek "Besmele"yi, gerekse niyeti, gusle başlamadan önce yapmak.
5 – Gusülde evvelâ elleri, sonra avret yerlerini yıkamak. Bedende veya avret mahallinde meni veya benzeri bir pislik varsa, onları gidermek.
6 – Bundan sonra âdâb ve erkânına riayet ederek abdest almak. Eğer ayakları altında kullanılmış su birikiyorsa, abdestte ayakların yıkanması işini, guslün sonuna bırakmak gerekir.
7 – Abdest aldıktan sonra, evvelâ üç kere başa, sonra üç defa sağ omuza, sonra da üç defa sol omuza su dökünmek. Suyu her uzva ilk döküşte her yerini iyice ovalamalıdır. İmam-ı Mâlik ile Ebû Yûsuf`a göre, gusülde bedeni ovmak (delk) farzdır. Bir kimse ağzına ve burnuna su alıp temizledikten sonra, akar suya ve büyük bir havuza, yahut da denize bütün vücuduyla dalsa, gusletmiş olur. Bu halde iken bir de kımıldar, suyun içinde hareket ederse, gusüldeki sünnetlere de riayet etmiş ve sünnet üzere gusül abdesti almış demektir.

Okudunuz mu?  Namazımı kılmaya çalısıyorum fakat işyerinde böyle bir imkanım yoksa bunları toplayıp kaza yapabilirmiyim?

Cevap: Kuran ve Sünnete göre gusül nasıl alınır?

Türkiye
Saollasın kardes de bir sey soylesem zamanın varsa yazarmısın sn tam olarak nasıl alıosun sıralama nasıl ne duaları okuosun ben bu konuyu bı kere tam ogrensem çok ıı olcak sımdıden teşekkür edıorum kardesım 😀 -Bu Site Sizlerle Guzel-

Okudunuz mu?  Soru-Kabirde yatan yakınımıza dua edebilir miyiz ?

Cevap: Kuran ve Sünnete göre gusül nasıl alınır?

Şema
Farz ve Sünnetleriyle gusül tarifi

edeb yerleri yıkandıktan sonra, evvelâ, namaz abdesti gibi güzelce bir abdest alınır. Önce baştan, daha sonra ise sağ ve sol omuzlardan sıra ile üçer defa su dökülür. Her döküşte bedenin tamamı bir güzel ovalanır, mânevî kirlerin yanında maddî kirlerden de temizlenmeye çalışılır. Bu arada vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmamasına itina gösterilir. En sonunda da, kirli suların döküldüğü yere basan ayaklar, son olarak tekrar yıkanıp çıkılır. Guslün her iki halinde de, şart ve farz olanı ağız ve burun içi ile bedenin tamamında kuru yer kalmamasıdır. Bu yapıldıktan sonra, gusül yerine getirilmiş, mânevî ve maddî temizliğe kavuşulmuş olunur.

Okudunuz mu?  Yetim kime denir ? Öksüz kime denir?

Türkiye
Saol kardesim benim aldıgım gusül abdestı doğrumudur bır bakarmısın lütfen ilk banyo yapiyorum sonra besmele ile gusle niyet edip normal abdest alıyorum sonra sag omzumu sol omzumu 3 de fa yıkıyorum sonra kafamdan assagı 3 defa yıkıyorum ve cıkıyorum ??? ALLAH RIZASI için düzgün bilgiler verin içim sıkılıo gusullerden sonra dogrumu alıyorum die ??

Okudunuz mu?  Müslümanlığımın derecesini ve Allah katında yerimi öğrenmek istiyorum.

musab
Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır. Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.

bunu hep okurdumda farkını anlayamazdım.şimdi niyet etmeyen şafininde guslü olmaz hanbelininde.sıhhat şartı olunca fark ne oluyor farzdan


Şema
10 defa cevap yazsak yine aynı soruyu tekrar edip durur.

Okudunuz mu?  Kapanmak istiyorum nasıl giyinmeliyim

gusül abdestinin farz ve sünnete uygun alınışı, Gusül Abdestinin Sünnetleri

Bu kategoride yer alan Evde duvar kağıdı bulundurmak caiz midir İbadete engel midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuran ve Sünnete göre gusül nasıl alınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.