Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:50
missa
Abone

Meleklerin isimleri ve anlamları

Meleklerin isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum din kardeşlerim .

meleklerin isimleri ve anlamları nelerdir?

bana yardım edecek ALLAH kullarından binlerce kez razı olsun 🙁


Cevap: meleklerin isimleri ve anlamları

Fetva Meclisi
Kuran da adı geçen melek isimleri ve anlamları kısaca
Meleklerin temel görevleri nelerdir?

Meleklerin temel olarak görevleri Allah’a kulluk etmek; O neyi emrediyorsa, onu yerine getirmektir. Melekler görevleri açısından bir kaç gruba ayrılır. Melekler yerde, arşta veya semada bulunurlar. Yerde bulunanlara arzî, gökte bulunanlara semavî, arşta bulunanlara ise arşî denir.

Okudunuz mu?  Müstehcen film izlemek zina ile eş saylırmı aralarında ki fark nedeir bundan kurtulmak için ne yapılmalıdır?

Melekler yüklendikleri görevler itibariyle farklı isimlerle anılmışlardır. Bunlardan dördü, büyük melek olarak bilinmektedir: Cebrâîl, Mikâîl, İsrâfîl ve Azrail. Bilinen diğer melekler de şunlardır: Münker-Nekir (Öldümden sonra, kabirde sorguyla görevli melekler), Kirâmen Kâtibin (Hafaza/İnsanların amellerini yazmakla görevli melekler), Hamele-i Arş (Arşı taşıyan melekler), Hazin (Cennet ve cehennemde bekçilikle görevli melekler), Zebânî, Mâlik (Cehennemde görevli melekler), Rıdvân (Cennette görevli melekler), Mukarrabûn ve İlliyyûn (Allah’a çok yakın ve onun katında üstün mevkie sahip melekler).

Okudunuz mu?  Eşlerin karşılıklı hak ve sorumlulukları hakkıda dini hikaye

Dört büyük melek ve görevleri

Cebrâîl

Dört büyük melekten birinin ismi olup, peygamberlere vahiy getirmekle görevlidir. Kur’an’da bu meleğin ismi Cibrîl, Rûhu’l-Kudüs, Ruhu’l-Emîn, Ruh ve Resul şeklinde geçmektedir. Bütün peygamberlere vahyi getiren Cebrâil’dir. Kur’an’a göre o, karşı konulmayacak bir güce, üstün ve kesin bilgilere sahip, Allah nezdinde çok itibarı olan ve diğer meleklerin kendisine itaat ettiği şerefli bir elçidir. Yenilmez bir kuvvet ve Allah nezdinde büyük bir makam sahibi olduğu ifâde edilmiştir: O (Kur’an), şüphesiz değerli, güçlü ve arşın sahibi (Allah’ın) katında itibarlı bir elçinin (Cebrâil’in) getirdiği sözdür. (Tekvir, 81/19-20)

Mikail’in

Okudunuz mu?  Hızır as ın diğer adı veya gerçek adı nedir?

Dört büyük melekten biri olup, tabiat olaylarını düzenlemekle görevlendirmiştir. Kelime olarak, Allah’ın küçük ve sevgili kulu anlamına gelen Mikail Kur’an’ın bir yerinde Cebrail ile birlikte geçmektedir: Her kim, Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mikâîl’e düşman olursa bilsin ki Allah da inkar edenlerin düşmanıdır. (Bakara, 2/98)

Okudunuz mu?  Evini Terk Eden Kocayı Tekrar Eve Geri Döndürmek İçin Dualar

İsrafil

Allah’ın emri ile kıyamet kopacağı zaman sûra üflemekle görevlendirilen İsrafil, dört büyük melekten biridir. Bir hadiste İsrâfil, sahib-i karn (sûr’un sahibi, borunun sahibi) olarak isimlendirilmiştir (Tirmizî, Kıyamet, 8). İsrafil sûr’u iki defa üfleyecektir. Birinci defa üfürdüğünde göklerde ve yerde bulunan her şey yok olacaktır: Sûr’a üfürüleceği ve Allah’ın dilediği kimselerden başka, göklerdeki herkesin, yerdeki herkesin korkuya kapılacağı günü hatırla. Hepsi de boyunlarını bükerek O’na gelirler. (Neml 27/87); Sûr’a bir defa üfürülünce, yeryüzü ve dağlar kaldırılıp birbirine bir çarptırılınca, işte o gün olacak olmuş (kıyamet kopmuş)tur (Hakka, 69/13-15). İkinci defa üfürdüğünde, bütün insanlar tekrar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere sevk edileceklerdir: Sûr’a üfürülür. Bir de bakarsın kabirlerden çıkmış Rablerine doğru akın akın gitmektedirler. (Yasin, 36/51).

Okudunuz mu?  Peygamberimiz Hz.Haticeden sonra kiminle evlenmiştir?

Azrail

Dört büyük melekten birinin ismi olup, insanların canını olmakla görevlidir. Bu melek Kur’an ve sahih hadislerde, Azrâîl ismiyle değil, melekü’l-mevt (ölüm meleği) şeklinde geçmektedir. De ki: Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz. (Secde 32/11) Her insanın canını almakla görevli bir ölüm meleği vardır. Azrâîl bu meleklerin başıdır: Nihayet birinize ölüm geldiği vakit (görevli) elçilerimiz onun canını alır ve onlar görevlerinde kusur etmezler. (En’, 6/61, A’raf, 7/37).

Okudunuz mu?  Dostluk ve kardeşlik ile ilgili hadisi şerifler

DİĞER MELEKLER

Kirâmen Kâtibin

Her insanın sağında ve solunda bulunan iki meleğin adıdır. Sağdaki melek sevapları soldaki melek ise günahları tesbit etmekle görevlidir. Bunlara ayrıca Hafaza Melekleri de denir. Kıyamet gününde insanların lehinde veya aleyhinde şahitlikte yapacaklardır.

Münker ve Nekir Melekleri

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim'i bağırarak yüksek sesle okumak

Ölümden sonra kabirde sorgu ile görevli meleklerdir. Bunlar kabirde Rabbin kim? Peygamberin kim? Kitabın ne? Dinin ne? Kıblen neresi? Gibi sorular soracaklardır.
Hamale-i arş Melekleri : Arşı taşıyan meleklerdir.
Mukarrabun ve İlliyyun Melekleri: Allah’ı devamlı tesbih eden meleklerdir.


Cevap: meleklerin isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
çok tessekur ederim bütün cevaplari yazmisiniz Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Kainat nasıl yaratıldı ? güneş nasıl yaratıldı? ay nasıl yaratıldı? gezegenler nasıl yaratıldı?

Cevap: meleklerin isimleri ve anlamları

Kayıtsız Üye
Çok işime yaradı Allah Razı Olsun ödevimi bitirdim


Kayıtsız Üye
çok sagolun ödevimi bitirdim


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok işime yaradı


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim yarın sınavım vardı sayenizde Allah’ta izin verirse güzel bir not alabilirim

Okudunuz mu?  Şehvetle birine dokunmak abdesti bozar mı

Kayıtsız Üye
sınavıma yardımcı oldu Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
TeşGür EdeRim KArDEşiM beNiM ödeV yaPıyoM lazıMdı eYw


melek isimleri, meleklerin isimleri, cennetteki meleklerin isimleri

Bu kategoride yer alan İspiyon istihbarat Ajanlık başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Meleklerin isimleri ve anlamları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.