Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:58
missa3
Abone

Bast hali Nedir

Bast hali Nedir

Kayıtsız Üye
Yalvariyorum bana cevap verin, bilerek ve nefsime uyarak isledigim gunahlarim yuzunden oylesine kotu bir kabz halindeyim ki nerede ise intihar edecegim(tabi asla etmem de o seviyedeyim yalniz), dayanamayacak kadar kabz acisi cekiyorum, kalbim artik dayanamayacak seviyeye geldi.
Binlerce kez tovbe ettim, yalvariyorum yardim edin, dua edin, ne yapmam gerekir, caresi nedir bu bunalimin yalvariyorum soyleyin.

Okudunuz mu?  Maaş ve kiralık evin zekatı

Cevap: Bast hali Nedir

Muhammed
Kabz-bast halleri ne demektir kısaca anlamı çaresi

Kabz, el ile tutma, bast ise açma ve yayma anlamına gelir. Kavram olarak bast, ruhen tutukluluk, içine kapanma, bir şey düşünmeye ve söylemeye isteksizlik demektir. Bast ise ümitle dolma, ruhen genişlik ve coşkunluk, anlama ve kavramada açılma halidir.

insanın geçirdiği her sıkıntılı anlar isyan etmediği sürece sevap olarak ona geri döner.Sabretmek gerekiyor Rabbimiz bizleri çeşitli hallerle belalarla sınıyor Allah kimseye kaldıramayacağı yük-bela vermez.Sabrettiğimiz müddetçe cennetteki mekanlarımızda dahada güzelleşir.İnsana bela geldikçe cennetteki mertebesi yükselir.
Onun için bela geldiğinde cennette verilecek mekanları düşünüp teselli olmamız gerekiyor bu insana huzur verir.
selametle.

Okudunuz mu?  Aybike mi yoksa aybüke mi

Üstad, Kastamonu Lahikasının başında şöyle der:Çünki emn ü ye’sin vartasına düşmemek hikmetiyle havf u reca müvazenesinde, sabır ve şükürde bulunmak için kabz-bast haletleri, celal ve cemal tecellisinden intibah ehline gelmesi; ehl-i hakikatça medar-ı terakki bir düstur-u meşhurdur. (Kastamonu Lahikası: 8 )

Yani insan zaman zaman ruhen daralır veya ferahlık duyar. Kabz hali celalî, bast hali ise cemalî bir tecellidir. Bunlar gece ve gündüz gibi birbirini takip eder durur. Bu iki hal insanın manevi yükselişinde iki kanat gibidir.

Kabz ve bast halleri insanı korku ve ümit arasında dengede tutan bir durumdur. Kişi kabz halinde tövbe ve istiğfar ile Allah’a yönelir, manen terakki eder. Bast halinde ise şükrederek derecesini artırır. İnsan, devamlı kabz halinde yaşasa bütün bütün ümidini kaybedebilir. Sürekli bast hali yaşayan kimsede ise akibetini garanti görme hastalığı ortaya çıkabilir.

Bu kategoride yer alan Haram ve Helal İle İlgili Sorular ve Cevaplar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bast hali Nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.