Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Kuran sürelerine verilen çeşitli isimler

Kuran sürelerine verilen çeşitli isimler

@hmet
SURELERE VERİLEN ÇEŞİTLİ İSİMLER
Kur’ân sûreleri, ihtiva ettikleri âyet sayısı bakımından bir tasnife tâbi tutulmuştur. Buna göre

Ayet sayısı yüzden fazla olanlara Tıval (es-seb’ut-Tıval:Bakara (286), Ali İmran (200), Nisa (176), En’am (165), A’raf (206), Şu’arâ (227), Sâffât (182)), Ayetleri yüz dolayında olanlara yahut biraz geçenlere "Miûn" , sayı bakımından âyetleri yüzün altında bulunanlara "Mesânî", âyetleri kısa ve besmeleli fasılaları çok olan sûrelere de "Mufassal" denilmiştir.

Okudunuz mu?  Hatm-i tehlil nasıl okunur

Bir başka ayrım da namazda okunuşu açısından yapılmıştır. Uzun sûreler, Tıvâl-i Mufassal olarak anılır. Hucurât sûresi ile Bürûc sûresi arasındaki sûreler (Sabah ve Öğle namazlarında) bu grupta yer alır. Orta uzunluktaki sûrelere de Evsât-i Mufassal denir. Bürûc sûresi ile Beyyine sûresi arasındaki sûreler (İkindi ve Yatsı namazlarında) bu grupta yer alır. Kısa sûreler ise, Kısâr-ı Mufassal diye anılır. Bunlar Beyyine sûresinden Nâs sûresine kadar olan sûrelerdir (Akşam namazında).

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri

Cevap: Kuran sürelerine verilen çeşitli isimler

HADİE
surelere verilen isimlerin anlamları ;maide -sofra suresi
nisa -kadın suresi
enfal- ganimet suresi
tevbe -tövbe suresi
rad-gök gürültüsü süresi
kehf-mağara suresi gibi


Ùzun surelere ne denır, kisa surelere ne ad verilir, ayet bakimindan en uzun sure

Bu kategoride yer alan Vezkur isme rabbike bukreten ve esîla hangi ayet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuran sürelerine verilen çeşitli isimler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.