Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:11

Eşimi kinaye bir söz sonucu boşadım bain talak olduysa iddet süresinde tekrar boşama olabilir mi?

Eşimi kinaye bir söz sonucu boşadım bain talak olduysa iddet süresinde tekrar boşama olabilir mi?

dogussemih
Selamın aleykum ,

Değerli hocalarımız ve konuya ehil ve bilgili olan kardeşlerimize bir sorum olacak inşAllah.

Ben eşim ile hanefi fıkhına göre evlendim.Kendisi hakkında bir yanlış anlaşılma yaşadım ve kendisine "ben göreceğimi gördüm" dedim.Bunu malesefki boşama niyeti ve kastıyla söyledim.Bu durumda bir bain-talak ile nikahımız düşmüş oluyor ve eşim iddet süresine girmiş oluyor diye biliyorum.Bain talakta nikah ortadan kalktığından dolayı eşim iddet beklesede ben onun eşi olmadığım için daha sonra talak verme gibi bir şansım olmadığını düşünüyordum.Daha doğrusu söylediğim sözün talak olarak geçerlilik içereceğini düşünmüyordum.Ama bazı kaynaklarda hanefi mezhebine göre eşin iddet süresi içindeyken bain talak bile olsa üst üste boşama sözlerinin geçerli olacağını okudum.Ben kendisiyle aradaki nikahımız tamamen kalktığı için artık hiç bir sözümün geçerlilik içermeyeceğini düşünüyordum.

Okudunuz mu?  Müzik dinlemek caiz midir?

Kendisiyle iddet süresi içinde telefonla görüşmelerimiz oldu evden çıkmak durumundaydı çalıştığından dolayı.Ben kendisine telefon açıp artık kendisiyle ileriye dönük bir şey düşünmediğimi ,tekrar birlikte olmak istemediğimi ,ve bittiğini söyledim.Ancak ben bu sözleri söylerken arada bir nikah olmadığını ve nikahın ortadan tamamen kalktığını düşünerek ,boşanmış kadının tekrar boşanamayacağını düşünerek bunun bilinciyle söyledim.Bu sözlerimde aradaki kalan talak bağlarını koparmak gibi bir niyetim yoktu.Sadece tekrar bir araya gelip nikah kıymak istemediğimi ve artık görüşmemize gerek olmadığını söylemek istedim.Bu sözlerim açık söz kabul edilir mi ve bain talaktan sonra iddet beklerken tekrar talak verilebilir mi ? İslamiyet bilmeden yapılan yanlışlıklara esneklikle yaklaşmaz mı acaba bu konuda ? Tehdit altındaki kişi hanefi mezhebine göre eşini boşasa bu boşama geçerli iken şafide geçerli olmuyor.Kişi şafiyi taklit edebiliyor.Bu sözleri bende diğer mezhepleri taklit ederek sözledim desem bu işi düzeltebilirmiyim ? Allah razı olsun defalarca.

Okudunuz mu?  Adetliyken kaş bıyık alınır mı?

Cevap: Eşimi kinaye bir söz sonucu boşadım bain talak olduysa iddet süresinde tekrar boşama olabilir

Fetva Meclisi
Değerli kardeşimiz bizim sizlere tavsiyemiz size en yakın mütülüğe gidip sorunuzu yüz yüze sormanızı tavsiye ediyoruz. İnşaAllah sizlere bu konu hakkında yardımcı olacaklardır. kalınız selametle….


Cevap: Eşimi kinaye bir söz sonucu boşadım bain talak olduysa iddet süresinde tekrar boşama olabilir

mum
kinayeli sözlerle veya şiddet ifade eden lafızlarla yapılan boşama da Hanefîlere göre bâin talâk kabul edilmiştir.
Bâin talâk ile meydana gelen ayrılığa beynûnet denmiştir.
Bir veya iki bâin talak ile meydana gelen ayrılık beynûnet-i suğrâ (küçük ayrılık) olup, bu durumda eşler yeni bir nikâhla tekrar evlenebilirler.

Daha geniş bilgi için tıkla: forumduasi.com/a-b/5791-bain-talak-nedir-islamda-bain-talak-kavrami.html

Okudunuz mu?  Kredi kart puanları kullanmak caiz mi?

Cevap: Eşimi kinaye bir söz sonucu boşadım bain talak olduysa iddet süresinde tekrar boşama olabilir

dogussemih
Cevaplarınız için teşekkür ederim değerli kardeşlerim.

Konunun en çok kafama takılan kısmı kinayeli bir söz söylendikten sonra bain talak olur ise eşimin iddeti çıkmadan tekrar talak içeren bir konuşma geçse aramızda bu konuşmadan dolayı tekrar talak vuku bulur mu ? Ben nikah ortadan kalkacağı için eşim bana yabancı olur sadece bu durum rici talakta olur diye düşünüyorum.Bu konu çok kafamı kurcalıyor gerçekten .Allah razı olsun herkezden tüm yardım edenlerden

Okudunuz mu?  Fetvayı kimler verir? fetva neye denir?

Ahmet
kinayeli söz ile talak kastedilmemişse talak sayılmaz.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm

Ben geçmişte esime kizgin halde olsun lafın nereye varacagini bilmeden yani talak in var olduğunu bilmeden sadece 3 kere boş ol demekle bir dini nikahhin bittiği ni biliyordum
ki o sözden de çok korkarım sakinim herzaman .

Bir kelime var dünya ahiret bacimsin söylediğim i hatırladım bir konuşma halinde fazlasını hatirlayamiorum.
talak diye bir şey olduğunu öğrenince çok bişman oldum
yada sinirim bir anda hoplayinca sıktır git dedim affiniza signarak söylüyorum .
Bazen kavga ile içimde kalan nefret ve kin sonucu düşüncelerim oldu bosanalim gittsin diye.
uzun süre olduğu için herşeyi hatirlamiyom bir birine katistiriorum herhalde . ama dedim ya herzaman kendime beynimde yer etmisimdir o boş ol kelimesini kulanmicagama dahir çok korkarım hiç de kulanmadim kulanmam da .
Bu sözler geçerli oldunu bilseydim kulanmazdim .

Okudunuz mu?  Top Oynamanın Hazret-i Hüseyin Efendimiz?le Alâkası Var mı?

Şimdi nefsim midir bilmiorum ben o zamanı düşündükçe nefsim bana oyun oynuyor yaptın diye ama değil
dediğim gibi bilsem kulanmazdim o kelimeleri.

Şimdiden Allah razı olsun !!!


arifselim
Aleykum selam. Dünya ve ahiret bacımsın sözünü boşama niyeti ile söylemedikçe nikah gitmiş olmaz. İçinden geçirdiğin düşüncelerle de boşanmış olmazsın. Diğer çirkin kelimeler ise her açıdan günahtır ama talak vermek manasında değildir. Eğer ki üstü kapalı kelimelerde boşama kası varsa o zaman her defasında bir talak gitmiş olur.

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan Müslümanların gusül abdesti almaları gerekir mi?

Kayıtsız Üye
İslama göre evlilikte nasıl şahit gerekiyorsa boşanmak içinde şahit gereklidir. Öyle Filmlerdeki gibi boş ol demeyle falanla fişmanla boşanma gerçekleşmez nikah düşmez. Boşanmak İçin Talak’ın Şahitler huzurunda verilmesi ve açıkça verilmesi şarttır. Aksi Takdirde boşanma gerçekleşmiş olmaz.

Örneğin : Hatun ben seni bu şahitlerin huzurunda boşuyorum. Demesi Gerekir ki boşanma gerçekleşsin.


Kayıtsız Üye
Aynı sorun bende de var fakat ben defol git diye bir söz söyledim çok sinirliydim ne halin varsa gör gibi kelimeler söyledim bunları söylerken boşama niyetin varmıydı diye sorsan evet diyemem ama kendisini terkedercesine söyledim. Burada kinaye lafızla talak vaki olsa bile bundan sonda Yen’i bir nikah olmadan söylenen diğer kinaye lafızların hükmü nedir

Okudunuz mu?  Balkonda köpek beslemek günah mı?

arifselim
Dini nikahın bitirilmesi için şahit gerekmez. Bu konuda bir ihtilafta yoktur. Bunu söyleyen delilini getirsin. Öyle laflarla insanların kafalarını karıştıranlar Allah’a hesap vereceklerdir.

Eğer ki eşine bu sözleri söylerken talak verme niyetin yoksa hiç bir şey gerekmez talak sayılmaz.


Kayıtsız Üye
Eğer ki üstü kapalı kelimelerde boşama kastı varsa o zaman her defasında bir talak gitmiş olur.

Kinaye sözler her defasında talak olurmu bu konu kafama takıldı. Bain lafız bain lafıza bağlanır mı? Arada nikahta kalmıyor beynunet oluşuyor.


arifselim
Üstü kapalı sözler boşama kastıyla eğer söylenirse her defasında bir talak gider. Talak, boşama asla hafife alınacak bir konu değildir. Ciddi bir şekilde bilgi edinmeli ve hafife alınmamalıdır.

Okudunuz mu?  Evde resim asmak günah mı ?

Kayıtsız Üye
Münteka adlı kitapta ve araştırdığım bazı kaynaklarda edindiğim bilgi şu.

1. Sarih lafız sarih lafıza bağlanır
2. Bain lafız sarih lafıza bağlanır
3. Sarih lafız bain lafıza bağlanır
4. BAİN lafız BAİN lafıza BAĞLANMAZ yazıyor ( ancak şartlı bir bain talak verilirse bağlanır diyor)

Bu konu aslında çok önemli. Bu hüküm Hanefiler’de böyle ancak Cumhura göre bain lafızdan sonraki hiçbir lafız bağlanmaz diyor.


Kayıtsız Üye
Birde bu kinaye sözdeki niyetin ölçüsü nedir. Yani yukarıda bahsedilen dünya ahiret bacımsın sözünü iki türkü ele alalım
1. Dünya ahiret bacımsın derken (söylerken niyette artık ben bunu boşadım dünya ahiret bacım oldu niyeti)

Okudunuz mu?  Ölünün gözü açık gidince ne anlama geliyor?

2. Dünya ahiret bacımsın derken (kızdım sinirlendim Bi daha da karım gözlüyle bakmayacağım sinirini bu sözle çıkarma niyeti) talak vermek akılda değil ama ipler kopuyor

Şimdi hangisi boşama olmaz hocam. Bu niyet aynı boş ol lafzını söyler gibi niyet edilirse mi talak oluyor. Allah razı olsun


Kayıtsiz uye
Kişi Kinaye sözlerle boşama olacagini bilmese ve kinaye sozleri içinden boşanmayi gecirerek soylese ancak bu sozlerle boşama olmadigi zannetse.Yani boş ol demedigim surece nasıl olsa bosamis olmuyorum diye düşunse kısinin durumu ne olur.


mum
Kinaye sözlerle amacı boşamak ise boşama geçerlidir, kelime anlamını bilmemek mazeret değil

Okudunuz mu?  Mülakatlarda torpil

Omer Faruk
İbni Teymiye’ye göre ki kendisi Hanbeli’dir, 3 talak bir anda verilemez, her talak verilirken kadının adetten temiz olması ve 2 şahit bulunması gerekir. Müslümanların ve ailelerin selameti için bu görüş daha uygundur.


kinayeli talak, talak sozleri, kinayeli sözle boşamada bain talakta hangi mezhep geçerli olur demiş

Bu kategoride yer alan Diş teli gusle mani midir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşimi kinaye bir söz sonucu boşadım bain talak olduysa iddet süresinde tekrar boşama olabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.