Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:10
kandil
Yönetici

Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi

Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi

caferi
Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Bilgi Kısa

Cenâb-ı Hakk (c.c.) biz mü’minler için rahmeti, feyiz ve bereketi bol olan günler ve aylar halketmiştir. Nasıl ki haftanın günleri arasında Cuma günü faziletli bir gün ise, üç aylar olarak bilinen Receb, Şaban ve Ramazan ayları da fazileti büyük, feyiz ve bereketi bol, mübarek aylardır. Zira Receb ayı girince;Peygamberimiz (s.a.v.): Allahım! Receb ve Şaban’ı bize mübarek kıl! Bizi Ramazan’a ulaştır! diye dua ederlerdi.

Okudunuz mu?  Zilkade Ayı ve Önemi

Bu ayların Müslümanlarca değerli addedilmesinin sebeplerinden birisi de Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu aylar hakkında verdiği haberlerdir. Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz; Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır. buyurmuştur.

Üç aylara kutsiyet kazandıran diğer bir önemli özellik beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içerisinde olmasıdır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regâib kandilidir. İslâm âlimleri, Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu gecede Yüce Allah’ın manevi ikramlarına eriştiğini, bu sebeple şükür ve hacet için namaz kıldığını bildirmektedirler. Yine Receb ayının yirmi yedinci gecesi İslâm dünyasında Miraç kandili olarak kutlanır. Beş vakit namaz bu gecede farz kılınmış, bu gece nâzil olan Bakara sûresinin son âyetleri ile Müslümanların sıkıntılarının sona ereceği ve ümmet-i Muhammed’e Allah’a ortak koşmadıkları, tevhidden ayrılmadıkları takdirde Cennet’e girecekleri müjdelenmiştir. Ayrıca İsrâ suresinin bir bölümünde İslâmî emir ve yasakları özet olarak içeren âyetler de bu gecede indirilmiştir.

Okudunuz mu?  Yusuf Hamedâni Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

Cevap: Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi

Darusselam
ÜÇ AYLAR: RECEB, ŞABAN, RAMAZAN…

Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi
Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, "Receb Allah Teâlâ’nın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır." "Receb ayının, diğer aylar üzerine fazileti, Kur’ân-ı Kerîm’in diğer sözlere olan üstünlüğü gibidir. Şaban ayının diğer aylara nispetle fazileti, benim, diğer peygamberlere olan üstünlüğüm gibidir, Ramazan’ın diğer aylara göre fazileti ise, Allâh Teâlâ’nın, mahlûkâtı üzerine yüceliği gibidir." buyurmuştur. Oruç, Recep ve Şaban’da nafile, Ramazan’da farz olarak bu aylarda yapılacak ibadetlerin ağırlık merkezini teşkil etmektedir.

Okudunuz mu?  İmam Eşari (Hayatı ve eserleri)

Receb Ayı: Rasûlüllâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Receb ayına kavuşunca şöyle duâda bulunurdu: "Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa’bân ve belliğnâ Ramazân: Yâ Rabbi! Receb ve Şabanı bize mübarek eyle, bizi Ramazan’a kavuştur."

Sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz, bu ayda oruç tutmamızı, fakir fukaranın dertleriyle diğer zamanlardan daha fazla ilgilenmemizi, hayırlar yapmamızı tavsiye etmiş, böyle yapıldığında büyük ecre nâil olunacağını müjdelemiştir.

Okudunuz mu?  Geceleyin elinizdeki uyuşma ile mi uyanıyorsunuz?

Regaib Gecesi: Bu ayın ilk Cuma gecesi, mübarek Regâib gecesidir (23/04/2015). Bazı âlimlerin açıklamalarına göre, Peygamber Efendimiz bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır. Bu gece, duâların kabul edildiği müjdelenen sayılı gecelerdendir.

Mirac Gecesi: Receb ayının 27. gecesi de (15 Mayıs 2015 Cuma) mübarek Mirac gecesidir. İsrâ ve Mirac hâdisesinin vukû bulduğu bu gecede 12 rekat nafile namaz kılınması müstahsen (güzel, iyi, hayırlı) kabul edilmiştir. Her rekatında, Fatiha ile bir sûre okuyarak, 2 rekatta bir selam vermeli, namaz tamamlandıktan sonra, 100 defa "Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber" demeli, sonra 100 defa "Estağfirullâh, el-Azîm", sonra yine 100 defa "Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed" diyerek, Peygamber Efendimiz’e salât ü selâm okumalıdır. Gündüzünde de oruçlu bulunmaya gayret etmeli.

Okudunuz mu?  İslamda Sağlık - İslamda Sağlık ve Hastalık

2015 Yılında Ramazan ayı perşembe günü başlıyor ve yine perşembe günü bitiyor. Kadir gecesi ise 13 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor.

Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, Recep Allah"ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümetimin ayıdır" (Buhârî) buyurmuşlardır.
Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şâban aylarında oruç tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, Allah"ım, bize Recep ve Şaban"ı mübarek kıl ve bizi Ramazan"a ulaştır" (Keşfu"l Hafa) diye dua etmiştir.
Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanısıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Müslümanları oruç tutmaya teşvik etmiştir.
Üç Aylar 2015 bu yıl 20 Nisan Pazartesi günü başlıyor. 3 Ayların Başlangıcı; Kamerî takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları gelenekte üç aylar" diye adlandırılır.
Peygamber Efendimiz (S.a.v) bu aylarda daha çok ibadet etmiş ve bizlere, bu aylarda ibadetlerimizi artırmamızı ve günahlardan kaçınmamızı tavsiye etmiştir. Müslümanların tutmakla yükümlü oldukları farz olan orucun Ramazan ayının tamamı oluşu, Recep ve Şaban aylarında, Peygamberimizin zaman zaman oruç tutması bu aylarda yapılması gereken ibadetlerin başında oruç tutulması gerektiğini ifade etmektedir.


Yorum: Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi

Efdal
3 aylar nedir/nelerdir kısaca

Cevap: Allahın kutsal saydığı hicri aylardır: recep şaba ve ramazan aylarından oluşur.

——————————————-

Okudunuz mu?  Üç Aylar - Recep, Şaban ve Ramazan

üç aylar hakkında kısa bilgi

Üç aylar, Receb, şâban ve ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir.
Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi’rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Ancak hadis âlimleri receb ve şâban aylarının fazileti hakkında kaynaklarda mevcut rivayetlerin çoğunun uydurma, önemli bir kısmının zayıf olduğunu ifade etmektedir. Resûl-i Ekrem’in receb ayı girdiğinde, Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır! şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Müsned, I, 259; Ebû Nuaym, VI, 269) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah’a isnat edilen, Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).

———————————-

Okudunuz mu?  Kutlu doğum haftası ile ilgili Şiir

3 aylar nedir, üç aylar nedir, üç aylar hakkında bilgi

Bu kategoride yer alan Üç Aylar Nelerdir, Üç Ayların Adları İsimleri Nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üç Aylar Ne Demektir, Üç Aylar Nedir, Üç Aylar Hakkında Kısaca Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.