Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:54
missa4
Abone

Miraca inanmayan dinden çıkar mı

Miraca inanmayan dinden çıkar mı

Kayıtsız Üye
Miraca inanmayan kafir olur mu


Cevap: Miraca inanmayan dinden çıkar mı

Darusselam
Miraca inanmayan dinden çıkar mı

Miraç ile isra birbirleriyle ilgili oldukları için kısaca her ikisini açıklamak icab eder. İsra lügatta; "gece vaktinde yürütmek" anlamını ifade eder. Istılahta ise Peygamberi gece vaktinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürmektir. İsra hadisesi, Kur’an-ı Kerim’in nassı ile sabit olduğundan onu inkar etmek küfürdür.

Okudunuz mu?  Erkek eşine güzel görünmek zorunda mı

Miraç ise; lügatta merdiven gibi, yükseğe çıkmak için vasıta olan şeydir. Istılahta ise Peygamber’in Mescid-i Aksa’d an semalara vealem-i ulviye çıkmasıdır. Miraç olayı Peygamber’in hadisiyle sabit olmuştur. Ancak hakkında varid olan hadisler mütevatir değil, meşhur ve ahad olduklarından onu -Miraçı- inkar eden kimse kafir değildir, bidatçıdır. Ulemanın çoğu, Necm süresinin miraça delaletinin kat’i değil, zanni olduğunu söyler.
İsra ile miraç ruh ile mi, yoksa ruh ve cesedle mi olmuştur? Bu hususta ihtilaf vardır. Ehli sünnet ve-l cemaatın kahir ekseriyetine göre İsra ile miraç ruh ve cesedle olmuştur.

Okudunuz mu?  Aleykümselam nasıl yazılır

Ruh ve cesedle oluşları tuhaf görünse de, uzak görmemek lazımdır. Bütün mucizeler böyle değiller mi? Yani harikulade ve tuhaf şeylerdir. Ayrıca yer ve gökleri yaratan Allah’ın kudretine nisbet edildiği zaman miraç hadisesi küçük bir olaydır. Peygamberlik davası, bundan daha garip görünen bir temele dayanır. Çünkü Peygamber (sav) bütün dünyaya şöyle ilan ediyordu: "Ben Allah’ın Resulüyüm, Cebrail benimle Allah arasında bir vasıtadır. Bana vahy getirir. Bu hayattan sonra ah i ret hayatı vardır. Ahiret hayatını kurtarabilmek için bana tabi olmak icab eder. Bana tabi olmayan kimse mutlaka ziyandadır, ahiret aleminde Cennet ve Cehennem vardır. Bana inananlar Cennet’e, inanmayanlar Cehenneme gideceklerdir."

Okudunuz mu?  İstemeden günah işlemek

Bu söz ve iddialar bir şahsın Mekke’den Mescid-i Aksa’ya, Mescid-i Aksa’dan da göklere kadar gittim demesinden daha büyüktür.
Hz. Aişe, Mu’aviye, Enes, İkrime ve Hasan el-Basrı’nin bir rivayetine göre Hz. Peygamber’in isra ile miraçı ruhani yani rüyayı sadıka ile olmuştur. Bizim inancımız, Ehli Sünnet ve’l-Cemaat’in kahir ekseriyetinin (çoğunluğunun) inancı gibidir.

Okudunuz mu?  Hacda neden beyaz giyilir

Bir meselede icma veya icmaya yakın büyük çoğunluğun kararı olursa onu kabullenmek lazımdır. Ayrıca bu olay rüyada vaki olsaydı inanmayan kimselerin tepkisine vesile olup da onların mürted olmalarına sebep olmazdı. Bununla beraber isra ile miraç hadisesinin rüyada vaki olduğuna inanan kimse için, "kafir" veya "müptedi"dir diyemeyiz. Hülasa Ehli Sünnet ve’l-Cemaat’in görüşüne göre isra ile mırac ruhen ve ceseden vaki olmuştur. Peygamber (sav) beşer gücüyle bunu yapmamıştır. Uzaydaki milyarlarca yıldızları yaratıp gezdiren Allah Teala yapmıştır ve kendisi için gayet kolaydır. İsra hadisesini inkar eden kimse kafir, miracı inkar eden de ehli bid’attır.

Okudunuz mu?  İbadetlerin bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir

Yorum: Miraca inanmayan dinden çıkar mı

mum
Kısaca isra olayına inanmayan kâfir, miraca inanmayan ise kâfir olmasa da bid’atçıdır


Yorum: Miraca inanmayan dinden çıkar mı

Kayıtsız Üye
Herkese hayırlı kandiller. Bir keresinde namaza başlamadan önce aklımdan namaz müminin miracidir hadis-i aklımdan geçti Allah affetsin nasıl olur diye aklıma geldi. Ettahyata oturunca ne okuyacağımı unuttum. Allah unutturdu ders verdi. Bilen manasını bilir zaten tahiyatin. Tövbe ettim

Okudunuz mu?  Anneme el kaldırdım

Acizanekul
İsra olayı ile mirac aynı şey değil midir


Kayıtsız Üye
Bunun vesvesemi kendinizinmi düşündüğünüzu bilmeniz lazım belkide o anlık sarsıntıyla unutmuş olabilirsiniz kendim bir vesvese takıntısı olan biriydim yavaş yavaş kurtuluyorum İnşAllah Allah c.c yardımcımız Olsun Rabbim Kafir şeytanın şerrinden korusun İnşAllah Tahiyyatı unutmaya bağlamak doğru olmayabilir durduk yerde gelip bir anda kalbiniz kuruyorsa ben bunu ne ara düsündüm ne ara oldu diyorsanız bu vesvese olabilir

Okudunuz mu?  Ve celle senaük niçin sadece cenaze namazında okunur cenazeyle alakası nedir?

imam
Acizane kul
Baştaki konuyu okumadın sanırım
Miraç ayrı isra ayrı şeylerdir


miraca inanmamak

Bu kategoride yer alan Sahur yemeği yedikten sonra imsak vaktinin geçtiğini öğrenmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Miraca inanmayan dinden çıkar mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.