Anasayfa
6 Haziran 2023, 15:08
sizden4
Abone

Ettehiyyatü okumadan önce besmele çekilir mi?

Ettehiyyatü okumadan önce besmele çekilir mi?

Researcher
Selamun aleyküm…

Arkadaşlar namaz kılarken son oturuşta ettehiyyatü okurkan eüzü besleme mi çekmek lazım yoksa direk besmele çekip okumak mı lazım veya besmele çekmeden ettehiyyatü okumak mı gerekir ?


Cevap: Ettehiyyatü okumadan önce besmele çekilir mi?

musab
Hayır çekilmez

Teşehhüde başlarken ne euzu besmele,ne de normal besmele çekilir.

Sana bazı sorular soracağım.Genel bir araştırma yaptığım için;

1.)Bu zamana kadar namazlarını nasıl kıldın?Tahiyyata direk mi başladın yoksa euzu/besmele çekerek mi başladın?

2.)Besmele çekerek başladıysan neden böyle yaptın?Birisinden mi duydun,bir yerde mi okudun,yoksa besmele çeksem nolcak sanki diyerek mi çektin.


Cevap: Ettehiyyatü okumadan önce besmele çekilir mi?

Researcher
ben Ettehiyyatü okurken besmele çekiyorum ve kimseye sormadım neden kabul olmaz mıdır namaz

Okudunuz mu?  Sarımsı su gusle engel mi

Cevap: Ettehiyyatü okumadan önce besmele çekilir mi?

musab
Hiçbir kitapta tahiyyata başlarken besmele çekilir demez ki hangisine inanacağımıza şaşırdık diyorsun.Sorun şu ki;elimizin altında internet vs.var bilgiye ulaşmak çok kolay ama önemsemiyoruz.

Diğer meseleleri önemsiyoruzda,günde beş defa yaptığımız bir ibadetin ilmihal bilgisini neden önemsemiyoruz?


mina
peki bende bir soru sorayim;internete baktim ama bazi yerlerde evet bazi yerlerde hayir deniyor,namazlarda fatihadan sonra amin diyebilirmiyiz?


musab
Evet fatihadan sonra amin demek sünnettir.


mina
birde;ikindi ve yatsi namazlarının ilk sünnetindeki ilk oturusta ettehiyatu ve salli barik okuyup kalktiktan sonra suphanekeden sonra okuyacagimiz fatihadan önce besmele cekmelimiyiz?

Okudunuz mu?  Yemin nasıl bozulur

musab
Subhaneke ve fatiha arasında euzu besmele çekmek sünnettir.


Kayıtsız Üye
sayın musab
Benım yaşım 42 hayatımın bazı dönemlerinde kısa aralıklar ile nazam kıldım bıraktım sonra yeniden başladım sonra yine bıraktım şimdi 3 aydır rabbim nasip etti yeniden kılmaya başladım.
Ben de bir kaç ay oncesine kadar tahiyyatta başlarken besmele cekiyordum sonra namaz ile alakalı başka bir şeyler araştırırken tahiyatta besmele cekilmesine gerek olmadığını öğrendim ama cekilirsede günaha girersin diye bir şey ne okudum ne de duydum .
Sizin yukarıda arkaşa bu konu ile alakalı vermiş olduğunuz cevabı ben namaza yeni başlamış biri olarak okuyunca gecmişte tahiyattan önce cekmiş olduğum besmeleden dolayı sanki bir günah işlemiş gibi hissettim.
Bakın size bir anımı anlatayım daha o zamanlar 18-20 yaşların da idim bir abim beni uzun ısrarları neticesinde eyüp sultana sabah namazına götürdü camiye girdik ve ön taraflara yakın bir yerde oturduk ezanı bekliyoruz aradan 5-10 dak gecmeşdikii yaşlıca bir amca yanıma gelerek civarımda üç beş kişinin duyabileceği şekilde bana o üzerindeki kazak ile namaz kılınmaz dedi ben de şaşırmış ve utanmış bir şekilde ne amca nesi varki kazağın dedim o da bana kazağımın arkasındaki kartal resmini göstererek bu resimden dolayı olmaz dedi ya bu kazağı değiştir yada kazağı cıkar ters giy dedi düşüne biliyormusunuz yaşım 18 civarı hayatımda ilk defa eyüp sultana sabah namazına gelmişim ve bir amca gelmiş beni o kadar insanın icerisinde utandırmış ve tabii gencliğin vermiş olduğu asilik ve cehaletle birlikte namazı kılmadan camiden cıktım gittim… Bana sorarsanız asıl sorum şuki çok çabuk yargılayıp infaz ediyoruz karşımızdakine savunma hakkı vermiyoruz evet bu güne kadar önemsememiştim bu güne kadar araştırmamıştım evet interneti kitapları çeşitli bilgi edinme kaynaklarını boş işler için kullanmıştım ama canım kardeşim bunları benim / bizim yüzümüze böyle çarbarcasına vurmayın.Zaten ben/biz bu güne kadar yaptığımız kötü şerlerden vede yapamadığımız iyi şeylerden den dolayı rabbimizden utanıyoruz af diliyoruz birde siz cıkıp bizi bizim yapamadığımız kulluk ile gecmişimiz ile yargılayıp utandırmayın ne olur..

Okudunuz mu?  Cenabet olduktan sonra idrar yapamamak?

Kayıtsız Üye
Çook çook hoş bir cevap arkadaşım biz hataları ayıpları başkalarına hissettirmeden kapatalım yada yardımcı olalım ki şu kalpler bir yumuşasın


Kayıtsız Üye
Ağzına sağlık. Bende elhamdulillah namazımı kılıyorum ama bazı şeyleri bilmediğimin farkındayım. Misal,Şimdi yeni öğrendim ettehiyatü den önce besmele çekilmemelidir diye veya fatiha dan sonrada. Rabbim sizlerden razı olsun.

Okudunuz mu?  Oyunda Auto click yapmak günah mıdır?

tamer
Süphane ve tahıyattan önce besmele çekkilmez,hatta imamama uyuldugu zamanda besmele çekilmez fatihadan önce…


Kayıtsız Üye
Sayın Musab, sizin gibi soru soran hesap sorar gibi bir öğretmenim olmasını istemezdim. Yorum değil bilgi istemiş , sanane sevabı günahı sana mı gelcek, al işte internetten bilgi arıyor, o kişiyi sadece Allah sırgular, sana ne. Sevap işliycem derken …

Okudunuz mu?  Ramazanda tüm şeytanlar bağlımıdır?

Kayıtsız Üye
şimdi daha iyi anladım şûkran kesiran


Kayıtsız Üye
Size çok teşekkür ediyorum. Bütün yazdıklarnızada yürekten katılıyorum. Özendirici ve sevdirici olmak lazım, itici uzaklaştırıcı, kırıcı değil, hele buna ilim sahibi ve halkın kendisini ideol olarak gördüğü kişilerin daha çok dikkat etmesi lâzımdır. Musab ismi ile soruya cevap veren kişinin üslubunu hiç beğenmediğimi ifade etmek isterim. Soruyu soran kardeşimizin bu güne kadar öğrenme şansı olmamış olabilir, keşke bu sert ifadelerle cevap gerçeğine hiç cevap vermese bundan daha makbul olurdu düşüncesindeyim. Saygılarımla

Okudunuz mu?  Dizi indirmek izlemek caiz mi?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben bunları biliyorum fakat bilmeyen arkadaşlar çok yılda 52 hafta var cuma hutbelerinde bu meseleler 52 haftanın 4 ünde anlatılsa herkes faydalanır. Benim çocukluğumda (50 yıl önce) bu konular anlatılırdı.


Kayıtsız Üye
sa soruyu soran arkadaşa cvp veren hadis öğrencisi kardeşimizin içinde de bir kötülük olduğunu sanmıyorum sorusundaki amaç bilmeden yapılan ibadet ilavelerinin günahı olmaz ama sonuna daha çok eklersem daha çok savab alırım düşüncesi peygamber efendimiz ( s.a.v ) efendimizin ibadetinin yolunu terk edip eksikmiş gibi göstermek olur biz onun ve rabbimizin ona gönderdiği kitabımızdaki şekilde ibadet etmeliyiz ne eksik ne fazla farz olanlar için.. diğer zikir ve nafile ibadetlerimiz ayrıca sevab almamız için kafi, zaten ama soruyu cvplarken ilmi bilip anlamış biri olarak daha usturuplu anlayışlı yargısız cvp vermesi daha güzel olurdu tabiki rabbim niyetlerimizdeki hayır davranışlar yolunda cümlemize hidayet nasip etsin inşALLAH !

Okudunuz mu?  Namaz kılmayana neden idam cezası var

Kayıtsız Üye
Tehiyyat miraç ta Allah cc. Ve Peygamber efendimiz arasında geçen dua dır ,
Allah c.c şöyle diyor — ettehiyatü Lillahi vessalavatü vettayyibetü esselemu aleyke eyyuhennebiyü,
Hz.Muhammed s.a.v — ve rahmetullahi ve bereketuhu esselemun aleyne ve ale ibedihissalihin ,
Cebrail a.s — Eşhedü ellailahe illAllah ve eşhedü en ne Muhammed’un abduhu be rasülühü….

Okudunuz mu?  Erkeklere laf atmak günah mı

Kayıtsız Üye
Sonuna kadar katılıyorum abicim size.çok kötü bir şey yapmış gibi yüzüne yüzüne vurarak söylemiş.


Kayıtsız Üye
Arkadaşım sen kalbini ferah tut yanlış yaptığın biley yok bundan sonra öğrendin o şekilde yaparsın. Önceki namazlarının da sevabını Allahın izni ile aldın inşAllah. O sana cevap vererek soru soran daha doğrusu hesap sorar gibi soru soran arkadaşa da söyleyeceğim tek şey önce kalbini temizlemesidir zira yazdıklarından içinin fesat olduğundan başka bişey anlaşılmıyor. İnsanlar senin gibiler yüzünden namazdan uzaklaşıyor. Bu adamları ciddiye almayın namazınızı kılın yanlışda olsa kılın zamanla doğrusunu öğrendikçe düzeltirsiniz. Namaz kıldıktan sonraki içinizdeki huzura paha biçilemez. Selametle kalın…

Okudunuz mu?  Kertenkele ile ilgili hadisler

namazda tahiyyat okurken besmele çekilir mi, namazda ettehiyyatüden önce besmele, ettehiyyatü neden besmele cekilmez

Bu kategoride yer alan Acaba Allah Beni Sevmiyor mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ettehiyyatü okumadan önce besmele çekilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.