Anasayfa
14 Kasım 2022, 2:48
sizden8
Abone

Saf tutmak ne demek

Saf tutmak ne demek

sehervakti
Saf tutmak ile ilgili Sualim

Cuma da saf tuttuğum arkadaşla aramda siz diyin yeni doğmuş bir bebek boyu kadar ben diyeyim 1 buçuk ayak kadar felan boşluk vardı namazım olmuş mudur?Şu yüzden sordum bunda tek saf tutmuş sayılırmıyız diye.
Allah razı olsun


Cevap: Saf tutmak ne demek

Şii
Cübbeli Ahmet Hoca’dan dinlediğim bilgilere göre bir yerde 40 kişi birden namaz kılıyorsa aralarında bir kaç kişi hata yapsa da, düzgün kılan bir kişinin hürmetine hepsinin namazı geçerli olur.


Cevap: Saf tutmak ne demek

sehervakti
Abi sorumun cevabını tam alamadım ben burada anladığım şudur ki bu durumda namaz olmamış oluyor fakat başkasının hatrına olmuş oluyor doğrumudur?

Okudunuz mu?  Hırsızlık yaptığımı söylemeden helallik alsam olur mu

Cevap: Saf tutmak ne demek

Şii
Safta boşluk olması namazı bozar diye bir şey hiç duymadım. Sadece Peygamber Efendimiz ashabını safta boşluk bırakınca "aralarınızda şeytanların dolaştığını görüyorum" diye uyarmış. Fakat o kılınan namazı tekrar ettirmemiş demek ki bu durum namazın kabulüne mani değil. Sizin bahsettiğiniz durum cemaat namazına kusur eklese de 40 ve daha fazlası cemaatle namaz kıldığınızdan ötürü namazınız olur. Namazın sevabını alırsınız.

Okudunuz mu?  Çarşı-pazara çıkarken yapılacak dua arapça türkçe anlamı

Cübbeli Ahmet Hoca’nın verdiği örnek aslında şu tarz bir şey misal bir müslüman tek başına namaz kılıyor ama bazı hatalarından ötürü diyelim namazı kabul olmuyor. Hızlı kılıyor, ya da dünyayı çok düşünüyor gibi. İşte bu kişi cemaatle kılsa o namazı diğerlerinin hatırına Allah senin de namazını kabul ettim diyor ona. Bu manada bir kutsi hadis vardı da söylemini unuttum.


musab
O kadar boşluk olursa tek başına saf tutmuş olmaman lazım.Bu konuda ben kitaplarda bir şey görmedim.Yani ölçü olarak.

Ama sana şunu söyleyeyim.Tek başına safın arkasında namaz kılsan,yanına kimse gelmese Hanefi,Maliki ve Şafi Mezheplerine göre namazın sahihtir.

Okudunuz mu?  Müslüman olmayıpta cennete girecek insan varmı

Hanbeli Mezhebi safta tek başına namaza duranın, namazının sahih olmayacağını söyler.


musab
Şii;tek başına safın gerisinde namaz kılanın namazının olmayacağını söyleyen hadisler var.Mesela;Peygamber birgün safın gerisinde tek başına namaz kılan birisini gördü ve namazı tekrar kılmasını emretti.Bu tarz birkaç hadis daha var.

Hanbeli Mezhebi işte bu hadislere dayanarak safın gerisinde tek başına namaz kılanın namazının sahih olmayacağını söylüyor.

Cübbeli Hocamızı dinlemen güzel.Ama Şii’ler hakkında neler dediğini benden iyi biliyorsundur

Bu arada aynı anda yazmayı nasıl başarmışız:)

Okudunuz mu?  Cennet ve Cehennemle ilgili Kitap Önerisi

Şii
🙂 Doğrudur o konu. Ancak arkadaşın sorduğu tek başına saf tutmak değil yanında bir kişi varken arasında boşluk olması durumu.

Ahmet Mahmut Ünlü Hocamız ise Ehl-i Sünnet bir alim. 12 İmamın derslerini/ sohbetlerini de yapan da ilk sünni alim. Bence Şiilerle Cübbeli Ahmet Hoca birbirine yakın olmalı sırf bu yüzden. Ortada 2 türlü hadis varken(aynı konuda) dileyen dilediği tarafa inanır. Ben mezheplerle ilgili çok okudum/tartıştım ama işin içinden çıkamadım. Şu anki inancıma en uygun sıfat Şii olduğu için onu seçtim. Ama Ehl-i Sünnet te haktır Şiilikte haktır. Batıl olan kişinin kesin delil olmayan konuda dinen böyledir demesi. Sünniyim deyip nasıl itikadını bozanlar varsa şiiyim deyip te itikadını bozanlar vardır.

Okudunuz mu?  İstiharede ağzına kelebek girmesi

musab
Safta tek başına namaza durmak namazı bozar diye bir şey duymadım dediğin için hadisi yazdım.

Evet Cübbeli Hocamız çok değerli bir alimdir.Ehli beyt için ayrı ders yapmıştı diye hatırlıyorum.Hani Şiiler sadece biz ehli beyti anıyoruz,seviyoruz demesinler diye.

İşte bu yüzden hadis ilmi var.Ama yinede bir taraf x hadisini alırken,bir taraf y hadisini delil alıyor.Ortada hadis varsa zaten sorun yok.Ama Şiilerin birçok görüşü hadise dayanmaz.Sünni Mezheplerle Şiiler arasında çok büyük farklılıklar var.

Okudunuz mu?  Namazda Sağa Sola Nasıl Selam Verilir

Bu arada bence sen Şii felan değilsin.Sadece kafan karışık.

Şuan ki inancıma uygun derken,mesela Şiilerin hangi görüşü sana uygun.Sünnilerde tersi olan


sehervakti
Yani sonuç olarak boşluk olsada namazım sahihtir he? olmuştur yani


musab
< Yani sonuç olarak boşluk olsada namazım sahihtir he? olmuştur yani >
Cevap verdiğimiz halde aynı soruyu sorup durduğunun farkında mısın?


sehervakti
yine yakaladın abi 🙂 tamam

Namazda saf tutma durumu

SORU: Hocam, daha önce camide bir sabah namazı esnasında cemaate geciken bir kişi saf dolu olduğu için, saftan adam çekerek namaza dahil oldu. Bu konuda tam bir bilgim olmadığı için araştırdım ve gördüm ki ihtilaflı bir durum ve bana olursa saftan çıkmamaya karar verdim. Daha sonraki bir zamanda akşam namazı esnasında benimde başıma geldi. Gelen kişi önce yanımdakinin omzuna vurmaya başladı tık tık tık sesi ile beraber namazda huşuyu kaybetmeye başladım, yanımdaki müezzindi ve saftan çıkmadı, sonra benim omzuma tıklamaya başladı, doğrusu şu ki ilk dokunuşundan sonra huşuyu tamamen kaybettim, imam ne okudu onu bile hatırlamıyorum çıkmalı mıyım çıkmamalı mıyım diye düşünürken, saftan çıkmadım adamda vazgeçti zaten. Araştırmada gördüğümde şu ki hep saftan adam çekme üzerine görüşler var ama çekilen adamın halinden pek bahseden olmamış. Sizin bu konudaki düşüncenizi veya bize aktarabileceğiniz bir bilgiyi merak ediyorum. Saygılar sunarım Allah(c.c.) ilminizi artırsın.

Okudunuz mu?  Bidat ehli birine nasıl davranmalı?

CEVAP: Namazda saf konusu oldukça yoğun bir şekilde üzerinde durulan bir konudur. Bir saf dolduktan sonra arkada tek kişilik saf yapmama, öndeki saftan bir kişiyi geri çekme kuralı fıkıh kitaplarında bulunan bir kuraldır. Bunu yapan kişinin yaptığı doğru bir iştir. Ancak namaz bilgimizin neredeyse farzlarla sınırlı hâle düştüğü bir zamanda yaşıyoruz. Benim kanaatim, bu kuralın uygulanmamasının daha doğru olacağıdır. Sizin de yaşadığınız gibi namaza, pamuk ipliği ile bağlı duruyoruz. Elbette bunu esefle tekit ederek beyan ediyorum. Allah Teala dini ili alakalı ilmimizi derinleştirmeyi hepimize müyesser kılsın. Dualar edin.
nureddin yıldız hoca

Okudunuz mu?  Yemin Ettim ama Dayanamıyorum....

musab
Cevap verdiğimiz şeyleri merak etme unutmayız biz.Senin sorunla o cevabın alakası yok.O cevap,arkada tek başına saf tutanlar ile ilgili.


sehervakti
Allah razı olsun


musab
< Allah razı olsun >
14: Konulara cevap olarak teşekkür ederim, sağol, Eline sağlık gibi mesaj yazmak yasaktır. (basit sözler)

Okudunuz mu?  41 yasin ve 4444 salavati tefriciye duaları

Eğer yorum yapacaksak mesaj yazalım,yoksa teşekkür et butonunu kullanalım.Böylelikle forumda mesaj kirliliği olmaz.


sehervakti
ben bilerek yapıyorum profilime girdiğimde cevap verip mesajlarını gördüklerim ayırt olsun diye,hemde fenamı oluyor dua ediyorum

Bu kategoride yer alan Normal banyo gusül olur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Saf tutmak ne demek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.