Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:16
Namazlar
Yönetici

Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?

Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?

musab
Hayye ales salah ve hayye alel felah derken la havle vela kuvvete illa billah dememizin hikmeti ne olabilir?

Hikmeti şu olabilir;Peygamberimiz zamanında hepimizin de bildiği gibi saat yoktu.Yani sahabe efendilerimiz bizler gibi dakika hesabı yapıp tam zamanında camiye gidemiyorlardı.Tarlayla bahçeyle,ticaretle uğraşan sahabeler ezan sesini duyduğu zaman camiye gidiyorlardı.İşleri olmayan,işleri sadece dini ilim tahsil etmek olan suffa mektebi talebeleri ise zaten hep camidelerdi.

Okudunuz mu?  Resim bulunan odada namaz kılmak

Ezan sesini duyan sahabeler abdestli değillerse abdest almaya başlıyorlardı,abdestliler ise yola çıkıyordu.Müezzin hayye ales salah derken yola koyulan kişinin ,güç ve kuvvet yalnız Allahın dilemesiyledir demesi çok yerinde bir zikirdir.Bu zikirle;Allahım bana güç ve kuvvet veremezsen ben değil camiye ,bir adım dahi atamam,bana güç verde camiye gideyim demek istiyoruz.

Okudunuz mu?  Akşam Namazı nasıl kılınır ? (Hanefi)

Hayye ales salah derken bu zikri dememizin ikinci bir hikmeti olarak ben şunu düşünüyorum;

Yağmurlu,çamurlu,şiddetli soğuk günlerde müezzin hayye ales salah yerine namazlarınızı evde kılın derdi.

Şöyle örnekle açıklayayım;

Herhangi bir sahabi efendimiz evinde oturuyor olsun.Vakit yatsı vakti ve gökten boşalırcasına bir yağmur yağıyor.Bu sahabi biliyorki,bu tarz havalarda genelde müezzin namaza çağırmaz, evlerinizde kılın der.(O zamanki altyapıyı bugünki gibi düşünmeyin.Her yer çamur oluyordu yağmur yağdığında.) Ama müezzin çağırırsa camiye -cemaate gitmeden de rahat edemez.Bu sebeple abdestini vakit girmeden önce almış ve ezanın başlamasını bekliyor.Ezan başlıyor ve müezzinin camiye mi çağıracağı yoksa evlerinizde mi kılın diyeceği belli olacak hayye ales salah kısmı geliyor.Ve müezzin eşhedu ennne Muhammeden rasulullah kısmını söyledikten sonra hayye ales salah diyor.Bu sahabi efendimiz anlıyorki,camide cemaatle namaz kılacak.Bu sebepler müezzin hayye ales salah kısmını dediği anda camiye gitmek için dışarı çıkıyor.Güç ve kuvvet yalnız ALLAHtandır diyor.Bana güç ver camiye gidebiliyim diyor.

Okudunuz mu?  Vitir Namazında Tekbir

Bu konuda tek hadis Hz.Ömerin rivayet ettiği hadistir.Peygamberimiz bu hadisi buyururken belkide,yukarıda bahsettiğim gibi havanın kötü olduğu bir zamanda cemaatle namaz kıldıktan sonra söylemiştir.Çünkü dediğim gibi sahabi efendilerimiz kötü havalarda camide bazen toplanılmayacağını,müezzinin komutuna göre hareket edileceğini biliyordu.

Hava normalken kılınan namazdan sonra söylemişse,birinci söylediğim hikmet olabilir.Yani saat yoktu ,işe dalan kişide ancak müezzinin sesini duyduğunda anlıyordu namaz vaktinin girdiğini.Müezzin hayye ales salah dediğinde,camiye gitmeye hazırlanan kişinin güç ve kuvvet Allahın dilemesiyledir demesi çok yerinde zikirdir.Niye ezanın baştaki lafızlarında bu zikir söylenmiyorda,hayye ales salah denildiğinde söyleniyor diyenlere şunu diyebilirim.Ezanın asıl namaza çağırması hayye ales salah lafzı ile olur.Baştaki lafızlar Allahı zikir,Allaha iman,peygambere imandan bahseder.

Okudunuz mu?  Namaz nasıl kılınır? Hadisler

Bir şeyler yazmaya çalıştım ama karışık ve kapalı oldu sanırım.Ama zaten yazma işi de ayrı bir yetenek gerektiriyor.Bende de öyle bir yetenek yok.Anlayan anlar,anlamayana da yapacak bir şey yok.Anlayanlar anladım desin,anlamayanlar da belirtsin


Cevap: Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?

Kayıtsız Üye
Diyenet yüksek kurulu makamını saygıyla selamlarım saygı deger hocalarım ahir zaman mevzunda tablete giriyosunuz hemen karşınızDA BEduz zaman saidi nursi şöyle demişdi böyle demişdi fetvayı onlar veriyor diyanetin fetva kurulu onlarmı iki kelimenin başında saidi nursi şunu söyledi bunu söyledi DİL uzatmak haddim deyil ALLAHA EMANET OLUN

Okudunuz mu?  Namazı Sevmek Ve Sevdirmek..

Yorum: Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir?

Kayıtsız Üye
Teşekkürler kardeşim . Gayet de güzel bir yazı olmuş . Ellerine sağlık . Beceremiyorum deme çok da iyi beceriyor yazmayı . .


ezan okunurken la havle vela kuvvete, salah ne demek, la havle

Bu kategoride yer alan Secdede Ayakların Yerden Kaldırılmasıyla Namaz Bozulur Mu Hakkında başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ezan Okunurken Neden La Havle Vela Kuvvete İlla Billah Denir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.