Anasayfa
26 Mayıs 2022, 19:15
Namaz
Abone

Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek

Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek

Üye
Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırımda kurumuş leke gördüm.Dışkı lekesiydi ama kurumuştu.Hemen hemen el ayası kadar büyüklükteydi.Namazımı tekrar mı kılmalıyım ?

2-Mesela iç çamaşırımın ön kısmında idrar lekesi oluyor.Sıvı olarak.Arka kısmında ise kurumuş dışkı lekesi oluyor.Ben bunların toplamını mı esas alacagım onu anlatabilir misiniz ?


Cevap: Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek

Darusselam
Namaza mani olan necasetin ölçüsü nedir?

Namaz kılarken elbiselerin temiz olması takvaya en uygun olanıdır. Ancak yemek sıçraması veya necis olmayan bir şeyin elbiseye değmesi namaza mani değildir. Bu elbise ile namaz kılınabilir. Vesveseye düşmeye gerek yoktur.
Eğer elbiseye necaset bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise bununlada namaz kılınabilir.
Şeriatın temiz saymadığı, necis (pis) kabul ettiği şeylerin fıkıh kitablannda iki kısma ayrılarak incelendiği görülür:

Okudunuz mu?  Kadınlar nasıl Namaz kılar resimli anlatım

1 — Ağır Necaset (Necaset-i Galîza),

2 — Hafif Necaset (Necaset-i Hafife)

Bu ayırım, pisliğin az veya çok oluşuna göre değil, namazın sıhhatına mâni olup olmayan miktarına göre yapılmaktadır.

Yoksa pislik, ister galiz olsun, ister hafif, eşyayı kirletmekte birbirine eşittir. Meselâ, bunlar az miktarlardaki bir suyun içine düşseler, o suyu derhal necis (pis) ederler. Artık o sudan abdest almak caiz olmaz.

Okudunuz mu?  Ahtapot Karides yengeç istiridye midye yemek haram mı

Hafif Necâsetin Namaza Mâni Sayılan Miktarı Ne Kadardır?

Hafif necâsetlerde ölçü, pisliğin, bulaştığı elbisenin veya uzvun dörtte birisini kaplamasıdır. Miktar dörtte birden az olursa namaza mâni olmaz. Çok olursa, namazın sıhhatine mânidir. Yıkamak farz olur.
Ancak, ibâdete mâni olmayacak miktarda da olsa, galiz ve hafif her türlü necâsetten temizlenmek takvâya uygun bir davranış olur. Peygamber Efendimiz, "temizlik îmandandır" buyururken, temizliğe dikkat edenlerin kuvvetli bir îmana sahip olduklarına işaret etmiştir.
Bu bakımdan ister necâsetin galiz kısmından, isterse de hafif cinsinden olsun, kirlenen yerleri imkânımızın müsaadesi nisbetinde temizlemeye çalışır, her ne kadar namaza mâni olmayacak miktarda olsa da, yine tertemiz bir beden ve elbise ile ibadet etmeyi isteriz. Kaldı ki, namaza mâni olmayacak miktardaki pisliği temizlemenin vâcib olduğu da bâzı kitablarımızda kayıtlıdır.

Okudunuz mu?  Namazın önemi hakkında hadisler

Galiz Necasetten Namazın Sıhhatine Mâni Olan Miktar Ne Kadardır?

Bu pisliğin, kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine mâni olan miktar değişir. Şöyle ki: Galiz necaset tabir edilen ağır pislik, kuru bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine mâni olur.
Eğer yaş bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır.
Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünseyok edilmesi sünnettir.

Okudunuz mu?  İkindi namazı neden akşam ezanına kadar kılınır?

Yorum: Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek

Kayıtsız Üye
namaz kıldıktan sonra iç çamaşırımda katı dışkı bulaşığı gördüm.namazı tekrar kılayım mı?


Yorum: Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek

arifselim
Eğer bu necaset namazdan sonra olduğundan emin değil isen namazını yeniden kılman gerekir. Ancak namazdan sonra olmuşsa o zaman tekrar etmeye gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Adet Bitti Diye Namaz Kılmak

Kayıtsız Üye
Kiloduna katı necaset bulastiktan sonra bilmeden 1saat sonra abdest aliyorum fakat necasetin farkinda olmadan namaz kılıyorum namaz kabul olurmu


arifselim
Namaz kılarken üzerinizde bir dirhem yani 3 gr katı necis varsa namaz sahih olmaz. Eğer bu miktarda bir necaset ile namaz kılmışsan o namazı kaza etmen gerekir.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebine göre Namazın farzları, Sünnetleri ve adabları nelerdir?

Misafir
Ilginc nasıl camasiriniz on tarafinda idrar arka tarafinda kati dışkı.nasil taharet oluyosunuzki bunlar camasirinizda kaliyor.85 yasinda falanmisiniz.insan namaz kilmasa bile boylemi temizlenir boylemi dolaşilir.sasirdim bu bu soruyi sorana dogrusu.


Kayıtsız Üye
Hasta olabilir bagsur olabilir 85 yasinda demissin ilk önce anla dinle kınamak yerine

Okudunuz mu?  Banyoda namaz kılınabilir mi? Nerelerde namaz kılınmaz?

Kayıtsız Üye
Aynı şey bı defa benim başıma da geldi, ne kadar önyargılı bir insansınız yazık yaa, insanlık hâli herşey olabilir, siz çok temizsiniz yani masaAllah 😖


Kayıtsız Üye
Bende herhalde bağasur dan dolayı ister istemez iç çamaşırımda dışkı oluyor ne kadar dikkat etsem çıkarıp temiz olanı giysem de yine oluyor acaba yaptığım ibadete engel olurmu kıldığım namaz kabul olurmu

Okudunuz mu?  Namazda yaşadığım garip bir olay

mum
İbadete engel olmaz demek yanlış olur ama iç çamaşırını namaz vakti değiştirdiğinizde o anda namaz kılncaya kaadar oluşacak kirlilik namaza engel olmaz çünkü mazeret sahibisiniz.


Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm benim sorum namaz kıldıktan veya Kuran okuduktan sonra tuvalette dübürümde necaset olduğunu fark ettim çamaşıra felan bulaşmamıştı ama ibadetim kabul olur mu.

Okudunuz mu?  Namazda gıdıklanma hissi ve gülmek neyden olur?

arifselim
Aleykum selam. Eğer abdestten sonra bu necaset çıkmış ise abdest geçerli olmaz yani bozulur ve o farzları kaza etmek gerekir. Ama necaset abdest alınmadan önce çıkmış ve sonra abdest alınmış ise, abdest geçerli olur.

Ancak bir avuç içi miktarından daha fazla bulaşan necaset namaza engel olur ve yine o namazı kaza etmek gerekir.


iç çamaşırı kirli iken namaz kılınır mı, iç çamaşırında leke varken namaz kılınır mı, namazdan sonra necaset görmek

Bu kategoride yer alan Ben çalıştım için namaz kılamıyorum sadece akşamları farzlarını kılsam olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında kurumuş leke görmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.