Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:30
missa2
Abone

Oruç kelimesinin sözlük anlamı nedir

Oruç kelimesinin sözlük anlamı nedir

Kayıtsız Üye
Oruç kavramının sözlük anlamı nedir?
Oruç terimi ne demektir


Cevap: Oruç kelimesinin sözlük anlamı nedir

mum
Oruç teriminin sözlük anlamı
Sözlükte oruç nedir

ORUÇ Kısaca Anlamı

İslâm’ın beş şartından biridir.

Oruç kelimesi, sözlükte bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir.
Savm ve sıyâm ile türevleri Kur’ân-ı Kerîm’de on üç yerde, hadislerde ise çok sayıda geçmektedir (M. F. Abdülbâkī, el-MuǾcem, śvm md.; Wensinck, el-MuǾcem, śvm md.).
Terim olarak oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer’an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder.
Serahsî’nin belirli kimselerin belirli zamanda belirli fiillerden belirli bir amaçla uzak durması şeklindeki tanımı bu ibadetin kimler açısından sahih sayıldığını belirtmeyi hedeflemektedir (el-Mebsûŧ, III, 54).
Süresi içinde kişinin kendini oruç yasaklarına karşı tutmasına imsâk denir, bu kelime oruca başlama, orucun başlangıç anı mânasında da kullanılır.
Vakti gelince orucu usulüne göre açmaya, yani orucu sonlandırmaya iftâr adı verilir.
DİYANET İSLAM ANSİKLOPEDİSİ

Okudunuz mu?  İmam Zehebi Kimdir ?

oruç sözlük anlamı, oruc anlamı nedir kısaca

Bu kategoride yer alan Peygamber efendimizin sünnetleri nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Oruç kelimesinin sözlük anlamı nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.