Anasayfa
20 Nisan 2023, 18:04
Oruc
Yönetici

13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir

13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir

Kayıtsız Üye
öncelikle selamun aleyküm hocam benim 13 yaşındaki oğlum gece niyetlendiği orucu öğle ezanı okunduğunda bozdu bunun için kefaret gerekirmi


Cevap: 13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir

Darusselam
Şafii mezhebine göre bilerek yeyip içmek orucu bozar, ama bunun için keffaret gerekmez. Ancak böyle bilerek yeyip içen kimsenin, günün kalan kısmını oruçlu geçirmesi ve ayrıca bir gün kaza etmesi gerekir.

hanefi mezhebinde hem kefaret hemde kaza geretirir


Cevap: 13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir

musab
< Şafii mezhebine göre bilerek yeyip içmek orucu bozar, ama bunun için keffaret gerekmez. Ancak böyle bilerek yeyip içen kimsenin, günün kalan kısmını oruçlu geçirmesi ve ayrıca bir gün kaza etmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Kurban ve Ramazan bayramı ile ilgili şiirler

hanefi mezhebinde hem kefaret hemde kaza geretirir >
Yaşı belirterek sormasının sebebi ergenliğe girip girmeme olayından dolayıdır.Eğer oğlunuz ergenliğe girmişse Hanefiye göre kefaret gerekir.Ama ergenliğe girmediyse kefaret gerekmez.


Cevap: 13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir

Kayıtsız Üye
sabah sahura kalktım ezan okunduğunda niyet eddim öğlen hoca oruç geçersiz dedi ben bozdum kefaret ödicekmiyiz

Okudunuz mu?  Oruçluyken Listerine (ağız suyu) kullanmak

Şema
< bozdum kefaret ödicekmiyiz >
hayır kefareti yoktur ama oruç imsakla başlar, ezan ile değil


Kayıtsız Üye
Efendim ben bir günahı uzun süre işledim. Sonra yemin ederim ki bu günahı tekrar işlemeyeceğim dedim. Ama yine işledim. 15 ten küçüğüm bu günahı ana babama da söyleyemiyom. 3 gün ard arda oruç tutacam deyince okulun var diyorlar. Hocam bir el atın bu sefer gerçekten pişman oldum. Bir daha yapmicam inşAllah ama bilmiyorum hep kafama takiliyor. Derslerim de var bana bir yardım edin lütfen.

Okudunuz mu?  Sabah niyet ettim orucum kabul olur mu? Sahur niyet yerine geçer mi?

arifselim
İlk önce para olarak kefaretini çıkarmalısın eğer gücün yetmiyorsa oruç tutulur. Bu durumda ailen izin vermiyorsa ilk fırsatta bu orucu tutmalısın.


Kayıtsız Üye
Oğlum 14 yaşında başından beri orucu tutuyor ama bugün karnı ağrıdığı için orucu bozar sa 61 düşer mi


arifselim
Eğer ciddi bir hastalık meydana gelirse yani hafif ufak tefek bir şey değilse ona sadece bir gün kaza gerekir. Hastalık, hastalanmak geçerli bir mazerettir ve kefaret gerektirmez. Geçmiş olsun.


Memon
– Merhaba oğlum 12 yaşında ergenlik çağına girdi oruç tutmaya karar verdi niyet de etti okula gitti eve gelirken camide dayanamayıp su içmiş kefalet ödenir mi

Okudunuz mu?  Ramazan bayramı ile ilgili atasözleri

– s.a hocam ben 13 yaşındayım ve daha buluğ cağına ermedim ama oruç tutuyorum bugün niyetlendim yine oruç tutmaya fakat karnım ağrımaya başladı aslında aşırı çokta acıkmamıştım ama acayip bir ağrı vardı karnında bende dayanamayıp bozdum 61 gun düşer mi


capscroll
Buluğ çağına girilmediği sürece kefaret gerekmez, girdikten sonra geçerli bir mazeret olmadan bozulursa mutlaka kefaret gerekir.


mum
< 12 yaşında ergenlik çağına girdi
kefalet ödenir mi >

Çocuğun bünyesi zayıf ise sadece ilerde kaza gerekir.

Okudunuz mu?  Oruçlu İken Göze Merhem Sürmek Veya Damla Damlatmak Caiz Midir?

Kayıtsız Üye
Selam hocam bir şey sormak istiyorum sizlere ben tam hatırlamıyorum ya 15 ya da 13 yaşımda ike orucumu bozdum ama şimdi 22 yaşımdayım ve borçlarımı ödemek istiyorum ama o yaşlarda bozulan oruç 61 gün olarak ki tutulur yoksa bunun bir günahı cezası yok mu ? Teşekkür ederim


Şem’a
Eski oruç borcunuzu güne gün kaza edin yeter Allah kabul etsin.
İmam şafiye göre üzerinden bir sene geçen oruç kazaları için ayrıca bir fitre miktarı sadaka gerekir. (2018 yılı sadaka miktarı 20 tl dir.)

Okudunuz mu?  Uykuda ihtilam (cünüb) olmak orucu bozar mı?Şafii ve Hanefiye göre

Kayıtsız Üye
Hocam ben 12 13 yaşlarında susuzluğa dayanamayıp orucumu bozdum ama 61 gün tutacağımı bilmiyordum o bilinçte değildim ergenliğe girmiştim diye hatırlıyorum kasten yada keyfi bir şey yapmadım acaba kefaret tutmam gerekiyor mu


arifselim
Bilerek ve mazeretsiz orucu bozmak kefaret gerektirir. Elbette ergenliğe girilmiş olması gerekir. Ayrıca kişiye farz olan bir bilgiyi bilmek de farzdır ve bilmemek geçerli bir mazeret değildir ve kabul edilmez.


Kayıtsız Üye
Ben 13 yaşında oruç tutmak istemiştim. Annem niyet etme deneme yap dedi ama ben akşam niyet ettim sahurda da biraz yiyip yattım sabah çok zorlandım orucumu tutamadım. Annem ve babam bana yemek yiyebileceğimi söylediler . Onlara niyet ettiğimi söylesem de bir şey olmaz dediler bende yemeğimi yedim ama aylardır içime oturdu keşke yemeseydim diyorum . Bunun karşılığında ne yapmam gerekiyor 61 gün oruç tutmalımıyım?
Bu arada 13 yaşındayken ergenlik belirtileri yok denecek kadar azdı hatta ergenliğe girdiğimi bile bilemiyordum

Okudunuz mu?  Boğazda Kalan Yemek Tanesini Yutmak Orucu Bozar mı?

Ensar
Allahtan af ve mağfiret dilemen senin için yeterli olacaktır. 13 yaşında büyük ihtimalle ergenliğe girmemiş bulunmaktasın söylemiş olduklarına göre de henüz ergen olmamış sın. Herhangi bir kefaret gerekmez Allahtan bağışlanma dile.


Kayıtsız Üye
10 yaşındaki çocuk niyetliyken orucunu bozarsa ne olur?

Okudunuz mu?  Oruca istemeden niyet etmek

ACİLSERVİS
Tutabileceğini görüyorsanız bırakın tutsun. Orucunu bozmasını desteklemeyin. Tutamayacak durumdaysa orucunu bozabilir. Ergenliğe girmediği için herhangi bir yaptırım yoktur.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben bugün oruç tutmak için sahura kalktım sonra uyandığımda mide bulantısı vardı yaşım 13 yasındayım kusarsam orucum bozulur mu?


Ensar
Merhaba sevgili kardeşim, bilerek olmadıktan sonra ne kadar kusarsanız da orucunuza herhangi bir zarar gelmez, içiniz rahat olsun. Eğer bilerek kusmuş olursanız, oruç bozulur ergen olmuşsanız orucu kaza etmeniz gerkir.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre cünüp olarak oruç tutmak

Münise küçük
Selamün aleyküm hocam benim 15 yasında oğlum var böbrek rahatsızlığı da geçirdi ama dokuz yaşından buyana oruçlarını eksiksiz tutuyordu bugün rahatsızlandı orucunu bozmak zorunda kaldı şimdi üzülüyor 61 gün tutacağım diye birde günah işledim diyor susuzluğa dayanamadığı için bozdu şimdi ne yapmamız gerekiyor hocam kefaret mi verelim yoksa kaza mı yapsın


Ensar
Oğlunuz mazeretinden dolayı orucunu bozmuş bulunmaktadır, bunun için kefaret vermenize gerek yoktur. Ramazan ayından sonra sadece birgün kaza tutar bu yeterlidir. Allah şifalar versin


12 yaşında oruç bozulursa ne olur, baglanmak , 13 yaşındaki çocuk orucu nu bozarsa

Bu kategoride yer alan Krem sürmekle oruç bozulur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

13 yaşında çocuk oruç bozarsa kaza mı kefaret mi gerekir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.