Anasayfa
27 Temmuz 2022, 3:14
sizden91
Abone

Akıldan Geçen Küfür Günah mı?

Akıldan Geçen Küfür Günah mı?

uzay2
ben ister istemez küfrü düşünüyorum.bu durumda küfre düşmüş olur muyum?


Cevap: Küfrü düşünmek

Darusselam
Akıldan Geçen Küfür Günah mı?

Böyle şeyleri düşünmeniz, aklınıza gelmesi sizi hiçbir zaman küfre düşürmez, imanınıza zarar vermez.

Çünkü bu sözleri dilinizle söylememiş, kalben tasdik etmemişsiniz. Üstelik bunları düşündüğünüzden dolayı üzülüyorsunuz.

Üzülmeniz, böyle bir düşünceye sahip olmadığınızı gösteriyor. Söyledim gibime geliyor diyorsunuz ya, işte bunun tek adı vardır: Vesvese…

Vesveseyi insana şeytan verir, şeytan aklına getirir. Söylemişsin, tasdik etmişsin gibi baskı kurar.

Bu tür vesveselerde şeytan önce şüpheyi kalbe atar, fakat kalp hemen tepki gösterir, savunmaya geçer. Bu esnada savunmayı bırakır da kabul ederse, şeytan birinci atışta hedefe isabet ettirmiş olur.

Okudunuz mu?  KUL hakkına girermi

Fakat kalp kabul etmezse, şeytan orada bir iz bırakır, sonunda bir leke oluşturur. Bir süre sonra hayal aynasına imana aykırı bazı pis düşünceler yansır, Bu görüntü ve leke kalbin hırçınlaşıp feryat etmesine, sıkılıp daralmasına kâfi gelmiştir. Sonunda Eyvah! diyerek ilk hastalık mikrobunu kapar ve ümitsizliğe düşer.

Vesvese mikrobunu kapan insan, kalbinin Allah’a karşı edepsizlik ettiğini sanır, telaşa kapılır, titrer ve birdenbire heyecan dalgası bedenini sarar.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde kaza namazı olan kişi vitir namazı kılabilir mi? Vitir Nasıl Kılınır?

Böyle bir vesveseye kapılan insan öncelikle telaşa düşmemeli, endişe etmemelidir. Telâş ve endişeye sebep olan şeyin gerçekte var olması gerekir. Oysa Çünkü kalbe gelen düşünceler hayal ürününden başka bir şey değildir. Hayalden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez.

Bunun için insanın küfre iten şeyleri hayal etmesi onu küfre götürmez. Çünkü bir şeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz. Oysa küfür sözlerin ve çirkin kelimelerin dille ifadesi bir hükümdür. Küfrü ve çirkin sözü hayalinden geçiren insan bunu söylemiş değildir ki mes’ul olsun, günaha girsin, imanı gitsin…

Okudunuz mu?  Bir talakla boşamanın hükmü nedir ve iddet süresi var mıdır?

Kalbe gelen küfür sözler kalpten gelmiyor, bunun için kalbe ait değildir. Çünkü bu sözlerden kalp rahatsızdır; sıkılıyor, daralıyor. Kalbin bir ürünü olmadığı için bir kuruntu ve evhamdan başka bir şey değildir.

İnsanın kalbine gelen, hayal aynasına yansıyan bu çirkin/küfür sözler şeytanın santralinden geliyor.

Kalpte melek ilhamı ile şeytan vesvesesinin birbirine yakın olması insana bir zarar vermez.

Vesvese nasıl olursa zarar verir?

İnsan vesvesenin zarar vereceği vehmine kapılır, zarar verdiğini düşünürse zarar görür. Böylece kalbini sıkıntıya sokmuş, ıztıraba sürüklemiş olur. Çünkü hayali hakikat sanmıştır. Bir şeytan işi olan vesveseyi kendine mal etmiştir.

Okudunuz mu?  Aynı sure her iki rekatta okunur mu

Yani vesvesenin zarar verdiği kanaatine varmış, zarar görmüştür. Tehlikeli sanmış, tehlikeye düşmüştür. Zaten şeytan da böyle bir şeyi istemektedir ve şeytanın dediği olmuştur.

Bundan kurtulmak için hemen şeytanın şerrinden Allah’a sığınmak lazım, başta Euzü duası olmak üzere Felak ve Nas surelerini okuyarak içinden vesveseden kurtulmak lazım.

Bu konuda daha geniş bilgi için Vesvese, Sebepleri ve Kurtuluş Yolları çalışmamıza ayrıca bir göz atmanızda fayda vardır.

Okudunuz mu?  Babam evde içki içiyor melek eve girermi?

Mehmet Paksu / Bugün Gazetesi


Akıldan ve kalpten geçen küfür düşüncesi

Kayıtsız Üye
Ben namaz kılan birisiyim Elhamdulillah geçenlerde berberdeydim vesveselerden dolayı kafam dağınık birazda canım sıkkındı berberle muhabbet ediyoduk bende bayadır kimseyle konusmayınca biraz rahatladım gevşedim biraz normalde konusmazdim ama icime kapanmaktan ihtiyac olmus berber bisey hakkında konuşurken Kutsal ruh mu dedi ne dedi haşa haşa kella haşa benimde aklımdan baba oğul diye bişey geçti haşa bunu kalbimle ve aklımla düşündüğüm için korkuyorum aklıma geldikçe geriliyorum ama dilimle söylemedim belkide o haşa baba oğul ben kutsal ruh dedim haşa haşa yazarken bile geriliyorum korkuyorum haşa kalbimle düşünmüş gibiyim bundan dolayı vebal olurmu

Okudunuz mu?  Yeminimi nasıl bozarım ?

Şeytanın hileleri / kafam kaldırmıyor artık

Kayıtsız Üye
Hocam birgün berberdeydim vesveselerden dolayı içime kapanmıştım berberde ne bu halin oğlum çökmüşsün dedi bende böyle diyince abiler beni konuşturunca gülmeye başladım sonra o günü çok hatırlamıyorum bu yüzden şeytanda bu zaafımı kullanıyor bilmiyorum abinin biri kutsal ruh dedi benimde aklımdan hristiyanların inancı haşa baba oğul kutsal ruh diye geçti haşa summe haşa bu olaydan 1 gün sonra olmuştu bu vesvese önemsemedim sonra 3 ay sonra yine lüksetti kalbim kabul etmiyor ama ya yapmışsam diyerek korkuyorum ya o an laf olsun diye bu kelimeyi kullanmışsam Allah teala’ya kullanılan şirk kelimesini açıktan laf olsun muhabbet olsun diye söylemişsem diye korkuyorum kalbim kabul etmiyor ama düşüne düşüne sanki demişim gibi oluyor uyuyamıyorum namaz kılarken hep aklımda yani bunu isteyerek keyiften desen şirk olurmu itikad etmiyorum ama laf olsun diye söylemek günahmı kalbim kabul etmiyor ama ya dediysem diye korkuyorum . Belkide ilk gün aklımdan geçmiştir diye takmadım bunu ama ben isteyerek düşünmüşsem diye korkuyorum farazaki düşündüm vebal olurmu şirke girermi bunu isteyerek düşünmek bir şirk kelimesini

Okudunuz mu?  Kapanmak istiyorum yapamıyorum

Omer Faruk
Güzel kardeşim bu kadar vesvese yapmana gerek yok Allah tevbe edilen her günahı affeder. Kul hakkı ise o konuda da önce ALlah’tan sonra hak sahibinden af dilemek gerek.

Bunun dışında çok düşünme, sen asıl hayatındaki doğru davranışlara dikkat et. Anneme babama ne kadar faydam olur, müslümanlara yaptığım meslek ve bilgi ile ne kadar katkım olur.

Okudunuz mu?  Hangi günahlar tövbeyi bozar?

İyi müslümanlarla beraber olmaya çalış. Bunun yolu da camiiden geçer. İyi arkadaş bir eve hırsızın girmesini engelleyen sağlam KAPI gibidir. Hatasız dost arayan dostsuzkalır sözünü unutmadan arkadaş edinmeye çalış. Sen hata yapmıyorsan hatasız dost arayabilirsin.

Şeytan yalnız ya da kötü dostları olan insanları sever. Çünkü O’na hacet kalmaz.

Okudunuz mu?  İstimna anındaki işlediğim günahı nasıl yok ederim

Allah’a emanet ol, bol bol anlayarak (özellikle anlayarak) Kur’an oku ve tefekkür et. Her gün 1 saat Kur’an’ı anlayarak okursan bütün bu vesveselerinden kurtulursun. Çünkü vesvesenin TEMEL KAYNAĞI BİLGİSİZLİKTİR.


Kayıtsız Üye
Bence bu sadece düsünceden ibaret fakat benim korkum ya ben isteyerek bunu dediysem duşuncesi ve bunu kalbim kabul etmiyor Kuran okuyamıyorum bunun yüzünden çünkü ya şirk koştuysam diye aklımı kemiriyor belkide abi ruh gibisin diyince öbür abide Namaz kılıyorum diyemi kutsal ruh dedi bende o hristiyanların inancıdır demişimdir belki hatırlamıyorumda o anı duşundukce hep yeni ihtimaller cogaliyor

Okudunuz mu?  Haftada 1 kez gusul abdesti

vesvese dil ile soylemek, Allahu ekber

Bu kategoride yer alan Cünüpken ibadet kabul olurmu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Akıldan Geçen Küfür Günah mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.