Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:27
sizden2
Abone

Tefekkür nedir? Kısaca İslamda tefekkür

Tefekkür nedir? Kısaca İslamda tefekkür

F.PİLGE
Kısaca tefekkür ne demektir bilgi verir misiniz


Cevap: Tefekkür nedir? Kısaca İslamda tefekkür

imam
KISACA ISLAMDA TEFEKKÜR التفكّر

Bir şey hakkında iyice düşünmek, bir işin sonucunu hesaplamak anlamında terimdir.

İslâmî terminolojinin esasını teşkil eden Kur’ân-ı Kerîm’in çeşitli kelimelerle ifade ettiği ve çok sayıda âyette teşvikte bulunduğu düşünme eylemi, İslâm kültür tarihindeki entellektüel geleneklere hayat veren ve bu gelenekler içinde çeşitli açıklamaların konusunu teşkil eden insanî bir çabadır.

Okudunuz mu?  Ezan Sesi duyunca: Aziz Allah Şefaat ya Rasulellah diyorum

Arapça’da düşünmeyi ifade eden kelimelerin başında nazar, tefekkür, tedebbür, i’tibâr ve taakkul (akl) gelmektedir. Asıl anlamı gözle bakmak olan nazar, kalp gözüyle bakmak, düşünmek mânasında kullanıldığı gibi bir şey hakkında tefekküre dalmak, nazarî araştırmalarda bulunmak anlamına da gelir. Fikr kökünden türeyen tefekkür de aynı anlamdadır (Lisânü’l-ǾArab, nzr , fkr md.leri). Buna göre nazar ve tefekkür bir işin âkıbeti konusunda düşünmek , tedebbür ise bir işin sonucunu başından hesap etmek anlamına gelir. Aynı kökten gelen tedbir, tedebbürün sonucu olarak gereken önlemi almak demektir. İ’tibârın da tedebbürle hemen hemen aynı mânayı ifade ettiği anlaşılmaktadır. Düşünme, tedebbürde olduğu gibi geleceğe değil de geçmişe yönelikse tezekkür adını alır ve hatırlama, anma anlamına gelir. Zikir ve tezekkür sözlükte aynı anlamdadır ve hem lisan ile anma hem de kalp ile hatırlama, akıldan geçirme demektir
Diyanet islam Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Bu düşüncelerimden dolayı imanım iyice zayıflamaya başladı

tefekkür nedir, tefekkür ne demek, Tefekkur nedir

Bu kategoride yer alan Perşembe günü cenabet olmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tefekkür nedir? Kısaca İslamda tefekkür Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.