Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Ayetül-Kürsinin Faziletiyle İlgili Hadisler

Ayetül-Kürsi’nin Faziletiyle İlgili Hadisler

mum
Âyetü’l-Kürsî’nin Fazîleti hakkında Hadis-i Şerifler

Kur’an’ın en fazîletli âyeti Bakara sûresindeki Âyetü’l-Kürsî’dir. Bu âyet, bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’an 2)

Âyetü’l-Kürsî, Kur’an âyetlerinin şâhıdır/zirvesidir. (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’an 2)

İbnü’l-Aska’ şöyle der: "Adamın biri Hz. Peygamber’e gelip Kur’an’ın en faziletli âyeti hangisidir?’ diye sordu. Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: Allahu Lâ ilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm… (Müslim, Müsafirîn, 258; Ebû Dâvûd, el-Huruf ve’l-Kırâa 35; Ahmed bin Hanbel, V/142).

Okudunuz mu?  Kuranı Türkçe okumak sevap mıdır?

Rasûlullah (s.a.s.) bir defa Kâ’b oğlu Ubey’e, ezberinde olan âyetlerden hangisinin daha yüce olduğunu sormuş, "Allah ve Resulu daha iyi bilir" cevabını alınca, soruyu tekrar etmiş, bunun üzerine Ubey, bildiği en yüce âyetin "Allahu lâ ilâhe illâ hüve’l-Hayyu’l-Kayyûm" olduğunu söylemiştir. Resulullah (s.a.s.) aldığı cevaptan memnun olarak Ubey’in göğsüne vurarak Ey Ebû Münzir! İlim sana mübârek/kutlu olsun. buyurmuştur. (Müslim, Salâtu’l-Müsâfirîn 258, hadis no: 810; Ebû Dâvûd, Vitr 17, Salât 352)

Okudunuz mu?  Tecvid ilminde: Harflerin Sıfatları

Her şeyin zirvesi/şerefesi vardır. Kur’ân-ı Kerim’in zirvesi de Bakara sûresidir. Bu sûrede bir âyet vardır ki, Kur’an âyetlerinin efendisidir: Âyetü’l-Kürsî. (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’an 2, hadis no: 2881)

Allah’ın en büyük ismi (İsm-i A’zam’ı) -ki Allah, onunla kendisine duâ edilince icâbet buyurur, onunla bir şey istenince verir- şu üç sûredir: el-Bakara, Âl-i İmrân ve Tâhâ sûreleri. (Râvî Ebû Ümâme ilâve ediyor: Ben o İsm-i A’zam’ı aradım: el-Bakara sûresindeki Âyetü’l-Kürsî, Âl-i İmrân sûresindeki Elif Lâm Mîm. Allahu lâ ilâhe illâ hû. El-Hayyu’l-Kayyûm ve Tâhâ sûresindeki Ve aneti’l-vücûhi li’l-Hayyi’l-Kayyûm (20/Tâhâ, 111) buldum (yani İsm-i A’zam; Hayy ve Kayyûm isimleridir). (Kütüb-i Sitte, c. 3, s. 329)

Okudunuz mu?  Kuranı Kerimdeki duraklama (secavend) harflerinde nasıl okunmalıdır?

Kur’an’da en büyük âyet, Âyetü’l-Kürsî’dir. Bunu kim okursa, Allah o anda bir melek gönderir, ertesi güne kadar iyiliklerini yazar ve günahlarını siler. Bu âyet, bir evde okunsun da şeytanlar onu otuz gün bırakmasın, bu olmaz ve kırk gün ona sihirbaz kadın da, sihirbaz erkek de giremez, ey Ali! Bunu evlâdına, âilene ve komşularına öğret, bundan büyük bir âyet nâzil olmadı. (Ahmed bin Hanbel, V/142, 178)

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Meddi Lin

Kim farz olan her namazın ardından Âyetü’l-Kürsî okursa, ondan sonraki namaza kadar mahfûz kalır, korunur. (Kütüb-i Sitte, c. 3, s. 329)

Kim sabaha çıkınca Âyetü’l-Kürsî ile Hâ Mîm; Tenzîlu’l-Kitâbi min’Allahi’l-Azîzi’l-Alîm sûresinin (40/Mü’min/Ğâfir Sûresi) evvelindeki iki âyeti okursa o gün akşama kadar (kazâ ve belâlardan) mahfûz kalır. Kim de akşama girince onları okursa o gece sabahlayıncaya kadar mahfûz olur. (Kütüb-i Sitte, c. 3, s. 329)

Okudunuz mu?  Kuranda durak işaretleri nasıl durulur

Uyurken Âyetü’l-Kürsî’yi okuyana şeytan yaklaşamaz. (Kütüb-i Sitte, c. 9, s. 313)

Günlerin efendisi Cuma günü, sözlerin efendisi Kur’an, Kur’an’ın efendisi Bakara Sûresi, Bakara Sûresinin efendisi de Âyetü’l-Kürsî’dir. (Râmûzu’l-Ehâdîs, 302)

Ebû Hüreyre’nin rivâyet ettiği uzun bir hadis-i şerife göre, koyu bir yalancı vasfından dolayı şeytan diye belirtilen birinin, Peygamberimiz tarafından doğruluğu tasdik edilen bir sözü aktarılır. Bu rivâyete göre; Allah’ın, onu okuyana sevap verip faydalandıracağı bir şey olarak belirtilen Âyetü’l-Kürsî’yi, yatağa girdiğinde sonuna kadar okumak tavsiye edilmiş, bunu yapan kimse üzerine Allah’ın muhâfız bir melek dikeceği, sabah oluncaya kadar o kimseye şeytanın yaklaşamayacağı belirtilmiştir. (Buhârî, Vekâle 10)

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerîm'in ihtiva ettiği hakikatler [içerdiği konular]

Ebû Eyyûb (r.a.)’den de Ebû Hüreyre rivâyetine benzer bir rivâyette, Rasûlullah’ın Doğruyu söylemiş diye tasdik ettiği söz, şöyle ifade edilir: Âyetü’l-Kürsî’yi evinde oku. O takdirde sana ne şeytan, ne başkası yaklaşabilir. (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’an 3, hadis no: 2883)


Cevap: Ayetül-Kürsi’nin Faziletiyle İlgili Hadisler

MECİDİE
ayetel kürsibakara süresinin içinde yer alan bir ayettir bir çok hikmeti vardır ayetel kürsi ile ilgili birçok hadis te vardır bu ayet için ayetlerin afendisi denmiş ne kadar değerli olduğu anlatılmıştır

Okudunuz mu?  Tertil Nedir? Terettül Ne Demektir?

Ayetel kursinin fazileti hakkindaki hadisi serifler, Ayetel kursinin fazileti hakkindaki hadisi serifler kısaca, ayetel kursi ile ilgili kisa hadis

Bu kategoride yer alan Kuranın türkçe meali başı açık okunur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayetül-Kürsinin Faziletiyle İlgili Hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.