Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:35
missa1
Abone

Namazda son oturuşta ettehiyatu duasından sonra salli barik okunmasa namaz geçerli olurmu

Namazda son oturuşta ettehiyatu duasından sonra salli barik okunmasa namaz geçerli olurmu

Kayıtsız Üye
namazda son oturuşta ettehiyatu duasından sonra salli barikleri okumazsak namaz geçerli olurmu


Cevap: Namazda son oturuşta ettehiyatu duasından sonra salli barik okunmasa namaz geçerli olurmu

ebuturab
< namazda son oturuşta ettehiyatu duasından sonra salli barikleri okumazsak namaz geçerli olurmu >
namazda salli barik duaları okunur kardeşim delil olarak aşağıda yazılanları okuyabilirsin…

Okudunuz mu?  İbadetlerimi yaparken bıkkınlık geliyor

Farzların, vitir namazının ve müekked sünnetlerin son oturuşlarında, gayri müekked sünnetler ile diğer nâfile namazların da her oturuşunda tahiyyâttan sonra Hz. Peygamber’e ve âline salavât getirmek sünnettir.

"Allahumma Salli-Bârik" duaları diye kısaltılan, namazlardaki salavâtın başlangıcını Kâ’b b. Ucre (r.a) şöyle anlatır: "Hz. Peygamber bizim yanımıza geldi. Biz dedik ki: "Ey Allah’ın Resulu! Allah bize, sana nasıl selâm vereceğimizi bildirdi. Sen de bize, sana nasıl salât getireceğimizi öğret". Hz. Peygamber (s.a.s), salât dualarını şöyle telkin buyurdu: Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahime inneke hamîdun mecîd. Ve bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin, kemâ barekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahime inneke hamîdun mecîd" (Buhârî, Tefsîru Sûre, 33/10; Enbiyâ, 10, Deavât, 31, 32; Müslim, Salât, 65, 66, 69; Tirmizî, Tefsîr-i Sûre, 33/23; Vitr, 20; Ebû Dâvud, Salât, 179; Nesâî, Sehv, 49, 50-54; İbn Hanbel, I, 162, III, 47, IV, 118, 241).
Anlamı: "Ey Allah’ım! Peygamberimiz Muhammed’e ve onun ailesine salât et, onların şeref ve kadrini yücelt, Hz. İbrahim ve ailesine salât ettiğin gibi. Ve yine Hz. Muhammed’i ve âilesini mübarek kıl, onların feyiz ve bereketlerini daima arttır, Hz. İbrahim ve ailesini mübarek kıldığın gibi. Şüphe yok ki Sen hamîdsin, mecîdsin, bütün övgü, azamet ve celâl Sana mahsustur".
Bütün namazların son oturuşlarında tahiyyat ve Allahumma salli-bârik dualarından sonra, iki tarafa selâm vermeden önce dua edilmesi sünnettir. Bu duanın Kur’an-ı Kerim ayetlerinden seçilmesi veya bunlara benzemesi daha uygundur. İnsanlardan istenecek şeyler konusunda namazda dua edilmez. Meselâ; "Ya Rabbi! Bana dünya malı ver, şu kadar para ver" denilmesi caiz görülmez. Namazların sonunda mutat olarak dua niyetiyle; Rabbenâ âtinâ fî’d dünyâ haseneten ve fil-âhireti haseneten ve kına azabennâr (Ey Rabbimiz! Bize dünyada bir güzellik, âhirette de bir güzellik ver ve bizi ateş azabından koru)" (el-Bakara, 2/201).
Namazın sonunda selâm verirken yüzün önce sağa, sonra sola döndürülmesi sünnettir. Namaz kılan kimse, sağına ve soluna selâm verirken sağında ve solunda bulunan insan, cin ve meleklere selâm vermeye niyet eder. İmam da kendisine uyanlara selâm vermeye niyet eder (Ebû Dâvud, Salât, 184; Nesâî Tatbîk, 83; Ahmed b. Hanbel, I, 172, 181, 408, IV, 193

Okudunuz mu?  Şeytanın fiziki tarifi


ettehiyatu, namazda salli barik okunmasa olurmu, namazda salli barik okunmazsa namaz geçerli mi

Bu kategoride yer alan Eve fotoğraf asmak günahmıdır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda son oturuşta ettehiyatu duasından sonra salli barik okunmasa namaz geçerli olurmu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.