Anasayfa
5 Aralık 2023, 5:36
Sohbet
Yönetici

Rızkından razı olandan Allah razı olur

Rızkından razı olandan Allah razı olur

burcealtug
Allah’ın sana rızık vermesi halinde, O’nunla muamele etmenin bir takım usulleri vardır.

1. Gelen Rızka Razı Ol

Allah’ın sana verdiği rızkı, sonsuz edep ve saygı ile kabul et. Verilen rızkı asla istediğinin bu olmadığını söyleyerek veya az bularak yüzünü ekşitme. Verilen rızka ‘Rızkımız bu kadarmış’ deyip Allah’a hamd edip,b zahirî ve batınî teslim olacağın yerde, rızık gelip, beklentilerini karşılamadığında zahiren ‘Allah’a şükür’ deyip, Er-Rezzak olana karşı batınına menfaat fırtınaları ekme…

Okudunuz mu?  Musalla taşı anlamı nedir?

Gafil, zalim, cahil, unutkan ve nankör olan insanoğlundan gelen hediyenin küçüğüne büyüğüne, değerlisine değersizine bakmazken; seni yoktan var eden, sana hidayet ve sonsuz nimetlerini bahşeden, günahının büyük ve küçüğüne bakmaksızın tevbe ettiğinde bağışlayan Allah’tan gelen bir hediyeye burun mu kıvırıyorsun? Yoksa dışa vurulduğunda boynunun bükülüp, yüzünün kızaracağı bir şeyler, kalbinde fokur fokur kaynıyor mu?

Okudunuz mu?  Günah İşleyen Müslümana Ne Denir?

Mahlukun hediyesinin keyfiyetine bakmazken, Hâlık olanın hediyesinin keyfiyetine bakma cüretini hangi insi ve cinni şeytan sana fısıldadı?

Kulun Allah’ın kainatta taksim ettiği rızka razı olmaması, O’nun kaderini, meşietini töhmet altında bırakmak değil midir?

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellevm şöyle buyuruyor:

Okudunuz mu?  Hatip ne demek?

"Razı olandan razı olunur."(Tirmizi)

Kul, Rabb’inden gelen az bir rızka razı olursa, Allah da buna karşılık, kulunun az amelinden razı olacaktır. Böylece kul, az amel yapması ile cennete girecektir.

Kişinin göreceği karşılık, amelin cinsine göredir!

Allah’ın bu rızkına razı olduysan, ikinci duruma azamî dikkat etmelisin…

Okudunuz mu?  Zorunlu kader nedir ? Seçmeli kader nedir ? Kısaca

2. Bu Rızkın İstidraç Olmamasına Dikkat Et!

Rızkın istidraç olmasının manası şudur:

Avcıları, avlarına istidraç yaparken görmüşsündür. Avın yaklaşması için önce onun sevdiği yiyeceği verirler. Yaklaşınca bir anda onu yakalarlar. İşte bu istidraçtır. Yani bir şeyi adım adım, derece derece yapma işi.

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed'in babası hangi köyde ölmüştür?

Bazen Rabbimiz günahkâr olanlara istidraç uygular. Yani onu derece derece felakete yaklaştırır. (Allah hepimizi bundan sakındırsın) Günahkâr kimse, Allah’a her isyanını çoğalttığında, Allah da ona hayırları o oranda çoğaltır. Miskin kimse de kendisinin doğru yol üzere olduğunu zanneder. Fakat aldanmıştır. Çünkü bu, Allah katından gelen istidrâcın ta kendisidir!

Sonra hiç ummadığı öyle bir an gelir ki, Allah subhanehu ve teâlâ ondan acı bir intikam alır.

Okudunuz mu?  Melekler niçin iyilik ve güzelliğin sembolüdür?

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"İsyana devam eden bir insana istediğini Allah’ın verdiğini gördüğünüz vakit, bunun bir istidraç olduğunu bilin." buyurdu ve "Derken onlar kendilerine hatırlatılanı unuttuklarında, (önce) üzerlerine her şeyin kapılarını açtık."(6/En’âm, 44)ayetini okudu.(Ahmed bin Hanbel, Taberani, Beyhaki)

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim'in islam dinindeki yeri nedir?

Allah subhanehu ve teâlâ ayetin devamında şöyle buyuruyor:

"…Sonra kendilerine verilenle sevinip şımardıkları sırada, onları ansızın yakaladık da bir anda tüm ümitlerini kaybedip yıkıldılar."(6/En’âm, 44)

Ümitlerini kaybetmeleri demek: ‘Önceden o verilen nimetin artık geleceğinden ümitlerini kesmiş bir şekilde kaldılar.’ demektir.

Bir sonraki ayette ise şöyle buyuruyor:

Okudunuz mu?  Sağ elin verdiğini sol el görmemelidir hadisin açıklaması

"Böylece zulmeden o toplumun kökü kesildi. Hamd, âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur."(6/En’âm, 45)

Allah bizleri istidraç olan rızıktan sakındırsın. Âmin.

Rızkın istidraç olup olmadığını nasıl anlarsın?

Bunun cevabını Rasûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem hadiste vermektedir:

"İsyana devam eden bir insana istediğini Allah’ın verdiğini gördüğünüz vakit, bunun bir istidraç olduğunu bilin."

O zaman şunu diyeceğiz: Bize bir rızık geldiğinde, hâlâ masiyet üzere isek bu istidraçtır.

Okudunuz mu?  Bidat ve hurafe arasındaki farklar nelerdir ?

Cevap: Rızkından razı olandan Allah razı olur

AYSEN
cennete ilk girenler herdaim Allah şükredip isyan etmeyen kişiler olacakmış yüce Allah herkese rızkını verir kimi az kimi çok buda bir sınavır ve razılık gösteren Allahın rızasınıda kazanacaktır


Allahin verdigi rizka razı olmamak

Bu kategoride yer alan Bir işte elinden geleni yaptıktan sonra Allah'a güvenmesine ne denir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rızkından razı olandan Allah razı olur Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.