Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:59
temizlik
Yönetici

Taharetin Manası ve önemi (4 mezhebe göre)

Taharetin Manası ve önemi (4 mezhebe göre)

Armi
Taharetin Manası Ve Önemi;
Manası ;lügat manası" kir ,sidik v.b. gibi zahiri;ayıp ve masiyetler gibi manevi pisliklerden temizlenme ve kurtulmadır.Tathir ise temizlenme ,temizliğin bir yerde ispatı ,manasına gelir.
Şeri manasına gelince;necasetten temizlenmek demektir.Bu necaset ya hakikaten olur.(habes)ya hükmen olur hades(3)

Okudunuz mu?  Meni gelmezse gusül gerekir mi?

Habes,pis sayılan şeyin kendisidir.Hades ,organlardan çıkan ve tahareti gideren şeri bir vasıftır.
Şafii ulemasından Nevevi ise tahareti şöyle tarif eder:"Hadesin kaldırılmasını veya necasetin (pisliğin) giderilmesini yahutta ikisinin anlamında ve şeklinde olanı gidermektir."(1)
Nevevinin Hanefi fıkıhçıların tarifine getirdiği ilave,teyemmüm,sünnet olan gusüller,abdestin yenilenmesi,hades ve neciste ikinci ve üçüncü yıkamalar,kulağın meshi,mazmaza ve taharetteki diğer nafilelerle ,müstehaza ile sidiğini tutamayan kimsenin temizlenmesini de içine almıştır.
Malikilerin ve hanbelilerin tarifi de Hanefilerin tarifi ile aynıdır(2);Taharet şer’an namaza mani olan hades veya necasetin su ile yok edilmesi veya toprakla hükmünün giderilmesidir.
Çeşitleri:Taharetin tarifinden iki çeşit olduğu anlaşılmaktadır:
1-)Hadesten Taharet;Bedenle ilgilidir.
2-)Habesten Taharet:Beden ,elbise ve yerle ilgilidir.

Okudunuz mu?  Namahrem kadınla el ele tutuşmak gusül abdesti gerektirir mi?

Hadesten taharet,büyük(gusül),küçük(abdest)ve imkansızlık halinde ikisine bedel olan teyemmüm olmak üzere üç bölümdür.Aynı şekilde pisliği temizlemede üç türlü olabilir.:Yıkama,silme ve su serpme.
"Tahareté,abdest gusül,pisliği giderme,teyemmüm ve bunlarla ilgili konuları ihtiva eder.

Peki Önemi Nedir?
ister elbise,beden ve namaz yerini pislikden temizleme olan hakiki taharet olsun,isterse abdest organlarını yıkayıp hadesi giderme veya bütün dış organlarını yıkayıp cünüplüğü giderme olan hükmi taharet olsun,İslamda taharetin büyük bir önemi vardır.Çünkü taharet günde 5 defa tekrar edilen namazın daimi bir şartı olmassa olmazıdır.Namaz Allahın huzuruna durmaktır,traharetle edasıda Allah’a tazimdir.Her ne kadar hades ve cünüplük ,görünen pislik değillersede ilgili organları kirleten manevi bir pisliktir.Bu pisliğin varlığı tazimi bozar,temizlik ilkesine ters düşer.Taharetle ruh ve ceset beraber arınır.

Okudunuz mu?  Eşler birlikte çıplak olarak banyo yapabilirler mi?

İslamın ,Müslümanı maddi ve manevi yönlerden temiz tutmakdati özeni,temizlik ve saflığa verdiği önemi gösteren en sağlam delildir.İslamın zinet ve temizlikte ,umumi ve hususi sağlığı korumada ,bulaşıcı hastalıkların yayılmasından korumada en güzel örnek olduğunu gösterir .Çünkü mikroplara açık olan dış organların hergün yıkanması ,her cünülükten sonra yıkanması kirlenmelerden ,hastalıklardan korunmasını sağlar.
Allah teala temizlenenleri şöyle övmektedir;
"Allah şüphesiz damima tevbe edenleri sever,temizlenenleri de sever"(bakara ,222)
Kuba mescidi halkınıda övmüştür:
"Orada temizlenmeyi seven insanlar vardır.Allah temizlenmek isteyenleri sever".(tevbe ,108)
Müslüman ,insanlar arasında iç ve dış temizli ile seçkin ,örnek ve belirgin bir vasfa sahip olmalıdır.
Resulullah(a.s) ashabından bir guruba şöyle buyurdu;
"Siz kardeşlerinize gideceksiniz;bineklerinizi düzeltin ,elbiselerinizi düzeltinki,insanlar arasında bir ben gibi (belirgin)olabilesiniz.Allah çirkini ve çirkinliği istemez.(musnedinde Ahmet,Ebu davud ,Hakim, Beyhaki)

Okudunuz mu?  Şofben ile gusül abdesti alınır mı ?

Kaynaklar;
3-Lübab Şehu’l-Kitab,I,10 ;ed-Dürü’l Muhtar,I,79.
1-el,Mecmu I,124
2-eş-Şerhu’s-Sağir ,I,25
iSLAM FIKIH ANSİKLOPESİSİ -Prof. Dr. Vehbe Zuhayli


Cevap: Taharetin Manası ve önemi (4 mezhebe göre)

EHLİMAN
Dinimiz İslam dini temizliğe çok fazla önem vermektedir.Bu temizlik hem kişisel temizlik hem de çevresel temizliktir.İnsanların kendi bedenlerini elbiselerini sürekli temiz tutması gerekmektedir.Güzel koku sürmek yine sünnettir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken konuşulur mu?

hades ve habes

Bu kategoride yer alan Hanefi Mezhebinde Çocuk Emzirmek Abdesti Bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Taharetin Manası ve önemi (4 mezhebe göre) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.