Anasayfa
4 Ağustos 2021, 15:56
Sahabe
Yönetici

Ümmü Haram binti Milhan (r.a)

Milhan isminin anlamı

Çölde yaşayan hükümdar çöl hükümdarı anlamına gelir
rana
Milhan isminin anlamı

Ümmü Haram binti Milhan (r.a.)

Ümm-Ü Harâm Binti Milhân (radıyAllahü anhâ)

Hanım sahâbilerin meşhurlarından… Ümm-ü Süleym’in kız kardeşi… Efendimiz (a.s.m.)’ın hizmetinde bulunan Enes b. Mâlik’in teyzesi. Önce Âmr b. Kays’ın, sonra da Ubâde b. Sâmit’in hanımı… Bi’setten önce Medîne’de doğmuş, hicretin 27. veya 29. senesinde Kıbrıs’ta şehid edilmiş ve oraya defnedilmişti. Efendimiz (a.s.m.)’dan 15 hadis rivayet etmiştir.

Câhiliye devrinde Amr b. Kays ile evlenmiş, ondan Kays ve Abdullah adında iki oğlu olmuştu. İslâmiyet ile şereflenince, müslüman olmayan kocası ile ayrılmak zorunda kalmışlardı. Bir süre dul kaldıktan sonra Sahâbe-i Kiram’dan Ubâde b. Sâmit’le evlenmiş, ondan da Muhammed adında bir oğlu olmuştu.

Medîne’de Efendimiz (s.a.v.) onun evini ziyaret eder, bazen orada istirahat buyururlar, uyanınca da ev halkına nafile namaz kıldırırlardı. O da Efendimiz’e (s.a.v.) hizmet etmekten şeref duyar, kendisine ikrâmda bulunurdu. Bir gün yine Allah Rasûlü (s.a.v.) ziyaret için uğramış ve istirahat buyurmuşlardı. Az sonra tebessüm ederek uyanınca Ümm-ü Harâm tebessümün sebebini sordu.

Allah Rasûlü (s.a.v.): “Ümmetimden bir kısmını gemilere binmiş, denizaşırı gazâya giderken gördüm.” buyurdu. Ümm-ü Harâm: “Yâ RasûlAllah.. duâ et, ben de onlardan olayım.” deyince de: “Sen onlardansın.” buyurdu. Az sonra tekrar uykuya daldı… Uyandığında yine tebessüm ediyordu. Ümm-ü Harâm merak edince bu defa: “Bu defa da ümmetimden bir kısmının, padişahların tahtlarına kurulmaları gibi ihtişamlı bir kalabalık halinde gazâya gittiklerini gördüm.” buyurdu.

Ümm-ü Harâm yine, onlardan olmak için duâ istedi. O zaman Efendimiz (s.a.v.): “Hayır, sen öncekilerdensin.” buyurdu.
Allah Rasûlü’nün (s.a.v.) vefatından sonra Ümm-ü Harâm, Şam’a gönderilen kocası Ubâde b. Sâmit’le birlikte Humus’a yerleşti. O sırada halife olan Hz.Osman (r.a.) Hz.Muâviye’yi (r.a.) Kıbrıs’a sefer düzenlemekle vazifelendirdi. Müslümanların ilk denizaşırı seferi olan bu cihada katılan gönüllüler arasında Ebû Zerr, Ebu’d-derdâ, Ubâde b. Sâmit gibi sahâbenin ileri gelenleri bulunuyordu. Çünkü Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuştu: “Ümmetimden denizaşırı gazâya çıkan ilk orduya Cennet vâcib olmuş demektir.” Ümm-ü Harâm bunu çok iyi biliyordu.

Bir de kendi evinde Allah Rasûlü’nün (s.a.v.) gördüğü rüya vardı ki, artık bu sefere katılmaması için hiç bir sebep kalmıyordu. 86 yaşında, üstelik bir kadın olmasına rağmen bu zahmetli yolculuğa seve seve katlanıyordu. Gemilere binip, nihayet Kıbrıs adasına çıktılar ve iç kısımlara doğru ilerlemeye başladılar. Ümm-ü Harâm o haliyle bile müslüman askerlere aşk-şevk veriyor, onları cesaretlendiriyordu. Fakat bir aralık atının tökezlemesiyle yere düşünce o yaşlı vücudu buna dayanamamış ve orada bu fâni dünya hayatını şerefle noktalamıştı.

Osmanlılar Kıbrıs’ı fethedince kabrini îmâr edip, oraya tekke ve câmi yaptılar. Hatta Osmanlı gemileri onun türbesi istikametinden geçerken toplarını çevirir, makamını ziyaret maksadıyla top atışıyla selâmlarlardı. Bugün de hâlâ insanlar, Kıbrıs halkının “Sâliha bir kadının kabri” dediği bu mübarek kabri ziyaret etmektedirler.

Ahmet Çetinkaya

Cenâb-I Hak şefaatlerine nâil eylesin. Amin


Milhan ne demek

Efdal
Yukarıda Milhan isminin anlamı ve Ümmü Haram Binti Milhan hakkında bilgi verdik.hakkında 


Ümm-Ü Harâm Binti Milhân (radıyAllahü anhâ)

LeoparGS
Allah (c.c.) razı olsun AZRA kardeşim…Rabbim Şefaatlerine nail eylesin amin….


milhan isminin anlamı, milhan ne demek, milhan isminin anlamı nedir

Bu kategoride yer alan Bilâl-i Habeşi ve son ezan başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ümmü Haram binti Milhan (r.a) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.