Anasayfa
21 Haziran 2023, 14:21
Mezhepler
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

musab
Hanefi Mezhebine göre amelden sonra taklit caizdir.Bu şu demek;

Mesela kişi,kıldığı namazın kendi Mezhebine göre sahih olduğunu saysa,daha sonra namazın kendi Mezhebine göre batıl olduğunu anlarsa diğer Mezhepleri taklit edebilir.

Bu bilgi oruçluyken abdest alırken boğazına su kaçan Hanefi’nin, Şafi ya da Hanbeliyi taklit etmesine örnek teşkil edemez.Çünkü oruçlu,boğazına su kaçtığında orucunun bozulacağını biliyor,sonradan anlaşılmıyor ve orucunun kendi Mezhebine göre sahih olmadığını biliyor.Verilen örnekten bunu anladım ben.

Okudunuz mu?  Şafi Mezhebinde Abdestin Mekruhları

Başka kaynaklarda amelden sonra taklidin caiz olduğu yazıyor.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

EHLİMAN
Bu durum çok sık başımıza gelmese bile yinede caiz olduğunu bilmek gerekmektedir.Ben şu örneği vermek isterim.Namaz kılarken daha önceden akmayan bir kan akmaya başladı ise namazı diğer mezhebe taklit edilebilir.

Okudunuz mu?  Hanefi Mezhebinde Kirpi Eti Yemek Helal mi?

Yorum: Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

Kayıtsız Üye
Maliki mezhebine göre tehditle boşanmak boşanmak sayılmıyor, Hanefi mezhebinde ise bu boşanma gerçekleşmiş oluyor, Hanefi mezhebinde tehditle boşanmış kişi maliki mezhebini taklid ederek evliliğine devam edebilirmi.


Yorum: Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi?

Şem’a
Nikah ve amelden sonra taklit
< Hanefi mezhebinde tehditle boşanmış kişi maliki mezhebini taklid ederek evliliğine devam edebilirmi. >
Tehdit ile hiç bir mezhepte boşama sayılmaz yanlış okumuşsunuz

Okudunuz mu?  Hanbeli Mezhebinde Namazda Eller Nasıl Bağlanır?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm. Bugün abdest alıp namaz kıldıktan sonra elimde bir çizik olduğunu fark ettim yani kanamış da olabilir ama ben fark etmedim o an ve hanefiye göre abdestim bozulmuş oluyor. Ben de amelden sonra taklit etmek caiz diye şafiiyi taklit ettim böylece namazımı tekrar kılmadım ve o abdestle (taklit ettiğim) bazı sureler okudum vesaire ve o abdestle diğer namazlarımı da kıldım.
1. Bu durumda amelden sonra taklit (yani namazım vesaire) kabul oldu mu ?
2. Bir yerden kan aktığını gördükten sonra başka bir mezhebi taklit etmek caiz mi ve o abdestle diğer vakitleri de kılabilir miyiz ?
3. Ve hanefi olduğum için şafiiyi taklit ettikten sonra da namazımı hanefiye göre kıldım bir sakınca var mı ? Yoksa taklit ettiğimiz mezhebe mi uymalıyız ?

Okudunuz mu?  Ezan Okunurken Kuran Okunur mu?

arifselim
Aleykum selam. Elinin çizildiğini görsen bile kan görmedikçe tahmin ile hareket etmeye gerek yoktur ve namazın geçerlidir. Hanefiye göre amelden sonra taklit etmek caizdir bir sakıncası yoktur Allah kabul etsin.


Amelden sonra taklit caizdir

Bu kategoride yer alan Bir kardeş kardeşini emzirebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Amelden Sonra Taklit Caiz mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.