Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:58
Mezhepler
Yönetici

Hanefi Mezhebinde Soğuktan Dolayı Teyemmüm Alınabilir mi?

Hanefi Mezhebinde Soğuktan Dolayı Teyemmüm Alınabilir mi?

musab
Hanefi Mezhebine göre havanın çok soğuk olması teyemmüm almak için bir sebeptir.

Bu konudaki delil meşhur olan şu hadistir,

Amr bin As bir gavzedeyken gece ihtilam olur ve hava çok soğuktur.Gusül alırsa ölmekten korkar bu sebeple teyemmüm alır ve sabah namazını kıldırır.Daha sonra bu olay peygamberimize anlatılılır.

Okudunuz mu?  Şafiide Cünüplük Nedir Nasıl Olunur

Peygamberimiz; ey Amr sen cünüpken namaz mı kıldırdın der?Amr da,Kendi elinizle kendinizi öldürmeyin ayeti aklıma geldi ve onu uyguladım der.Peygamberimizde güler,bir şey demez.Eğer bu iş caiz olmasaydı peygamberimiz müdahale ederdi ama etmedi ve sadece güldü.Yani takriri sünnet oldu.

Sahabe bir mesele karşısında her zaman ayet okuyordu.Biz ise Kuranı hayat biçimimiz haline getiremediğimiz için,ayeti ezbere biliyor olsak dahi bir olay karşısında o ayeti okumak aklımıza gelmez.

Okudunuz mu?  Helada veya necasetin temizliğinde sıçrayan serpinti ve vesvese

Sonuç olarak,mesela kişi gece ihtilam oldu sabah da işe gitmesi gerekiyor.Sabaha karşı havanın en soğuk olduğu zamandır.Suyu ısıtsa da çok sıcak olmayacak.Su sıcak olsa da hava çok soğuk ve illaki çok üşüyecek,hasta olacak.Bu durumda gusül almaz,teyemmüm alır ve işine gider.

Okudunuz mu?  Sünniler kimdir sünniler kime inanır?

Bu şekilde kılınan namazı daha sonra iade etmek gerekmez.

===== ==
Kaynak İçin Bakınız:Vehbe Zuhayli,İslam Fıkhı Ansiklopedisi, c.1, s.309.


Cevap: Hanefi Mezhebinde Soğuktan Dolayı Teyemmüm Alınabilir mi?

EHLİMAN
Teyemmüm yapılabilmesi için su olmaması gerekmektedir.fakat bazı durumlarda sağlık nedenleri ve mevsim soğuk olması teyemmüm almayı ortaya koymaktadır.Burada kişinin niyeti önemlidir.İşin kolayına kaçmak ve teyemmüm yapmak olmaz.Gerçekten zaruret olması gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebi hangi Peygambere inanır?

Cevap: Hanefi Mezhebinde Soğuktan Dolayı Teyemmüm Alınabilir mi?

Kayıtsız Üye
teyemmüm almayıp yıkanan yaralı sahabinin ölmesi hadisini paylaşır mısınız


Cevap: Hanefi Mezhebinde Soğuktan Dolayı Teyemmüm Alınabilir mi?

Hasan
Çok soğuk havalarda teyemmüm hadisi

Asrı Saadette şöyle bir hadise olmuştur;
İslam ordusu bir sefere çıkmıştı, Allah Resulü (s.a.v.) Efendimiz yoktu. Kış günü idi, şiddetli çatışmalar oldu. Ashaptan yaralananlar olmuştu, birisi başından şiddetli yara almıştı. Savaş biraz sakinleşince, yani akşam, o sahabe Efendimiz uyudu ve uykusunda ihtilam oldu. Uyanınca dedi ki, ben ihtilam olmuşum, yaramda çok derin, havada şiddetli soğuk ne yapayım, gusül edeyim mi, diye sordu. O arada bulunan diğer sahabeler ise, dediler ki kesinlikle yıkanmalısın. Yaralı sahabe soğuk su ile gusletti. Bir müddet sonra ise yarası azdı ve öldü ordu savaş bitince Medine’ye döndü. Savaşta olan hadiseler Allah Resulü (s.a.v.) Efendimize tek tek rapor edildi ve ölen sahabenin durumu anlatıldı. Allah Resulü; Eyvah kardeşinizi öldürmüşsünüz, teyemmüm yapması yeterli olurdu.Buyurdu

Okudunuz mu?  Şia'da Ezan ve ikamede "Eşhedu enne aliyyen veliyullah" denmesinin hükmü

teyemmum

Bu kategoride yer alan Şafi Mezhebinde Abdestin Mekruhları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi Mezhebinde Soğuktan Dolayı Teyemmüm Alınabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.