Anasayfa
30 Kasım 2022, 8:22
Terimler
Abone

Şerefe nedir? İslamda şerefe kavramı

Şerefe nedir? İslamda şerefe kavramı

mumsema
ŞEREFE HAKKINDA ANSİKLOPEDİK DİNİ BİLGİ

Minarenin ezan okunan yeri.
Müezzinlerin ezan okumalarına mahsus olarak minarelerin üzerinde fırdolayı balkon tarzında yapılmış olan çıkıntılı ve kenarları korkuluklu kısım. Yüksek bir yerin çıkıntısına; bu arada surların üst kısmıyla bazı yapılarda çok defa süs olarak inşa edilen girintili çıkıntılı yere de şerefe denilmektedir.
Bazı büyük camilerin son cemaat mahallinde yer alan balkon gibi yüksekçe mahal de müezzinlere tahsis edilir ve onların namaz için kamet getirdikleri, namaz esnasında tekbirlere yüksek sesle katıldıkları ve namazı takiben çeşitli dua ve tesbihat maksadıyla cemaata yüksek sesle rehberlik ettikleri bir mahal teşkil eder; ancak buralara şerefe değil, "mükebbire" veya "mizane" denilir.
Şerefeler, caminin büyüklüğüne ve önemine göre aynı minare üzerinde bir, iki veya üç adet inşa edilmiş olabilir. Çok şerefeli minarelerin bazılarında her şerefeye çıkan merdiven ve onun cami içine açılan kapısı ayrıdır. Şerefelere cami içinden açılan bir kapı ile başlayan, bir kişinin geçebileceği döner bir merdiven ile çıkılır. Şerefeler, bir insanın dolaşabileceği genişlikte bir balkon şeklindedir, minareyi çepeçevre dolaşır ve kenarlarını korkulukla çevrelenir. Korkuluklar, caminin mimarî üslubuna ve yapıldığı devre göre değişen oymalı taş parmaklıklar şeklinde inşa edilir. Minare gövdesiyle şerefenin birleştiği kısım mukarnaslarla süslüdür.
Bugün de devam eden bir gelenek olarak, mübarek gecelerde şerefeler kandiller asılarak süslenir ve minareler arasına mahyalar kurulur.
Mahmud Rifat KADEMOĞLU


Cevap: Şerefe nedir? İslamda şerefe kavramı

@hmet
Şerefe ne demek? kısaca bilgi

Okudunuz mu?  Akıl Ne Demektir? Kısaca Akıl Kavramı

Sözlükte ışık veya ateş çıkan / görünen yer anlamındaki Arapça menâreden gelmektedir; bazı bölgelerde aynı anlamda mi’zene de (ezan okunan yer) kullanılmaktadır. Minarelerin kökeninin Orta Asya ve İran’daki işaret ve haberleşme (ateş) kulelerine, Suriye’deki gözetleme ve çan kulelerine, Akdeniz ülkelerindeki deniz fenerlerine veya doğudaki Hint zafer âbidelerine dayandığına ilişkin farklı görüşler vardır.

Okudunuz mu?  Yarıcılık Nedir? İslamda Müzaraa Kavramı

tezhib

Bu kategoride yer alan Necm Suresi nedir? Necm süresi hakkında ansiklopedik bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şerefe nedir? İslamda şerefe kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.